15 χρόνια Άξιος Ποιμενάρχης

15 χρόνια Άξιος Ποιμενάρχης Σύρος - Ερμούπολη - Δεκαπέντε χρόνια αρχιερατικής διακονίας του Μητροπολίτη Σύρου

Δεκαπέντε χρόνια αρχιερατικής διακονίας του Μητροπολίτη Σύρου

 
Πέραν πάσης αμφισβήτησης ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ αποδείχτηκε Άξιος του κορυφαίου για την Μητρόπολη αξιώματος, δεκαπέντε ακριβώς χρόνια (19 Ιανουαρίου 2002) από τότε που τον υποδέχτηκε λαός και κλήρος στη Σύρο με τη νέα του ιδιότητα και φώναξε στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης «Άξιος».
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Επίδειξη έργου αγάπης χωρίς διαχωριστικά τείχη
 
Και είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης «άξιος», γιατί στην 15χρονη αυτή διαδρομή του ως ποιμενάρχης έχει να επιδείξει έργο, το οποίο κανείς άλλος κατά το παρελθόν δεν έχει να επιδείξει, χωρίς με αυτό να υποβαθμίζεται το έργο των προκατόχων του και ιδιαίτερα του Δωρόθεου Στέκα, ο οποίος πολλά είχε προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου.
 
Όταν ο νέος Μητροπολίτης αναλάμβανε τα καθήκοντά του, παρουσία του τότε αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, είχε προτρέψει το ποίμνιό του να προσευχηθεί γι’ αυτόν: «Προσεύχεσθε και ευχηθείτε ώστε να καταστώ Επίσκοπος Ειρήνης και αγάπης και όχι αίτιος διχασμού των παιδιών του Θεού», είχε πει χαρακτηριστικά. Και όντως η προσευχή ευοδώθηκε, αφού –παρά την πολεμική την οποία κατά καιρούς έχει δεχτεί από συγκεκριμένους κύκλους- κατάφερε να επιτύχει την ενότητα και την αγάπη, κατεδαφίζοντας στην ουσία και τα όποια υπολείμματα των διαχωριστικών τειχών που υπήρχαν μεταξύ των πιστών των δύο θρησκευτικών δογμάτων, Ορθοδόξων και Καθολικών, καλλιεργώντας άριστες σχέσεις τόσο με τον τέως επίσκοπο καθολικών κ. Φραγκίσκο όσο και με τον σημερινό κ. Πέτρο.
 
Αναλαμβάνω από σήμερα διακονία επί των κυμάτων
 
Να θυμηθούμε τα λόγια του, με εμφανή την συγκίνηση η οποία εκείνες τις στιγμές των διακατείχε: «Θέτων την χείρα, όχι μόνον επί το άροτρον, αλλά και επί το πηδάλιον και αναλαμβάνων από σήμερα διακονία επί των κυμάτων, καλώ όλους, όσοι πιστεύουν ότι ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της ενότητος της τοπικής Εκκλησίας, να συστρατευθούν στο έργο της πνευματικής αναζωογονήσεως και προόδου της Μητροπόλεώς μας. Προς όλους λέγω και διακηρύσσω ότι θα είναι ωφέλιμοι και πολύτιμοι δια το αναλαμβανόμενο πνευματικό και ποιμαντικό έργο, αρκεί να σέβονται, να υπακούουν και να τιμούν τον Επίσκοπο, όπως και εκείνος με τιμή και αγάπη θα περιβάλλει πάντοτε τα ιδικά τους πρόσωπα».
 
Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια και ο Μητροπολίτης Σύρου έχει να υπερηφανεύεται για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο το οποίο έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει, ενώ άξιο λόγου είναι και το έργο του ως προς την δημιουργία και λειτουργία νέων υποδομών στους κόλπους της Μητρόπολης.
 
Τα έργα ανώτερα των λόγων
 
Ένα μέρος από αυτές τις νέες δραστηριότητες, πέραν των πολυπληθών πνευματικών και εικαστικών, και μάλιστα μόνο στη Σύρο, είναι: ο Παιδικός Σταθμός «Στην Παλάμη του Θεού» στο Κίνι με κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στην Ι.Μ Αγίας Βαρβάρας, το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο υπό την επωνυμία «Θεογνωσία», το Σπίτι του Ταξιδιώτη για φιλοξενία ενδεών συνανθρώπων μας από άλλα νησιά, η ανακαίνιση εκ βάθρων και λειτουργία γραφείων της Ιεράς Μητρόπολης (πρώην Πρόνοια), το Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός, το Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης Παιδιών, το Πνευματικό Κέντρο στον Ι.Ν της Μεταμόρφωσης κ.α.
 
Δεν πρέπει να παραβλέπεται και η αγαθοεργός δραστηριότητα της Μητρόπολης, τόσο μέσω του χρηματικού εράνου αγάπης κάθε χρόνο όσο και μέσω των ενοριών με την διάθεση τροφίμων σε οικονομικά αδύναμους, ούτε θεωρείται ασήμαντη η χρηματική ενίσχυση σπουδαστών οι οποίοι φοιτούν σε Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα της Χώρας.
 
Μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί δεξιά σου…
 
Στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι η οικονομική συμβολή του Μητροπολίτη από το βαλάντιό του σε ενδεείς συνανθρώπους μας, με την προτροπή οι αγαθοεργές πράξεις του επ’ ουδενί να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
 
Δεκαπέντε χρόνια ποιμαντορίας, με το «πηδάλιον» να υπακούει στα χέρια εκείνου που διασχίζει τις θάλασσες προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα 12 νησιά της Μητρόπολης Σύρου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με μια πλειάδα φίλων και ευεργετών, οι οποίοι σπεύδουν να συνδράμουν το έργο του όποτε εκείνος το ζητήσει.
 
Ειδικά για την επέτειο των δεκαπέντε χρόνων ποιμαντορίας του, θεωρήσαμε άσκοπο να προχωρήσουμε σε μια συνέντευξη μαζί του. Γυρίσαμε απλά τον χρόνο πίσω, από τις 19 Ιανουαρίου 2002 έως σήμερα και αφήσαμε το έργο του –ως αδιάψευστος μάρτυρας- να μιλήσει για εκείνον.