Γυαλάκιας Μυωπία

Γυαλάκιας Μυωπία  - Σύρος - Ερμούπολη - Σχολιάζει ο Αντώνης Μοσχούτης
Σχολιάζει ο Αντώνης Μοσχούτης
 
Τω καιρώ εκείνο, ανάμεσα στις κατηγορίες των παιδιών, που σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις της πλειοψηφίας τους δεν ήταν ....κανονικά ή ήσαν ελαφρώς ....χαλασμένα, ήταν και ο γυαλάκιας μυωπία. Αν ο «γυαλάκιας μυωπία» ...έπαιζε και σε άλλη κατηγορία, π.χ., ήταν και παχύσαρκος, τα πράγματα, τότε, δεν ήταν καθόλου εύκολα γι΄ αυτόν. Ξέρουμε πως τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά με άλλα που έχουν μια ιδιαιτερότητα καθώς τα χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός, η έλλειψη τακτ και διακριτικότητας.
 
Ο μύωψ, λοιπόν, αυτός που έπασχε από μυωπία, που έβλεπε καθαρά μόνο τα αντικείμενα που βρίσκονταν κοντά του, που μισόκλεινε τα μάτια του για να δει; Ε, λοιπόν, αυτός ο τύπος, για να δει το φως το αληθινό, έπρεπε να βάλει στη μούρη του γυαλιά οράσεως. Μην βιαστείς να πεις πως «ε, και; χέστηκε η φοράδα στο αλώνι», γιατί θα λαθέψεις. Mην λησμονείς πως είπαμε, τω καιρώ εκείνο, και τω καιρώ εκείνο όχι μόνον οι διοπτροφόροι και ιδιαίτερα αυτοί της μικρής ηλικίας ήσαν κουκιστοί, αλλά και τα γυαλιά όρασης (σκελετός και κρύσταλλα) δεν είχαν την καλαισθησία που έχει προσφέρει η σημερινή τεχνολογία.
 
Μιλάμε για κάτι σκελετούς γεροντίστικους και κάτι κρύσταλλα ωσάν πατομπούκαλα. Άντε με τέτοια γυαλιά όρασης να μην είσαι αντικείμενο κοροϊδίας και πρόγκας. Το σημαντικότερο ήταν πως το όνομά σου έμπαινε σε δεύτερη μοίρα μιας και το επισκίαζε το παρατσούκλι σου. Ήσουν ο «γυαλάκιας μυωπία».
 
Για τον «γυαλάκια μυωπία» τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Ζόρι στις αθλοπαιδιές που ήσαν στριμόκωλες  (κυβιστήσεις κ.ά.), πρόβλημα στους παιδικούς τσακωμούς, στις αναμνηστικές φωτογραφίες (εθνικών επετείων, εκδηλώσεων κ.ά.), στη θάλασσα, στα πάρτι και δεν συμμαζεύονταν. Δεν σας γράφω άλλα, μα για να αντιληφθείτε πλήρως τα ζόρια, θυμηθείτε εκείνη την ταινία της Βουγιουκλάκη εργαζόμενης στο λούνα πάρκ που αποκαλούσε τον Παπαμιχαήλ γυαλάκια. Βάλτε με το νου σας το τότε πνεύμα εποχής, κοτζαμ μεγάλος και γιατρός να τον αποκαλεί γυαλάκια. Φαντάσου τι τραβούσες αν ήσουν ...γυαλάκιας και παιδί.
 
Όμως, από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι σκελετοί οράσεως έχουν γίνει πλέον κομψοτεχνήματα, τα κρύσταλλα όρασης εξαιρετικά λεπτά και φινετσάτα. Το σημαντικότερο όλων, όμως, και διαπιστωμένο, είναι ότι έχουν αυξηθεί οι μύωπες. Αν λάβουμε υπόψιν, μάλιστα,  πως μεταφορικά «μύωψ» αποκαλείται αυτός που είναι ανίκανος να καταλάβει τις απώτερες αιτίες ή τα απώτερα αποτελέσματα των πράξεων του, καταλήγουμε στο συμπέρασμα του ότι η πλειοψηφία πλέον είναι «γυαλάκιας μυωπία».
 
Οι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι μας Γερμανοί, επειδή έχουν καταλήξει σ΄ αυτό το συμπέρασμα πολύ πριν από εμάς, για ξεκάρφωμα πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν μια επιστημονική έρευνα, τάχα μου τάχα μου, την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μάϊντς στη Γερμανία, που υποστηρίζει πως οι μύωπες είναι εν δυνάμει πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους με τέλεια όραση.
 
Η αλήθεια είναι μία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο μύωψ πάντοτε είχε και θα έχει πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να δει καθαρά δίχως την βοήθεια γυαλιών οράσεως. Αυτά τα βοηθήματα πρέπει να ακριβώς προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ματιών του. Το κακό είναι πως πολλοί μύωπες δεν θέλουν να δουν καθαρά διότι είτε πιστεύουν πως τα οπτικά βοηθήματα τους αφαιρούν γοητεία, είτε γιατί τους αρέσουν τα παραμορφωτικά γυαλιά, με τα οποία  τους προτρέπουν άλλοι να βλέπουν.
 
Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Χώρα πλέον κατοικείται στην πλειοψηφία της από «γυαλάκιες μυωπίες» που υφίστανται το μπούλινγκ όλων εκείνων που θεωρούν πως έχουν την όραση που βλέπει τα πράγματα όπως δεν είναι, αλλά όπως αυτοί θέλουν να είναι, και προσπαθούν να μας πείσουν γι΄ αυτό.
 
Ένας γυαλάκιας μυωπία.