Η φυγή των νέων από την οικογένεια

Η φυγή των νέων από την οικογένεια - Σύρος - Ερμούπολη - Σχολιάζει ο Ηρακλής Βούλτσος
Σχολιάζει ο Ηρακλής Βούλτσος

 

Η εγκατάλειψη της οικογένειας και της πατρικής στέγης από τους νέους είναι ένα φαινόμενο που δίνει μια επαρκή εικόνα της σημερινής προβληματικής οικογένειας . Παλαιότερα ένα τέτοιο γεγονός θα αποτελούσε πρωτοσέλιδη είδηση στις εφημερίδες. Σήμερα οι πλατείες Ομονοίας , Εξαρχείων καθώς και άλλων ελληνικών μεγαλουπόλεων έχουν γεμίσει από κυνηγημένους μικρούς δραπέτες .

    Η άποψη των ειδικών πάνω στο θέμα αυτό είναι ότι ‘’’τα παιδιά δεν φεύγουν για να φύγουν .  Φεύγουν γιατί δεν μπορούν να μείνουν ‘’’ . Βασική αιτία   είναι η βία στην οικογένεια και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μελών της . Η κακοποίηση παιδιών από αυταρχικούς γονείς , η χειροδικία και η ανάρμοστη συμπεριφορά προκαλούν έντονες αρνητικές αντιδράσεις και επιταχύνουν την έξοδο .Με την χρήση της βίας δεν έχουμε βελτίωση . Αντίθετα η αντίδραση του παιδιού αυξάνεται και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί στην διάσπαση των δεσμών , της κοινής συμβίωσης και εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας από το παιδί .

     Πρωταρχική αποστολή της οικογένειας είναι να δώσει στο παιδί τη ζεστασιά , τη θαλπωρή και προ πάντων την ασφάλεια και την σιγουριά . Σε παλαιότερες εποχές ήταν πιο εύκολο να παίξει κανείς το ρόλο των γονέων και ειδικά του πατέρα , με την ελεγχόμενη ζωή του παιδιού στο χωριό ,τη γειτονιά , το μαχαλά και την μικρή πόλη . Στην επαρχία επειδή ακόμη οι γονείς δεν είναι ευέλικτοι και θεωρούν την αδιαλλαξία τους ως ορθή παιδαγωγική μέθοδο , το φαινόμενο της φυγής των παιδιών είναι οξύτερο . Εκεί οι νέοι δεν έχουν προσωπική ζωή όπως στις πόλεις , τα μάτια του κόσμου πέφτουν επάνω τους περισσότερο αδιάκριτα γεμάτα   με ‘’μη’’  και ‘’πρέπει’’.

     Άλλη αιτία είναι η υπερπροστασία των γονιών προς τα παιδιά που δεν τα αφήνουν να ανασάνουν . Αυτοί οι γονείς έχουν σαν κέντρο , άξονα , επιδίωξη ,σκοπό και κύριο ενδιαφέρον τα παιδιά τους . Επίσης ο υπερπρογραμματισμός κουράζει τα παιδιά , σε αντίθεση με τη σταθερότητα που ζητούν . Ακόμη οι υπερβολικές απαιτήσεις των γονιών συνιστούν μια επιπλέον αιτία εγκατάλειψης της οικογένεια από τους νέους .Τα όνειρα των γονέων , που συνήθως συναντούν στα παιδιά απρόθυμους εκτελεστές και όλα αυτά , ιδιαίτερα όταν οι γονείς δεν έχουν εκπληρώσει τα δικά τους όνειρα , που στην συνέχεια επιδιώκουν την εκπλήρωσή τους μέσω των παιδιών τους , δημιουργούν ένα κλίμα αφόρητης καταπίεσης . Επίσης οι κακές παρέες μπορούν να παρασύρουν τον νέο να εγκαταλείψει το σπίτι του , αν και οι γνώμες των ειδικών διχάζονται στην περίπτωση αυτή .

Ακόμη πιο σπάνια περίπτωση θεωρείται η συγκατοίκηση με μεγάλους ανθρώπους   ( παππούς-γιαγιά ) ή η διαμονή πολυμελών οικογενειών σε περιορισμένο χώρο .

Τέλος οι κοινωνικές αντιθέσεις και ανισότητες –διακρίσεις ,οι απάτες και το μαύρο χρήμα, τα βολέματα ημετέρων και τα golden boys , ο υπέρμετρος καταναλωτισμός  και η έλλειψη ιδανικών ,οι αθέμιτοι ανταγωνισμοί και το ρουσφέτι , η αδικία και η ανεργία , η διαφθορά και η αδιαφάνεια , οι ελαστικές συνειδήσεις , η πολιτική απαξία και η αδιαφορία του κράτους προς την νεολαία οδηγούν τους νέους στην απόδραση και την αναζήτηση υποκατάστατου για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο .

     Τι γίνονται όμως αυτοί οι νέοι φυγάδες ; Η τύχη τους εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τα βιώματα των παιδικών τους χρόνων . Επίσης εξαρτάται από τις δυνατότητές τους και την ικανότητα προσαρμογής προς το καινούριο περιβάλλον .Οι επιτυχημένοι φαίνονται από το επάγγελμα , τη συμπεριφορά , την εμφάνιση, την οικογένεια που αποκτούν ακόμη και από τα ρούχα που φορούν .Τους πιο πολλούς τους συναντάμε στα παγκάκια των πάρκων ,στα υπόγεια της Ομόνοιας ή της λεωφόρου Συγγρού ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια . Τους βλέπουμε με ένα σουγιά στο χέρι , ή με μαύρα μπουφάν και γυαλιστερές μπότες , με βρώμικα μακριά και αχτένιστα μαλλιά και γένια ή με ξυρισμένα κεφάλια ,σκουλαρίκια και τατουάζ   , ανάλογα με την ιδεολογική τους τοποθέτηση . Τα τελευταία μάλιστα χρόνια τους συναντούμε να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις , με σακίδια γεμάτα  μολότοφ ,σφυριά ,μάρμαρα και λοιπά πολεμοφόδια για να σπάσουν τα ‘’τζάμια της πολιτείας’’ .

 Γενικό συμπέρασμα εξάγεται ότι η ελληνική οικογένεια , το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας μας πρέπει να αποκτήσει την παραδοσιακή της λειτουργικότητα και να διαδραματίσει το ρόλο της . Λένε , και όχι άδικα πως το ‘’ χέρι που κουνάει την κούνια , κουνάει τον κόσμο όλο ‘’ . Συνήθως από τους γονείς εξαρτάται η διάπλαση μιας δυνατής ολοκληρωμένης προσωπικότητας , όμως και άλλοι φορείς όπως τα σχολεία όλων των βαθμίδων , η εκκλησία , τα ΜΜΕ ,οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσουν το θεσμό της οικογένειας για να βρεί ο σημερινός νέος τον προσανατολισμό του.

                                                                         Βούλτσος Ηρακλής

                                            Αντγος ε.α. και τέως Γεν . Γραμ . Δήμου Ερμούπολης