Nα μη πέφτει στα πατώματα με τα περιττώματα

Nα μη πέφτει στα πατώματα με τα περιττώματα ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΣ
Η θλιβερή πλευρά της Ερμούπολης
Σχολιάζει η Λίτσα Χαραλάμπους

 

ΕΙΝΑΙ μερικά πράγματα που σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση αλλά απόλυτη παρακμή.
 
Η βρωμιά της πόλης και πώς επεκτείνεται είναι ένα απ’ αυτά .
 
ΟΙ Κυκλάδες που είναι πασίγνωστες για την καθαριότητα, με τα στενά δρομάκια  και τους κάτασπρους οικισμούς τους αλλάζουν όψη στην Ερμούπολη.
 
ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ζώων, δυσοσμία, σκουπίδια, τηγανέλαια,  λερωμένα χαρτιά, σακούλες σκουπιδιών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των οδών Νάξου, Σικίνου, Σερίφου, Σίφνου και όχι μόνο
 
ΛΕΣ και τα νησάκια αυτά που χάρισαν το όνομά τους στις οδούς "μόστρα" στο λιμάνι της Ερμούπολης τιμωρούνται με την τέλεια δυσφήμιση.
 
ΤΙ μας συμβαίνει πια και η Σύρος είναι τόσο βρώμικη; Το κέντρο της Ερμούπολης είναι στις περισσότερες γωνιές του θλιβερό, ακατάστατο, με σκουπίδια, ξέχειλους κάδους, παρατημένα πάρκα.
 
ΜΙΑ απέραντη εγκατάλειψη σε κάθε βήμα από τα στενά της πλατείας ώς το λιμάνι , το απογοητευτικό πάρκο της Μεταμόρφωσης  και το  απαράδεκτο μικρό παρκάκι  της πλατείας Σταύρου Βαφία με τους διάφορους παρακείμενους δρομίσκους να αποτελούν χρόνιες εστίες μόλυνσης...
 
ΚΑΤΑ καιρούς η Στήλη Ευγενώς -Αγενώς προβάλλει μετά από καταγγελίες κατοίκων των περιοχών την έλλειψη καθαριότητας που μας έχει περικυκλώσει πέρα από το γεγονός ότι φωτογραφίες με ανάλογες εικόνες μελαγχολίας, μας αποστέλλονται ως αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπονούμενων.
 
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, εκτός από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας να παρουσιάζουμε και τα καθημερινά που τείνουν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.
 
ΑΠΛΑ  για να μη πέφτει στα πατώματα με τα περιττώματα η ποιότητα ζωής μας.
 
ΓΙΑΤΙ η καθαριότητα είναι αντιμετωπίσιμο πρόβλημα που όμως χρειάζεται την συμβολή όλων.      
 
ΔΕΝ αρκεί  να αποτελεί εξαίρεση η πλατεία Μιαούλη και λίγο το λιμάνι από την μια πλευρά.
 
ΤΑ στενά και οι δρόμοι τριγύρω δίνουν τις πιο άσχημες εικόνες.
 
ΚΑΠΟΙΑ σημεία του νησιού μοιάζουν ξεχασμένα, τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια, τα κουτιά αναψυκτικών και μπίρας στις διαδρομές των περιπατητών στα παγκάκια της κεντρικής πλατείας και ανάμεσα σε δέντρα.
 
ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ τη βρωμιά; 
 
ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ σε απίθανα σημεία απομεινάρια αυτών που τα  κατανάλωσαν.
 
ΠΕΡΑ από αυτά, ελάχιστοι δείχνουν να ενοχλούνται από τις αφισοκολλήσεις ό,που δει, ενώ υπάρχουν ακόμη οδηγοί που πετούν από τα παράθυρα αποτσίγαρα, άδεια μπουκάλια νερού, ακόμη και τα σκουπίδια της οικογένειας που ξέχασαν να βάλουν στον κάδο της γειτονιάς.
 
ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται και να ακούγεται τρελό αλλά  στον τόπο αυτό  ζούμε ακόμα και την ιδεολογικοποίηση της βρωμιάς.
 
ΤΑ συνθήματα στους τοίχους έχουν μια ιστορία που συνδέεται με ότι ο καθένας πρεσβεύει.
 
ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ που μιλούν  για την ελευθερία και το κατεστημένο. Όμως πλέον, -όπως πολλάκις έχει προβληθεί τόσο από τη Στήλη όσο και από άρθρα της εφημερίδας και του logotypos.gr,  (το σάιτ του Λόγου που βρίσκουν "παρηγοριά" οι διαμαρτυρόμενοι και αγανακτισμένοι)  με όλα τούτα τα μικρά και μεγάλα της καθημερινότητας δεν μιλάμε πλέον για συνθήματα.
 
ΔΕΝ μιλάμε  ούτε για γκράφιτι αλλά για ακατάληπτες μουντζούρες πάνω σε άλλες μουντζούρες, στους τοίχους ακόμη και στα σήματα του ΚΟΚ.
 
ΤΙΠΟΤΑ δεν δείχνει πιο χαρακτηριστικά το καταστροφικό αλλά και το αυτοκαταστροφικό μένος της συριανής κοινωνίας.
 
ΠΡΙΝ από δυο περίπου χρόνια ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μάριος Βουτσίνος είχε δηλώσει "Ναι στα πρόστιμα στους ασύδοτους" . Φράση η οποία είχε αντηχήσει δυναμικά και ελπιδοφόρα.
 
ΦΑΙΝΕΤΑΙ εν τέλει ότι ήταν φράση της στιγμής γιατί αν έπεφταν πρόστιμα στους ασύδοτους θα είχαν ελεγχθεί και οι μερικώς ανεξέλεγκτοι. 
 
Ο κάτοικος του νησιού έχει χάσει το μεράκι του. Δε διαθέτει λεπτό για την καθαριότητα έξω από το σπίτι του.  Δυστυχώς καμαρώνει το όμορφο και συνηθίζει το άσχημο.  Το προσπερνάει και ζει μαζί με αυτό.
 
ΔΕΝ φτάνει μόνο η προσπάθεια του δήμου.
 
 ΌΣΟ δεν πέφτουν πρόστιμα και δεν συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας, τόσο θα αναδύεται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει πολιτισμός και σεβασμός στον τόπο που μας φιλοξενεί