Πλήθος πιστών στην περιφορά των επιταφίων (7 Video και φωτο)

Πλήθος πιστών στην περιφορά των επιταφίων - Σύρος - Ερμούπολη - Κατάνυξη και μυσταγωγία στη Σύρο

Κατάνυξη και μυσταγωγία στη Σύρο

 
Παρουσία πλήθους πιστών (ντόπιων και επισκεπτών) και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων στις ενορίες της Σύρου.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ως είθισται τα τελευταία χρόνια επίκεντρο  ήταν η πλατεία Μιαούλη,  στην  οποία  και συναντήθηκαν τα επιτάφια του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης και της Μεταμόρφωσης.
 
 
 
 
 
 
 
Είχε προηγηθεί η περιφορά του επιταφίου της Ευαγγελίστριας των Καθολικών, το οποίο τη συνοδεία μεγάλου αριθμού πιστών τέλεσε δέηση, κατά την στάση του μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο.
 
 
 
 
 
 
Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’,  μετά την δέηση, απηύθυνε προσλαλιά προς το συγκεντρωμένο πλήθος, και ευχαριστώντας τους πολυάριθμους επισκέπτες για την παρουσία τους στην περιφορά των Επιταφίων, άδραξε την ευκαιρία προβαίνοντας σε ένα σύντομο ιστορικό της Ερμούπολης και της Σύρου γενικότερα υπογραμμίζοντας την αρμονική συνύπαρξη του Καθολικού με το Ορθόδοξο στοιχείο.    
 
 
 
Δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί η κρίση σύντομα αποτελέσει μια κακή ανάμνηση για τον ελληνικό λαό και να έλθει γρήγορα η πολυπόθητη «Ανάσταση» της «Σταυρωμένης» πατρίδας μας, ευχόμενος το μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου να ριζώσει επιτέλους στις καρδιές μας κάνοντάς μας καλύτερους ανθρώπους. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι βολές προς όλους όσοι με τις παρεμβάσεις τους σε σχολικά εγχειρίδια επιχειρούν την αλλοίωση του θρησκευτικού φρονήματος των ελληνόπουλων κάνοντας σαφές ότι αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε να συμβεί.
 
«Μετανοώ, σημαίνει αλλάζω τρόπο ζωής και νοοτροπία» είπε σε αποστροφή του λόγου του υπογραμμίζοντας ότι οι λέξεις κλειδιά για την οικοδόμηση μιας νέας και πιο δίκαιης κοινωνίας είναι «Ν’ αλλάξουμε νοοτροπία».
 
 
Οι_ναοί, ενδεχόμενα υπό το βάρος των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει η παρατεταμένη κρίση, ήταν κατάμεστοι από κόσμο ο οποίος με τη μαζική παρουσία προφανώς ευελπιστεί ότι  με τη συμμετοχή του στο Θείο Δράμα θα καταστεί  κοινωνός μιας άνωθεν βοήθειας για τον τερματισμό της.
 
 
Στις ιερές Ακολουθίες και στην περιφορά των επιταφίων, μεταξύ άλλων,  συμμετείχαν ο βουλευτής Αντώνης Συρίγος, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο πολιτευτής με τη ΝΔ Γιώργος Βακόνδιος, αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
 
 
Καταλυτική, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ήταν  η παρουσία της χορωδίας του Αγίου Νικολάου αλλά και της φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, η οποία παιάνιζε επίκαιρους θρησκευτικούς ύμνους.  
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω δύο τεράστιων γιγαντοοθονών, οι οποίες ήταν τοποθετημένες στην πλατεία Μιαούλη οι πιστοί είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση την Θεία λειτουργία από τον Ι.Ν. του αγίου Νικολάου καθώς και αποσπάσματα από τις λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο νησί το τελευταίο διήμερο.