ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Σκεύης Λακαταμίτου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Σκεύης Λακαταμίτου - Σύρος - Ερμούπολη - «…εκφώνησαν λόγια ενότητας, όταν οι ίδιοι μας μάλλον μας διαχωρίζουν»
«…εκφώνησαν λόγια ενότητας, όταν οι ίδιοι μας μάλλον μας διαχωρίζουν»
 
«Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, το 1ο Γυμνάσιο Σύρου,  υλοποίησε τον καθιερωμένο ΔΡΟΜΟ ΕΙΡΗΝΗΣ.  Η εκδήλωση υλοποιείται αδιαλείπτως τα τελευταία 22 χρόνια, στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο και την επακόλουθη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Συμμετέχουν μαθητές απ' όλα τα σχολεία της Β' βάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, καθώς και σπουδαστές από την Ανώτερη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού.
 
Από 15ετίας, αποτελεί την μοναδική δημόσια εκδήλωση για τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα. Σε αυτή την σεμνή μαθητική εκδήλωση, στεφανώνουν εκτός από τα σχολεία, οι τοπικές αρχές και εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων.   
 
Το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο, με επίσημα έγγραφά του ζητά από την Περιφέρεια την κάλυψη  δαπάνης για αγορά αναμνηστικών εμφανίσεων και από την Δημοτική Αρχή ικανό αριθμό μεταλλίων και διπλωμάτων, για όλους τους συμμετέχοντες και τα σχολεία τους.  Τα αίτήματά μας στέλνονται πάντα έγκαιρα στους εμπλεκόμενους φορείς, Περιφέρεια και Δήμο.
 
Να σημειωθεί ότι, όλα τα χρόνια, η φιλοξενεία υψηλών προσώπων στην εκδήλωση μας (Ολυμπιονίκες, Βαλκανιονίκες, Πρωταθλητές και Εκπρόσωποι της Κυπριακής Πρεσβείας) δεν επιβάρυνε οικονομικά κανένα φορέα. Αποτελούσε ευγενική χορηγία των ξενοδόχων και εστιατόρων του νησιού, μετά από προσωπικές μου παρακλήσεις. 
 
Με τη λήξη του 21ου Δρόμου Ειρήνης ανακοινώθηκε δημόσια ότι ο 22ος Δρόμος Ειρήνης αξίζει και θα στηριχθεί περισσότερο, όπως του αρμόζει.
 
Παρ΄όλα ταύτα, η Δημοτική Αρχή ΑΡΝΗΘΗΚΕ τη διάθεση αναμνηστικών μεταλλίων για τους μικρούς δρομείς , με τη δικαιολογία ότι είναι τέλος του οικονομικού έτους και δεν έχουν χρήματα. Παρ΄όλα αυτά, ΣΤΕΦΑΝΩΣΑΝ στην μοναδική εκδήλωση του Πολυτεχνείου και εκφώνησαν λόγια ενότητας, όταν οι ίδιοι μας μάλλον μας διαχωρίζουν.
 
Προσωπικά πιστεύω:
Τα μετάλλια και τα διπλώματα δεν κάνουν τους αθλητές. Αποτελούν βιοματική ανάμνηση συμμετοχής για τους μικρούς μαθητές, σε μια εκδήλωση που ιστορικά είναι επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ.  Εκδήλωση που με κάθε δυσκολία έγινε θεσμός για το νησί μας, εδώ και 22 χρόνια και δεν ξέρω ανάλογη μακρόχρονη εκδήλωση. 
 
Τα σχολεία ανήκουν στους Δήμους και είναι υποχρέωσή του να στηρίζει ανάλογες μαθητικές δράσεις και μάλιστα να τις επιβραβεύει.
 
Μέσα από αυτή την καθιερωμένη εκδήλωση του ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ, περνάμε ηθικές αξίες, παράγουμε πολιτισμό και πλάθουμε συνειδήσεις , μέσα από το πανανθρώπινο μήνυμα της ΕΙΡΗΝΗΣ. Αναμοχλεύουμε ιστορικές μνήμες και τιμούμε με αθλητικές πράξεις την πρόσφατη ιστορία μας.
 
Ερωτώ;  Εσείς τι κάνετε για όλα αυτά;  Ποια παραδείγματα μας δίνεται μέσα από τις πράξεις σας;  
 
Ο άρτος και το θέαμα ήταν τροφή μόνο για τον φτωχό λαό της Ρωμαϊκής εποχής.  Όχι όμως στη σημερινή εποχή σκεπτόμενων ανθρώπων.  Γι΄ αυτό εμείς θα συνεχίσουμε, ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμα, παρ΄όλες τις δυσκολίες. 
 
Ως εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ για την έως σήμερα στήριξη στην συγκεκριμμένη σχολική εκδήλωση, η οποία δεν είναι γεγονός προσωπικό ή σχολικό μόνο, αλλά θα έπρεπε να είναι δρώμενο όλης της τοπικής κοινωνίας.
 
Πάντα ευχόμαστε για τα καλύτερα και πάντα θα ελπίζουμε να έρθουν».
 
Με εκτίμηση
Παρασκευή Λακαταμίτου
Εκπαιδευτικός