Πλίνθοι και κέραμοι

Πλίνθοι και κέραμοι - Σύρος - Ερμούπολη - Η  Αλκμήνη Ψιλοπούλου σχολιάζει το πολεοδομικό και την κατάσταση με τα καταρρέοντα κτήρια

Η  Αλκμήνη Ψιλοπούλου σχολιάζει το πολεοδομικό και την κατάσταση με τα καταρρέοντα κτήρια

 
«Θα επέλθει αύξηση στην αξία της γης και της περιουσίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών, με την αύξηση του συντελεστή δόμησης, και τούτο σε σχέση με αυτόν που ισχύει σήμερα…. Θα υπάρξει καθορισμός χρήσεων γης, γεγονός που θα καταστήσει ελκυστικότερη την επένδυση κεφαλαίων… θα συντελεστεί η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης και η πολεοδόμηση οικισμών της Ερμούπολης, με την καθιέρωση μικρότερης αρτιότητας από ότι σήμερα...» (από τις δηλώσεις του Δημάρχου Γ. Μαραγκού σχετικά με το Πολεοδομικό Σχέδιο)
 
Σάλος έχει προκύψει από τις κόντρες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την έγκριση του Πολεοδομικού σχεδίου Ερμούπολης, και την υπογραφή προεδρικού διατάγματος που θα το υλοποιήσει. Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη εξανέστη διότι, όπως υποστηρίζει, η εφαρμογή του νέου πολεοδομικού (το οποίο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή) θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ερμούπολη, επειδή, όπως ισχυρίζεται, όλα θα περνάνε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Ενστάσεις έχουμε κι εμείς για το πολεοδομικό. Όμως, πιστεύουμε ότι το δάκτυλο της αξιότιμης δημοτικής συμβούλου, δείχνει σε λάθος κατεύθυνση. Επειδή τυγχάνει το οικογενειακό μας περιβάλλον να βρίθει πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Είναι άλλο πράγμα το πολεοδομικό σχέδιο το οποίο αφορά στους όρους δόμησης μιας πόλης, άλλο το χωροταξικό, το οποίο αφορά στους όρους δόμησης μιας περιοχής, και άλλο οι χρήσεις γης, οι οποίες κανονικά πρέπει να προηγούνται των δύο προηγούμενων, καθώς προσδιορίζουν πού θα γίνει τι (πού θα γίνουν τα σχολεία, τα νεκροταφεία, τα μαγαζιά, τα κέντρα διασκέδασης κλπ.). Επίσης, η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, δεν έχει καμία σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία κηρυγμένων ιστορικών τόπων, μνημείων ή περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
 
Προφανώς λοιπόν, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού δεν αφορούν σε περιοχές δόμησης που δεν ανήκουν σε κηρυγμένους ιστορικούς τόπους, όπως είναι το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, επομένως οι συνοικίες της Ερμούπολης εκτός ιστορικού κέντρου δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.
 
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού: Στην αύξηση του συντελεστή δόμησης και στην καθιέρωση μικρότερης αρτιότητας από αυτήν που μέχρι σήμερα ισχύει.
 
Όσο για τις χρήσεις γης, ό γέγονε γέγονε και στην πράξη δεν μπορεί να αλλάξει με κανένα προεδρικό διάταγμα ή άλλου είδους κυβερνητική απόφαση. Διότι, τα σχολεία έχουν κτιστεί, μπορεί δίπλα σε κάποιο νεκροταφείο, τα μαγαζιά και τα κέντρα διασκέδασης βρίσκονται ήδη κοντά ή μέσα στον ιστό κατοικίας, ενώ τα παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα φιγουράρουν μεγαλοπρεπώς εδώ και πολλά χρόνια, ανέγγιχτα από το χέρι του νόμου.
 
Σε περιοχές υποβαθμισμένες όπως είναι οι συνοικίες γύρω από το κέντρο της Ερμούπολης, η δόμηση είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι». Παράγκες δίπλα σε νεοκλασσικά που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, χτισμένα ρέματα, εν ολίγοις άλλα αντ’ άλλων. Αν σε αυτές τις περιοχές μειωθεί ο συντελεστής δόμησης, θα δούμε την ανέγερση πολυκατοικιών, τριώροφα και τετραώροφα κτίσματα που θα πνίξουν τόσο τις παράγκες όσο και τα εναπομείναντα νεοκλασσικά μέσα στο μπετόν. Όπως έγινε σε περιοχές των προαστίων της Αθήνας (βλέπε Αγία Παρασκευή), όπου η αύξηση του συντελεστή δόμησης τα μετέτρεψε από κατάφυτους παραδείσους σε κόλαση του μπετόν.
 
Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το οποίο αρκείται σε μια απόφαση «προστασίας» ιστορικών τόπων και μνημείων, χωρίς όμως να δίνει κανένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες, ιδίως των παραδοσιακών κτηρίων, να αναπαλαιώσουν τα κτήρια αυτά. Οι επιδοτήσεις και τα άτοκα δάνεια που δίνονταν κάποτε από το Υπουργείο για την διατήρηση και συντήρηση των παραδοσιακών κτηρίων, είναι πλέον παρελθόν. Έτσι τα όμορφα αρχοντικά που δεσπόζουν και αποτελούν την καρδιά της παλιάς Ερμούπολης, αφήνονται έρμαια στην εγκατάλειψη, να καταρρέουν. Διότι για να αναπαλαιώσεις ή να συντηρήσεις ένα παλιό αρχοντικό ή ένα νεοκλασσικό σπίτι, χρειάζεσαι διπλάσια ή και τριπλάσια χρήματα από την αξία του ίδιου του κτηρίου.
 
Συμπέρασμα: Αντί η αντιπολίτευση να ρίχνει άσφαιρα πυρά στη συμπολίτευση για τον κίνδυνο καταστροφών λόγω παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, που παρόλα τα κακά του, κάτι έχει αφήσει όρθιο, να πάνε όλοι μαζί και να ζητήσουν από το Υπουργείο κονδύλια για τις αναστηλώσεις και κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς. Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε…