Θρησκευτική κατάνυξη και γλέντι στην εορτή της Παναγίας

Θρησκευτική κατάνυξη και γλέντι στην εορτή της Παναγίας

Στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων η εορτή της Αποδόσεως Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων

 

Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε κι εφέτος η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπως γιορτάζεται κάθε χρόνο από την Εκκλησία στις 23 Αυγούστου, εορτή με την οποία ουσιαστικά  κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την  Κοίμηση και στη συνέχεια τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου, αλλά η συνέχεια επιφύλασσε στους συμμετέχοντες στην εορτή πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και γλέντι με «ζωντανή» μουσική.

Ως είθισται, οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της, δηλαδή η πανηγυρική λήξη του εορτασμού, γνωστή και ως τα «εννιάμερα της Παναγίας».

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων έχει αναλάβει και διοργανώνει την εορτή στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων στο κάτω διάζωμα του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Δημητρίου, με συμμετοχή του κόσμου, παρά το γεγονός ότι η βραδιά ήταν περισσότερο φθινοπωρινή με αέρα και ψύχρα.

Μετά το τελετουργικό του Εσπερινού, την περιφορά του Σώματος της Θεοτόκου και την εναπόθεση Του στον επιτάφιο συνοδεία ύμνων, ο εφημέριος του Ι.Ν της Αναστάσεως  π. Νικόλαος Γαβαλλάς αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας και στη μετάσταση της Θεοτόκου, η οποία -όπως είχε χαρακτηριστικά- δεν βρίσκεται στον παράδεισο, όπως αναφέρει η παράδοση, αλλά στη γη, προστάτιδα και μεσίτρια των χριστιανών.

Στην ομιλία του ευχαρίστησε τους συνεφημέριους του Ι.Ν Αγίου Νικολάου π. Βενέδικτο και π. Λουκά (ο Ι.Ν Αγίου Δημητρίου ανήκει διοικητικά στην ενορία Αγίου Νικολάου) για την πρόκληση να συμμετέχουν σε μια τόσο μεγάλη γιορτή και στη συνέχειας αναφέρθηκε στον έρανο Αγάπης, τον οποίο διενεργεί η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, προκειμένου να συνδράμει οικονομικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, προτρέποντας τους χριστιανούς να συνδράμουν αναλόγως των δυνατοτήτων τους.

Ευχαριστίες στους ιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό και από τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου π. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, ευχαριστίες και στη συνέχεια από τον ίδιο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου Νικόλα Γαβαλλά σε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση, αλλά και στους ανταποκριθέντες στην πρόσκληση.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα προέβλεπε παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του  «Άρμα Παράδοσης» του Νίκου Σολάρη, μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα του Μέμη Ροσσολάτου και φυσικά κρασί και μεζέδες, που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος σε συνεργασία με τις Κυρίες του Φιλόπτωχου Ταμείου του Αγίου Νικολάου.

Το «παρών» έδωσαν, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός (στο τέλος της εκδήλωσης), ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιδήμαρχος Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κοσμάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χαρίτος, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Μώτος, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη, η πρώην βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου Μπινοπούλου και ο λιμενάρχης Παναγιώτης Καραμήτσας.