Καρά Σεβντά

Καρά Σεβντά  - Σύρος - Ερμούπολη - σχολιάζει ο Αντώνης Μοσχούτης
σχολιάζει ο Αντώνης Μοσχούτης

 

Το καλύτερό μου. Όταν το αντικείμενο συζήτησης της παρέας είναι ποιοτικό ...εκστασιάζομαι. Λαχείο λοιπόν η πρόσκληση για καφέ από την παρέα παραθεριστών, Συριανών αποδήμων, γνώριμων από τα μικρά μας.  Κατά την άφιξη μου στο τόπο συνάντησης η συζήτηση μεταξύ τους ήταν ήδη φουντωμένη. Ίσα που με ρώτησαν τι θα μου προσφέρουν και αμέσως επέστρεψαν στο θέμα συζήτησης που δεν ήταν άλλο από τους μεγάλους ...έρωτες.   

         Μη βάλει ο νους σας  μεγάλους έρωτες σαν εκείνον του Πάρη με την Ελενίτσα, του Ορφέα και της Ευρυδίκης, της Κλεοπάτρας και του Αντωνακιού (γιατί Αντωνάκη τον κατάντησε η τύπισσα), του Τριστάνου και της Ιζόλδης, του Λανσελότου και της Γκουινεβίρ, του Ρωμαίου και της Τζούλιας, του Ναπολέοντα και της Φιφίκας ή του ..Δούάρδου και της Γουόλις Σίμπσον.  Η κουβέντα για σύγχρονο τιτανοτεράστιο έρωτα  του Κεμάλ και της Νιχάλ.

         Απορημένος τόλμησα να ρωτήσω την ομήγυρη ποιο είναι το υπό συζήτηση ζεύγος. Αντί απαντήσεως με ρώτησε κάποια από την παρέα. «Δεν ξέρεις τι είναι Καρά Σεβντά;» Ευγενικά αποκρίθηκα πως δεν ομιλώ την Τουρκικήν μα παρόλα αυτά από τις ολίγες λέξεις της που μου είναι γνωστές, Σεβντάς σημαίνει έρωτας και από το όνομα της φιγούρας του «Καραγκιόζη» που μου είχαν πει κάποτε ότι προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις kara και goz   (επεξ. μαύρος και μάτι ) δηλ. Μαυρομάτης, υποθέτω πως Καρά Σεβντά θα σημαίνει «Μαύρος Έρωτας». 

       Με κοίταξαν με λύπηση και από δαύτες φιλοτιμήθηκε να μου ...ανοίξει τα μάτια . «Όχι καλέ προς θεού , Καρά Σεβντά σημαίνει «Μεγάλος ερωτικός καημός» . «Ας το διάολο» είπα μέσα μου «Τι μου λέτε;» είπα απέξω μου . Επισκέπτες ήταν τι να κάνουμε έπρεπε να ανεχτούμε κάθε παπαριά ή ανοησία για να μην πουν ότι δεν έχουμε καλούς τρόπους.

       Έτσι ο δόλιος ο «Καλές» (η αφεντιά μου πάει να πει σύμφωνα με την προσφώνηση της κυρίας) αφέθηκε να του εξιστορούν το σενάριο του νταλκά των Κεμάλ και Νιχάλ της τηλεοπτικής σειράς Καρά Σεβντά. Η ώρα περνούσε και τα αποκατινά μου είχαν πρησθεί ωσάν κολοκύθες, μετά συγχωρήσεως.

       «Αντώνη ήρεμα» μου είπα, « ευγένεια, καλοί τρόποι και ανοχή στους επισκέπτες, Δεν πρέπει επ’ ουδενί να φύγουν δυσαρεστημένοι από το νησί.» . Η ώρα περνούσε η ατμόσφαιρα τριγύρω καταπληκτική. Επισκέπτες , θαμώνες της καφετέριας να ομιλούν ουρλιάζοντας, τα παιδιά τους να αλαλάζουν ωσάν ερυθρόδερμοι σε έφοδο στριφογυρίζοντας γύρω από τα τραπέζια πετώντας «σκορδάκια» αυτά ντε που ρίχνουμε την Πασχαλιά.  Παιδιά σκέφτηκα εκτονώνονται,  μέσα στα κουτιά στις πολυκατοικίες που ζουν τόση ενέργεια που να εκτονωθεί.

           Ήταν όμως και οι μαμάδες και οι λοιπές κυράδες. Τι να σου λέω φωνάζανε με στυλ «Χλόη, Νεφέλη, Θέτις, Καλυψώ, Ορέστη, ..καθίστε φρόνιμα»  από τα καθίσματα τους βέβαια.  Με όλη την πληθώρα των αρχαίων ονομάτων όμως σίγουρα δεν ήταν σκηνικό από της εποχής της Οδύσσειας. Οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους  γυναίκες με δέκα καντάρια ...δηθενιά η κάθε μια τους βασάνιζαν δεόντως τους ταλαίπωρους τους σερβιτόρους με τις απαιτήσεις τους και με περίσσια αγένεια.

           Η σκέψη απέδρασε για λίγο ξεφεύγοντας από την ....ποιοτική συζήτηση της παρέας. Ταξίδεψε στο διάστημα των τελευταίων ημερών και στις συμπεριφορές επισκεπτών που έπεσαν στην αντίληψή μου. Συμπεριφορές κατά την οδήγηση, στο παρκάρισμα αυτοκινήτων, στην πλαζ, στα σούπερ μάρκετ, στο βάδισμα στους δρόμους. Κανένας σεβασμός καμία ευγένεια Όπως εξυπηρετεί την πάρτι μας, ότι μας γουστάρει, όπως μας γουστάρει.

          Επιστροφή της προσοχής μου στην παρέα. Μία από της κυρίες υποστήριζε πως η δόλια η Νιχάλ του Καρά Σεβμτά τραβούσε όλο το ζόρι και όχι ο Κεμάλ γιατί σε όλους τους έρωτες οι γυναίκες είναι εκείνες που υποφέρουν. Όλες τους επιδοκίμαζαν την άποψή της , ο άλλος ....πετεινός της παρέας...μούγκα - Δύο άντρες είμαστε οι άλλες όλες γυναίκες.

           Γύρισε το μάτι μου , είχα στο νου και τις συμπεριφορές που προανέφερα πήρα αμπάριζα και βγήκα....ευγενικά. «Που λέτε κυρίες μου ελόγου μου διαφωνώ. Το μεγάλο ζόρι το τραβάνε τα σερνικά ειδικά στους μεγάλους έρωτες. Για να σας φέρω παράδειγμα πάρτε την διαφήμιση της VOTAFON . Η τυραγνισμένη νεαρά στέλνει εικονομηνύματα  στο κινητό  στον άλλο τον δόλιο που εργάζεται στο νησί, ότι εκείνη ζει σε παγωμένη χώρα,  βγάζει φωτογραφίες από το ψυγείο του πλοίου που ταξιδεύει για να τον συναντήσει λέγοντάς του πως υποφέρει, άλλη φωτό από το σαλόνι του πλοίου κουκουλωμένη πίνοτας σούπα λέγοντάς του πως είναι κρυωμένη κάνοντας τον μουρόχαυλο να έχει τύψεις πως ενώ εκείνος ζει στο ήλιο και στην θάλασσα εκείνη ζει στα κρύα. Έτσι για να του κάνει στο τέλος έκπληξη και να του παρουσιαστεί σαν φάντισσα μπαστούνι, αφού προηγούμενα του έχει ψήσει το ψάρι στα χείλη. Τέτοια ζόρια τραβάνε σήμερα οι ερωτευμένες γυναίκες.»

        Με κοιτούσαν αποσβολωμένες. Έδωσα και την χαριστική βολή πριν φύγω . « Όσο για το τι σημαίνει Καρά Σεβντά αυτή που σας είπα εγώ είναι η ερμηνεία του , δηλ. «Μαύρος Έρωτας» και δεν είναι έτσι στην αρχή στο τέλος έτσι καταλήγει. » Αν ήταν μαχαίρια οι ματιές θα ήμουν τώρα σφαχτό, Αλλά δεν με νοιάζει, Ελόγου μου πήρα την εκδίκησή μου για όλες τις άσχημες συμπεριφορές επισκεπτών και κυρίως γυναικών τις οποίες  διαπίστωσα στο νησί αυτές της μέρες, 

           Που λες, αναγνώστη μου και αναγνώστριά μου, ο έρωτάς μου για τούτο το νησί δεν είναι «καρά»- μαύρος , είναι κόκκινος έχει το χρώμα που του πρέπει δηλαδή , αυτό του πάθους. Θέλω επισκέπτες στο νησί, θέλω τουρισμό, θέλω τον κόσμο για να αφήνει τα χρήματά του αλλά από όλους αυτούς απαιτώ ναι απαιτώ να το σέβονται. Να σέβονται τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ να σέβονται τον πολιτισμό τους. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια ούτε πουλιούνται ούτε αγοράζονται.