Πατώσαμε οικονομικά. Τελεία και παύλα.

Πατώσαμε οικονομικά. Τελεία και παύλα.
Το 2014 ήταν ένας πλεονασματικός δήμος. Γιατί τον κατρακύλησαν ;
Έλαβε οικονομική ενίσχυση 200.000 περίπου ευρώ

 

Της Λίτσας Χαραλάμπους 
 
Ο δήμος Σύρου- Ερμούπολης εντάχθηκε στους δήμους που συσσωρεύουν ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να μπορούν να τις αποπληρώσουν με ίδιους πόρους. . 
 
ΝΑ ξεκαθαρίσουμε ότι τα πράγματα είναι απλά όταν λέγονται  με το όνομά τους έτσι ώστε να σταματήσει το παιχνίδι με τη γάτα και το ποντίκι.
 
Ο δήμος της πρωτεύουσας του Νομού ο οποίος το 2014 θεωρείτο ένας εύρωστος δήμος με αποθεματικό, σήμερα, δυο χρόνια μετά, συγκαταλέγεται στους δήμους που χρήζουν ανάγκης έκτακτης επιχορήγησης   
 
ΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο οποίο η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη  παραπέμπει  "κάθε καλόπιστο να  βρει οποιαδήποτε επιθυμητή πληροφορία" είναι ξεκάθαρο.
 
ΩΣΤΟΣΟ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε προκειμένου να καλύψει τα ακάλυπτα για προφανείς λόγους τονίζει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή χρωστούσε στο παρελθόν 700.000 ευρώ περίπου.
 
ΕΙΝΑΙ γεγονός. Πάντα υπάρχει ένα υπόλοιπο  περίπου 700.000 ευρώ και στην περίπτωση αυτή αφορούσε ένα μεγάλο κομμάτι τεχνικών έργων από ειδικευμένες χρηματοδοτήσεις.
 
ΣΗΜΕΡΑ μπορεί να εξοφλούνται οφειλές έργων άμεσα γιατί υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά ο δήμος  χωλαίνει στην πληρωμή των  υπολοίπων  δαπανών αφού είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κρατά  δυο μηνών μισθοδοσίες στο ταμείο.
 
 ΓΙΝΕΤΑΙ επομένως κατανοητό ότι ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται φυσιολογικά. Έχει μεγάλο πρόβλημα. Τελεία και παύλα.
 
ΌΣΑ δελτία τύπου και να εκδοθούν, όσες αρλούμπες και να γραφτούν η ουσία είναι μία.
 
ΚΑΙ ιδού το ερώτημα: "Αφού ο δήμος Σύρου -Ερμούπολης το 2014 ήταν ένας πλεονασματικός  δήμος γιατί τον κατρακύλησαν και τον  υποβίβασαν  στην κατηγορία των προβληματικών;"
 
ΦΥΣΙΚΑ αυτά τα χρήματα - "βοήθημα" δεν μας χαρίζονται.
 
ΘΑ κληθούμε όλοι εμείς οι πολίτες να τα πληρώσουμε επειδή γίνεται πάρτι αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος σε φιέστες και πανηγύρια.
 
ΚΑΙ μην αμφιβάλλει κανείς ότι η αύξηση του ΦΠΑ έχει άμεση σύνδεση με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων. 
 
ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν αυτή η οικονομική ενίσχυση των 200.000 περίπου ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών- μετά από αίτηση για βοήθεια από το δήμο -  να δίνει μια μικρή ανάσα και να φαίνεται ότι "την σκαπουλάρει  για φέτος" αλλά θα καλυφθεί ένα μέρος μόνο των οφειλών προς τρίτους πού όμως δεν δίνει λύση στο πρόβλημα αφού σπαταλάει περισσότερα από όσα έχει.  
 
ΚΑΙ εξηγώ: Με τροπολογία του Γιώργου Κατρούγκαλου (αυτές οι ρυθμίσεις υπήρχαν από παλιά αλλά ο δήμος Σύρου -Ερμούπολης δεν είχε χρειαστεί να τον "χρησιμοποιήσει")  οι χρεωμένοι δήμοι  μπορούν να δανείζονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
 
Η τροπολογία Κατρούγκαλου, δίνει τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους -άρα εδώ και μήνες δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές- να λάβουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 
ΤΙ σημαίνει αυτό; Ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση θα βαρύνει φυσικά τις τσέπες του πολίτη.
 
ΤΩΡΑ αν ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών ζει στον κόσμο του ελπίζοντας ότι αυτή η Δημοτική Αρχή  "θα την γλυτώσει" γιατί έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, τότε και εμείς θα πούμε ότι είναι άξιοι της τύχης τους όσοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην... τύχη, στις νυχτερίδες και στα κοκαλάκια τους, αλλά οι υπόλοιποι δεν τους φταίνε σε τίποτα.