Άστραψε και βρόντησε η Ανάσταση και στη Μητρόπολη

Άστραψε και βρόντησε η Ανάσταση και στη Μητρόπολη

Με σύμμαχο τον καιρό ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» δια στόματος Μητροπολίτη

 

Μια γλυκιά βραδιά επιφύλαξε ο καιρός για την Ανάσταση, με θερμοκρασία κοντά στους 17 βαθμούς και ασθενείς ανέμους, ανεβάζοντας έτσι σημαντικά την προσέλευση των πιστών στους ναούς για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη».

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως τελέστηκε η αναστάσιμος ακολουθία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β΄, παρουσία πλήθους πιστών που είχαν κατακλύσει τον εσωτερικό και τον προαύλιο χώρο του ναού.

Πριν το «Δεύτε λάβετε Φως» αναγνώστηκε η ποιμαντική εγκύκλιος του κ. Δωρόθεου Β΄ με την ευκαιρία του Πάσχα, στην οποία –μεταξύ άλλων τονιζόταν πως: «Ο Τάφος του Θεανθρώπου είναι η ζωοδόχος καθέδρα της παλιγγενεσίας των ανθρώπων, όπου συντελείται το μυστήριο της ζωής, στον οποίο ο «ζωαρχικώτατος νεκρός» «εν ειρκτή κατακλείεται και νεκροίς συνθάπτεται», στα κατώτατα της γης έως κέντρου Άδου κατέρχεται και, ως παντοδύναμος αυτοζωή, «αφυπνώσας υπερφυώς», «ζωήν εγείρας εξ ύπνου και της φθοράς» τριήμερος ανίσταται…»

Και το Άγιο Φως, το οποίο είχε έλθει από την Αθήνα στη Σύρο με ειδική πτήση στις  8.30 το βράδυ, διανεμήθηκε στους χριστιανούς δια χειρών Μητροπολίτη, φωτίζοντας εξωτερικά και εσωτερικά τους ανθρώπους, ενώ ο κ. Δωρόθεος Β΄ δεν παρέλειψε στις ευχές του προς το εκκλησίασμα να αναφερθεί στην μεταφορά του Αγίου Φωτός με ειδική πτήση στη Σύρο.

Και όταν στη συνέχεια ακούστηκε από την εξέδρα, μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…», άστραψε και βρόντησε από τις κροτίδες ο χώρος, παρά τα αυξημένα μέτρα της αστυνομίας και τις απαγορευτικές διατάξεις για τη χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.

Ως είθισται πλέον, μετά το «Χριστός Ανέστη» διανεμήθηκαν κόκκινα αβγά στο εκκλησίασμα, με τις ευχές όλων για ένα καλύτεροι αύριο, αλλά και με αναστημένη από την κρίση Ελλάδα.

Μεταξύ των παρόντων στην αναστάσιμη ακολουθία, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιδήμαρχος Φραγκίσκος Βακόνδιος, η σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης Ηρώ Στίνη, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής κ.α

Και ο κόσμος, με τα αναμμένα κεριά στο χέρι, ξεχύθηκε στους δρόμους της φωτόλουστης Ερμούπολης, ενώ δεν έλειψε για αρκετή ώρα το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Ερμούπολης, με εκατοντάδες οχήματα να προσπαθούν να κινηθούν αντιθέτως, προκαλώντας συγκοινωνιακή ασφυξία.