Για προστασία κάνει λόγο ο Δήμος, για στοχοποίηση ο αυτοοργανωμένος χώρος

Για προστασία κάνει λόγο ο Δήμος, για στοχοποίηση ο αυτοοργανωμένος χώρος - Σύρος - Ερμούπολη - Παρέμβαση Δήμου και Αστυνομίας στο πρώην 3ο Δημοτικό

Παρέμβαση Δήμου και Αστυνομίας στο πρώην 3ο Δημοτικό 

 
Νέα τροπή έλαβε την προπερασμένη Παρασκευή το ζήτημα του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ένα θέμα που είχε αναδείξει ο «Λ» με σχετικό πρωτοσέλιδο και συνέχεια δημοσιευμάτων, προκαλώντας μάλιστα ποικίλες αντιδράσεις σε φορείς και την συριανή κοινωνία.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Τμήματος Μικρών Έργων και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Αστυνομίας, μπήκαν στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο απομακρύνοντας διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν εκεί, προκαλώντας όμως και φθορές στα ίδια τα δομικά στοιχεία του κτιρίου (ξήλωσαν πόρτες, παράθυρα, σωλήνες και φωτιστικά με τα οποία γίνονταν κλοπή νερού και ρεύματος, συσκευές και επιτοίχιες χειροποίητες κατασκευές), έτσι ώστε να μην είναι πλέον λειτουργικός ο χώρος αλλά και για να αποθαρρύνουν όσους χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος το Δημοτικό για διάφορες εκδηλώσεις που γίνονταν εκεί.
 
 
«Οφείλαμε να προστατεύσουμε όσους έμπαιναν παρανόμως στο κτίριο»
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σταύρος Γουσγουνέλης για το πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη, είπε τα εξής: «Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Δήμος είχε δεχθεί σχετικές ειδοποιήσεις και καταγγελίες από μερικούς περιοίκους του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Πηγάδα για φαινόμενα ρευματοκλοπής, κλοπής νερού και σε μερικές περιπτώσεις διατάραξη της κοινής ησυχίας, και ότι κάποιοι έχουν κατά κάποιο τρόπο καταλάβει το συγκεκριμένο Σχολείο.
Το βασικό πρόβλημα που έχουμε σαν Υπηρεσία είναι ότι το συγκεκριμένο Σχολείο έχει κριθεί ακατάλληλο, υπάρχει πρωτόκολλο επικινδυνότητας και πραγματικά εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή όσων τελευταία είχαν καταλάβει τον χώρο παρανόμως. Προσπαθήσαμε στην αρχή, σφραγίζοντας τις πόρτες, να το αποτρέψουμε αυτό, αλλά τελικά δεν κατέστη εφικτό. Από κει και πέρα, ενημερώσαμε τις αρμόδιες αρχές, τον Εισαγγελέα και την Αστυνομία, για να μας πουν τι πρέπει να γίνει.
Έκτοτε, μας ειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Διεύθυνση της Αστυνομίας να πάμε εκεί και να απομακρύνουμε κάποια αντικείμενα και να σφραγιστεί και πάλι ο χώρος, όπερ και εγένετο. 
 
 
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα ή οτιδήποτε, αντιθέτως το κάνουμε για την προστασία του κόσμου εφόσον αυτό που γίνονταν εκεί είχε πάρει κατά κάποιο τρόπο μεγάλη έκταση, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις για ενήλικες και μικρά παιδιά. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοια πράγματα γιατί, αν συμβεί κάτι μοιραίο, μετά δεν θα μπορούμε να κοιμόμαστε τα βράδια. Εφόσον ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο το κτίριο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το παραμικρό. Θέλω, λοιπόν, να τονίσω πως ό,τι έγινε, έγινε παρουσία της Αστυνομίας και με τις οδηγίες που μας έδωσαν και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι θα μας πει η Αστυνομία. Γι αυτό και γκρεμίστηκαν ή καταστράφηκαν ορισμένα πράγματα που υπήρχαν εκεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό μελλοντικό ατύχημα. Από κει και πέρα, ο σκοπός μας είναι να μην επιτραπεί η είσοδος σε ένα κτίριο επικίνδυνο.
 
Τέλος, αν χρειάζεται κάποιος χώρος για εκδηλώσεις, ο Δήμος έχει ανοιχτές τις πόρτες έτσι ώστε αν έρθει κάποιος Σύλλογος ή μια ομάδα πολιτών, να μας πει τι εκδηλώσεις θέλουν να κάνουν ώστε πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε και να βρεθεί κάποιος χώρος. Αλλά στο στυλ κοινόβιο και στο παράνομο και στο επικίνδυνο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Εμείς, χωρίς να θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν, μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή όλων όσοι μπαίνουν παρανόμως μέσα στο κτίριο».
 
Αστυνομική Διεύθυνση: «Συνήθης διαδικασία»
Από την πλευρά της Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου Πέτρος Βασιλάκης δεν προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις επί του θέματος, αρκέστηκε μόνο να επισημάνει ότι η σχετική διαδικασία ήταν η συνηθισμένη, ύστερα από σχετικό αίτημα συνδρομής που έστειλε ο Δήμος προς την Υπηρεσία, η οποία επιτηρούσε τον χώρο σε τυχόν περίπτωση που υπήρχε κάποια έκνομη ενέργεια εις βάρος των υπαλλήλων, γεγονός το οποίο δεν έλαβε χώρα ποτέ.
 
Διχασμένες οι απόψεις των περίοικων
Το συγκεκριμένο συμβάν, φυσικά, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει της προσοχής των περιοίκων του πρώην 3ου Δημοτικού, οι οποίοι από το ρεπορτάζ που ακολούθησε φαίνεται να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και για την σκοπιμότητα της κίνησης αυτής καθεαυτής αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε η όλη διαδικασία.
Συνομιλώντας με μερικούς από τους γείτονες που παλαιότερα είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ρευματοκλοπή αλλά και την παρουσία πολλών ατόμων που διατάρασσαν την κοινή ησυχία με τα καθιερωμένα μουσικά πάρτι τους, η εξέλιξη αυτή – παρότι φοβούνται μήπως υπάρξουν τυχόν φαινόμενα ρεβανσισμού – είναι προς τη θετική κατεύθυνση αφού πιστεύουν ότι διασφαλίζουν - έστω και με αυτό τον τρόπο – την ησυχία της περιοχής.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίθετες γνώμες πολλών κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα χαρακτήρισαν ως τουλάχιστον άκομψο έως και βίαιο τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκκαθάριση του εσωτερικού χώρου από τα πράγματα «των παιδιών μας», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
 
Κοινή πεποίθηση των παραπάνω ήταν πως με την παρουσία αυτών των παιδιών, έστω και παρανόμως ενεργούντων εκεί, το Σχολείο (στο οποίο είχαν πάει και οι ίδιοι) αλλά και η ίδια η περιοχή «ξαναζωντάνευε» από φωνές μικρών και μεγάλων παιδιών, όπως ακριβώς τότε που πήγαιναν και οι ίδιοι στο Σχολείο και προτιμούσαν να βιώνουν αυτή την κατάσταση παρά να βλέπουν το αγαπημένο τους Σχολείο να καταρρέει σιγά σιγά από την εγκατάλειψη που είχε υποστεί από τις αρμόδιες αρχές.
 
Σφοδρές αντιδράσεις από ΕΛΜΕ και τον αυτοοργανωμένο χώρο
Όπως ήταν φυσικό, η επέμβαση του Δήμου και της Αστυνομίας στο πρώην 3ο Δημοτικό, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν στον χώρο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του αυτοοργανωμένου χώρου και της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων.
 
Σε σχετική ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, αναφέρουν - μεταξύ άλλων - τα εξής: «Ο λόγος που μας οδήγησε στην κατάληψη αυτού του κτιρίου ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτοοργανωμένου χώρου μέσα από τον οποίο θέλαμε να εκφράσουμε πολιτικό λόγο και δράση, να συνδιαμορφώσουμε και να συνάψουμε σχέσεις με την τοπική κοινωνία της Σύρου .
 
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, προσπαθήσαμε και ως ένα βαθμό καταφέραμε, να δημιουργήσουμε αντιδομές μέσα σε μια κοινωνία η οποία δεν μας κάλυπτε. Χτίσαμε και διαμορφώσαμε το χώρο του πολιτικού καφενείου, μέσα στον οποίο στεγάστηκαν ανοιχτές διαχειριστικές και πολιτικές συνελεύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ, πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης. Ο χώρος αυτός υπέστη βίαιη καταστροφή, με το σπάσιμο των ήδη υπαρχόντων τοίχων του διατηρητέου κτιρίου, των τζαμιών και όλου του εξοπλισμού καθώς και όλου του έντυπου αντιφασιστικού υλικού που διατηρούσαμε εντός.
 
Κατασκευάσαμε το χώρο της κουζίνας στον οποίο διοργανώνονταν συλλογικές κουζίνες με γεύματα χωρίς αντίτιμο. Ο χώρος αυτός καταστράφηκε ολοσχερώς… Η βιβλιοθήκη βανδαλίστηκε. Οργανώσαμε και κατασκευάσαμε το χώρο του ανταλλακτικού παζαριού αποτελούμενου από ενδύματα, υποδήματα και παιδικά παιχνίδια με σκοπό την έμπρακτη αλληλεγγύη ευπαθών ομάδων – προσφύγων, άπορων οικογενειών και οποιουδήποτε τα είχε ανάγκη. Ο χώρος αυτός  κατεδαφίστηκε και υπέστη πλιάτσικο. Δημιουργήθηκε χώρος όπου πραγματοποιούνταν δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας, yoga και wing chun. Ο χώρος αυτός καταστράφηκε.
 
 
Τα_γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου που αποκαταστήσαμε στον προαύλιο χώρο και ήταν ανοιχτά καθημερινά για τα παιδιά της γειτονιάς ως το μοναδικό μέρος της περιοχής για παιχνίδι, σφραγίστηκαν μαζί με την υπόλοιπη κατάληψη. Επειδή ο χώρος στοχοποιήθηκε έντονα κατά καιρούς για το θόρυβο που προκαλούσαν συγκεκριμένες εκδηλώσεις, έχουμε να απαντήσουμε πως τα έσοδα από αυτά τα “πάρτυ” χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρηση του χώρου…
 
Παρόλα τα προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν, είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι πραγματικοί λόγοι, καταστολής του εγχειρήματος, ήταν η πολιτική μας θέση  που εκφραζόταν με την μορφή αντιφασιστικών δράσεων, καλέσματα πορειών, συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης απεργών του Νεωρίου, συμμετοχή στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης μεταναστών και στην πρωτοβουλία στήριξης  των 11 συλληφθέντων στα επεισόδια στη Σύρο κατά την επίσκεψη του ΓΑΠ …
 
 
Γνωρίζουμε πως είμαστε πάντα στόχος από οποιαδήποτε δημοτική αρχή και φασίστα… Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αυτοοργανωνόμαστε. Όσο αυτοί καταστρέφουν εμείς θα δημιουργούμε. Όσο αυτοί καταστέλλουν εμείς θα αντιστεκόμαστε. Γιατί το Ανοιχτό 3ο δεν είναι τα ντουβάρια αλλά οι σχέσεις που έχουμε χτίσει».
 
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η ανακοίνωση – κάλεσμα που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, η οποία κατέληγε ως εξής: « Η ΕΛΜΕ΄ Α Κυκλάδων βρίσκεται στους ίδιους αγώνες με τους μαθητές, φοιτητές, εργαζομένους και άνεργους που αποτελούν το Ανοιχτό 3ο , δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε στην πλατεία Μιαούλη την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 17.30 να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην φασιστική επίθεση στη συλλογικότητα του Ανοιχτού 3ου».