Κατανυκτικές στιγμές στην Μεταμόρφωση

Κατανυκτικές στιγμές στην Μεταμόρφωση

Εσπερινός και λιτάνευση της Αγίας Εικόνας

 

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον εορτάζοντα απαστράπτοντα, λαμπροφορεμένο και φωτόλουστο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Σήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄ και τη συμμετοχή όλων των ιερέων των ορθόδοξων ενοριών της Σύρου, ενώ ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της Μεταμόρφωσης, πλαισιωμένη από κορίτσια του Λυκείου των Ελληνίδων και το Σώμα Προσκόπων,  δια μέσου των οδών Καραολή και Δημητρίου, πλατείας Θεάτρου και πλατείας Μιαούλη όπου εψάλη δέηση και ο Μητροπολίτης απηύθυνε ευχές.

Εκτός των ευχών του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικονομική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει της χαμηλές εισοδηματικά τάξεις του λαού, ζητώντας από τους κυβερνώντες να βρουν διεξόδους στον δυνατό συντομότερο χρόνο.  Επίσης, αναφέρθηκε στην κακοποίηση της φύσης από τον άνθρωπο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αλόγιστες ενέργειές του, ενώ έκανε αναφορά και στη σημασία της ημέρας δίνοντας το στίγμα της Μεταμορφώσεως του Χριστού στο όρος Θαβώρ. Τέλος, δεν έλειψε η αναφορά του στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης το 1824, του πρώτου ναού της Ερμούπολης, τον οποίο οι Χιώτες πρόσφυγες αφιέρωσαν στον Σωτήρα Χριστό και στη σωτηρία τους από το μαχαίρι του Τούρκου.

Στις εκδηλώσεις, που συνεχίστηκαν με την τέλεση Ιεράς Παράκλησης, συμμετείχε πλήθος πιστών, ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού, με τους τελευταίους να θαυμάζουν τον πρώτο ναό της Ερμούπολης, ο οποίος κτίστηκε το 1824 και στον περίβολό του ο λαός τότε έδωσε το όνομα της Ερμούπολης, που για πολλά χρόνια στη συνέχεια έγινε το ελληνικό κέντρο εμπορίου, των γραμμάτων και των τεχνών.

Μεταξύ των άλλων στη σημερινή θρησκευτική  εορτή έδωσαν το «παρών», ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κοσμάς, η πρόεδρος του Ισιδωρείου Ιδρύματος και δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Δαδάος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά και οι κοινοτικοί σύμβουλοι Ηρώ Στίνη και Στέλιος Τρουμπετάκης, ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας, ο προϊστάμενος της Α)θμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος, οι πολιτευτές Γιώργος Βακόνδιος και Κατερίνα Μονογυιού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο Κυριακή το πρωί στις 7.30 θα τελεστεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου.