Η συριανή εκδοχή του ξύλινου ποδηλάτου

Η συριανή εκδοχή του ξύλινου ποδηλάτου - Σύρος - Δια χειρός του γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη

Δια χειρός του γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη

 
Όταν συνδυάζονται με μεράκι και αγάπη η εφευρετικότητα, το ταλέντο και η ικανότητα, τότε πάντα κάτι πρωτοποριακό και χρήσιμο προκύπτει για την κοινωνία.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Έτσι, λοιπόν, έγινε και στην περίπτωση του Τηνιακού γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη (διαμένει και δραστηριοποιείται στη Σύρο), ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο ξύλινο ποδήλατο στη Σύρο.
 
«Εδώ και 3 χρόνια είναι που μου ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα δικό μας ποδήλατο (μαζί με τα αδέρφια του) και το υλικό που σκέφτηκα ήταν το ξύλο. Παρότι ως γλύπτης δεν μου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ξύλο ως πρώτη ύλη δημιουργίας, αντιθέτως οι ξύλινες κατασκευές μου αρέσουν πάρα πολύ, οπότε «πάντρεψα» την αγάπη μου γι’ αυτά τα δύο (ποδήλατο και ξύλινες κατασκευές) και προσπάθησα να κάνω κάτι αξιόλογο. Μέχρι τότε δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν ξύλινα ποδήλατα, ήμουν ανίδεος. Να φανταστείτε ότι το πρώτο μου ποδήλατο το έφτιαξα από ξύλο κόντρα θαλάσσης. Όταν σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο μεθοδικά, τότε σέρφαρα στο ίντερνετ και έμεινα με το στόμα ανοιχτό.
 
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχω κατασκευάσει τρία ποδήλατα από ξύλο μεγάλης αντοχής και ανθεκτικότητας (οξιά και δρυς). Τα ποδήλατα είναι εντελώς χειροποίητα (σέγα, ρούτερ και τριβίο έχουν μόνο χρησιμοποιηθεί) και γι αυτό έχουν μια ιδιαίτερη αξία.
Το σχέδιο των ποδηλάτων είναι δικό μου, αλλά στην πορεία διαπίστωσα πως όλα αυτά τα ποδήλατα πάνω – έχουν τον ίδιο συνδυασμό. Ωστόσο, χρησιμοποιώ πολλές καμπύλες, ως ένα ιδιαίτερο στοιχείο που συνδυάζω και στην γλυπτική, γιατί δεν με ενδιαφέρει να φτιάξω απλά ένα ξύλινο ποδήλατο αλλά να μπορεί να διακρίνει κανείς εικαστικά στοιχεία σε αυτό. Ο χρόνος παρασκευής του φτάνει περίπου τις 45 ημέρες, ωστόσο ακόμη δεν έχει κοστολογηθεί η αξία του καθώς η τιμή ποικίλει αναλόγως τον εξοπλισμό που θα θέλει να βάλει κάποιος σε αυτό που θα φτιαχτεί για εκείνον».
 
Στην ερώτηση αν θα συνεχίσει να παρασκευάζει πιο μαζικά ξύλινα ποδήλατα, ο κ. Καλούδης τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει προς στιγμή αυτό το ενδεχόμενο: «Κοιτάξτε, το πρώτο που έφτιαξα θα μπει σε μια βιτρίνα. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν με ενδιαφέρει άμεσα το εμπορικό κομμάτι, αλλά να γίνει γνωστό σε πρώτη φάση ότι έχει δημιουργηθεί μια άρτια κατασκευή και πάνω σε αυτό να βασιστώ ώστε να κάνω το δικό μου γλυπτό. Ωστόσο, δεν κρύβω ότι θα μου άρεσε να δω ότι πήγε καλά ως τοπική παραγωγή. Η αλήθεια είναι ότι είναι εντυπωσιακό στην όψη και μόνο που το βλέπει κάποιος, του αποσπά την προσοχή. Οπότε, πιστεύω ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον κάποιων ατόμων.
 
Κλείνοντας, να πω ότι η σειρά αυτή των ξύλινων ποδηλάτων έχει ονομαστεί ως «Hermes Wooden Bike» και κάθε ένα είναι μοναδικό ως προς την κατασκευή του, πάντα σε συνεννόηση με τον υποψήφιο αγοραστή που θα θελήσει να βάλει τα δικά του στοιχεία».