Της προσαρμογής ...

Της προσαρμογής ... Σύρος - Ερμουπολη - Σχολιάζει ο Αντώνης Μοσχούτης
Σχολιάζει ο Αντώνης Μοσχούτης

 

Εκτίμηση του υπογράφοντος είναι πως το παρόν θα αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα στον αναγνώστη (και όχι μόνο) προκειμένου να προβεί στον ενδεικνυόμενο σχεδιασμό και τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επιβιώσει στην παρούσα κατάσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει αντιληπτό πως είναι απολύτως αναγκαία η προσαρμογή καθενός μας στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Χώρα των μνημονίων και των  ...μνημάτων.

O όρος προσαρμογή στην Βιολογία περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας οργανισμός αποκτά μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον του, μέσα από αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του.

Επειδή, λοιπόν, πατριώτη και πατριώτισσα τυγχάνει ο «οργανισμός» αυτός να είμαστε ελόγου μας, πάρε μολύβι και χαρτί και γράφε, αν θέλεις να αποφύγεις τον εγκλεισμό σου στα ψυχιατρικά καταστήματα της χώρας, τα οποία σημειωτέον είναι ήδη φουλαρισμένα.

Ηλεκτρικό ρεύμα stop. Επειδή το ρημάδι έχει πάρει την ανηφόρα, να μη σου γράψω δώθε πόσα νοικοκυριά είναι δίχως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και μου πάθεις ψυχολογικά. Δεν αναζητούμε απλά, χρησιμοποιούμε παλιές, καλές, εφαρμοσμένες εναλλακτικές του παρελθόντος. Ήτοι:

Φωτισμός. Η παλιά καλή λάμπα πετρελαίου. Με το ροδάκι της για το ανεβοκατέβασμα του φυτιλιού, ώστε να ρυθμίζεται η ένταση του φωτισμού. Οικιακές Συσκευές: Ψυγείο πάγου. Τέρμα οι καταψύκτες και τα ηλεκτρικά ψυγεία.  Προμηθευόμαστε ένα ψυγείο πάγου, ένα δίχτάκι ή τζίβινο σπάγκο για να μεταφέρουμε το ¼ ή την μισή κολώνα πάγου και ...έτοιμο το ψυγείο. 

Σημ. Ευκαιρία για κάποιους τολμηρούς, η ίδρυση και λειτουργία παγοπωλείου. Δροσερό νερό προσφέρει ένα καλό κουμάρι.

Ηλεκτρική σκούπα τέρμα. Σκούπα και φαράσι παρακαλώ. Πλυντήριο, σκόνες και τα ρέστα ...φινίτο. Σκάφη, ξύλο πλυσίματος, πράσινο σαπούνι και ...λουλάκι. Η σκάφη δύναται να χρησιμοποιηθεί και για την ατομική υγιεινή (λουτρό). Ηλεκτρική κουζίνα πάπαλα.  Πετρογκαζ με φιάλη υγραερίου. Καλοριφέρ στην σύνταξη. Μαγκάλι, κάρβουνο, τσιγαρόχαρτο και λεμονόκουπα για τις αναθυμιάσεις (ενίοτε  ψήνομε σ’ αυτό και ψωμί προηγούμενης ημέρας για να μαλακώσει.) 

Είδη Διατροφής – Προετοιμασία. Όσπριο, πολύ όσπριο. Η  προμήθεια τους συνίσταται όχι συσκευασμένη. Χύμα, ιδιαίτερα το ρύζι, τις φακές προκειμένου οι νοικοκυρές να τις βάζουν σε πιάτο πριν το μαγείρεμα προς απομάκρυνση μικρών λίθων ή άλλων μικροαντικειμένων (ζιζάνια) που έχουν παρείσφρηση. Έτσι επιτυγχάνεται η αίσθηση της διαβίωσης σε μετακατοχική περίοδο. Ζυμαρικό άφθονο και ενεργή συμμετοχή σε συσσίτια με πλιγούρι.

Καλλωπισμός. Τα θηλυκά αποφεύγουν τα συσκευασμένα αρώματα, κολόνιες κλπ. Οι κολόνιες και τα αρώματα χύμα από τα φαρμακεία και λοιπά καταστήματα. Νύχια άνω και κάτω άκρωνΜ η περιποίηση με ίδια μέσα.  Σουλουμάδες και τα ρέστα με  ρέγουλα. Τα σερνικά, τέρμα οι αποτριχώσεις και τα σολάριουμ. Το ξύρισμα επιτρέπεται ...παντού για λόγους οικονομίας.

Διασκέδαση-Μουσικές Επενδύσεις-Αναψυχή. Σε όλα τα σπίτια, ταβέρνες κλπ καταστήματα θα ακούγονται τραγούδια πόνου. Προτεινόμενος αοιδός Καζαντζίδης. Κάργα «Άπονη ζωή, μας πέταξες στους δρόμους...» κλπ αναλόγου ύφους άσματα. Εκδρομές και τα ρέστα: καρό τραπεζομάντιλο κατάχαμα. Χύμα κρασί, ποτό. Μην λησμονήσετε κεφτεδάκια, κρεμμύδι, ντομάτα, ελιές, πατάτες τηγανητές, αβγά βραστά σφικτά.

Μέσο μετακίνησης: Μόνο λεωφορείο ή ποδήλατο. Άντε και πατίνι για τους νεώτερους.

Ένδυση- Υπόδηση. Δεν πετάμε κανένα ρούχο ή παπούτσι. Όσα δεν μας χωρούν, τα δίνουμε σ’ αυτούς που μπαίνουν και παίρνουμε άλλα μεταχειρισμένα από εκείνους που δεν τους μπαίνουν. Όσα επισκευάζονται τα πάμε στην μοδίστρα, μανταρίστρα ή στον παπουτσή.  Με φειδώ οι αγορές και οι αντικαταστάσεις.

Επικοινωνία. Πετάμε τα κινητά τηλέφωνα. Το τέλος αυτής της επικοινωνίας είναι εξαιρετικά δαπανηρό. Δίνουμε κανένα δεκάλεπτο σε κάποιο παιδάκι που έχει και ανάγκη να μας μεταφέρει τα μηνύματα. 

Δεν επιτρέπεται η ντροπή. Παίρνουμε-ζητάμε δανεικά από γειτόνους, ζάχαρη, πιπέρι κλπ μπαχαρικά, καφέ. Το ίδιο κάνουν και δαύτοι από εμάς. Νταλαβέρι να γίνεται. Εδώ η χώρα έχει ένα σκασμό χρέη και δάνεια, όπως λένε οι θεσμοί, για ένα φλιτζάνι ρύζι θα ντραπούμε.

Μην χάνετε καιρό. Ξεκινήστε άμεσα τις διαδικασίες προσαρμογής γι΄ αυτό που έρχεται, για να μην σας κακοφανεί. Προσοχή στους παππούδες και τις γιαγιάδες, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι έχουν περάσει ξανά αυτά που εμείς θα περάσουμε. Κοντολογίς, η εμπειρία τους είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Μην λησμονείτε οικονομία και στο νερό.  Αποθηκεύετε το νερό από το λουτρό σας σε ειδικούς κουβάδες για το αποχωρητήριο. Μην τραβάτε ασύστολα το καζανάκι.