«Τώρα πια μας παίρνουν σοβαρά υπόψη»

«Τώρα πια μας παίρνουν σοβαρά υπόψη» - Σύρος - Ερμούπολη - Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου
Μέλη του Δ.Σ έξω από το μεταφερθέν πρόσφατα γραφείο του Συλλόγου, με τον πρόεδρο Ν. Γαβαλά
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου
 
«Για να πετύχεις έναν στόχο πρέπει να ξέρεις καλό σημάδι και εμείς αποδείξαμε ότι ξέρουμε καλό σημάδι», δηλώνει στον ΛΟΓΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου Νίκος Γαβαλάς, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στον δήμαρχο  Γιώργο Μαραγκό και στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος του Συλλόγου, αυτό της μεταφοράς του γραφείου του στην προηγούμενη θέση του, κοντά στη θάλασσα, ώστε να είναι δυνατός ο οπτικός έλεγχος των σκαφών και η αποτροπή κλοπών.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Η σύμπνοια πετυχαίνει τους στόχους
 
Ο κ. Γαβαλάς, αναφέρεται στην σύμπνοια μεταξύ των μελών του νέου επταμελούς διοικητικού συμβουλίου, σύμπνοια η οποία έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα της μεταφοράς του γραφείου το οποίο είχε τοποθετηθεί «προσωρινά» (αλλά παρέμεινε εκεί 18 μήνες) μακριά από τον θαλάσσιο χώρο στον οποίο λειτουργούσε. «Καταφέραμε να φύγουμε από την απομόνωση που ήμαστε και να επιστρέψουμε στο φυσικό μας σημείο», είπε και έκανε γνωστές τις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται ώστε ο Σύλλογος να δραστηριοποιηθεί στον πολιτιστικό τομέα και είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, να συμβάλλει στην πρόοδο του νησιού. Μάλιστα, όπως αναφέρει, μέλημα και στόχος είναι να  βοηθήσουν οικονομικά ευαγή ιδρύματα και ιδιαίτερα τα τρία γηροκομεία του νησιού.
 
Τονίζει ότι η όποια οικονομική προσφορά σε αυτά θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από το θρησκευτικό στοιχείο, με το δεδομένο ότι δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών, αφού η υποδειγματική συνύπαρξη των δύο δογμάτων στη Σύρο δεν καλλιεργεί έδαφος για διακρίσεις. «Δεν υπάρχει στον Σύλλογο η παλιά νοοτροπία του καθολικού και του ορθόδοξου. Στόχος είναι να κάνουμε ό,τι το καλύτερο και για τον Σύλλογο και για τον τόπο μας τη Σύρο», είπε χαρακτηριστικά.
 
Επαφές και δεσμεύσεις
 
Ο κ. Γαβαλάς αναφέρεται στις επαφές του νέου διοικητικού συμβουλίου τόσο με τον καθολικό επίσκοπο Σύρου κ. Πέτρο (είχε προηγηθεί συνάντηση με τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄) όσο και με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, υπογραμμίζοντας ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, με εγκαρδιότητα και υποσχέσεις για στήριξη του Συλλόγου στο οποιοδήποτε δίκαιο αίτημά του.
 
Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη συνάντηση με τους δωρητές (ζεύγος Δεναξά) και κύριους συντελεστές της ανοικοδόμησης και λειτουργίας του μικρού παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων (προστατών του Συλλόγου) στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν του Αγίου Δημητρίου, καθώς και με τον εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Νικολάου π. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, προκειμένου να προγραμματιστούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, «…τα οποία κατά 90% θα διανέμονται επί ίσοις όροις στους οίκους ευγηρίας του νησιού».
 
Θεωρεί ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων. «Από μια κουβέντα που θα σου πει ο άλλος καταλαβαίνει πολλά. Από μερικές κουβέντες που ειπώθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου καταλάβαμε ότι μας λαβαίνουν πλέον σοβαρά υπόψη και είναι δύσκολο να μας ξεγελάσουν», όπως είπε και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, με μια εξ αυτών τον καθαρισμό του βυθού της θάλασσας στο καρνάγιο που βρίθει άχρηστων αντικειμένων.
 
«Αποδείξαμε ότι ξέρουμε καλό σημάδι»
 
Στο σημείο αυτό θα πει θυμοσοφικά πως «Όσο περισσότερους στόχους βάζεις, τόσο δυσκολότερα τους πετυχαίνεις. Έχω μάθει πως, για να πετύχεις έναν στόχο, μοιάζει με τον στόχο ενός κυνηγού. Όσο και να κυνηγάει, όταν δεν ξέρει σημάδι, δεν πρόκειται ποτέ να τον πετύχει. Εμείς, ευτυχώς, αποδείξαμε ότι βάζουμε μεν λιγότερους στόχους, αλλά ξέρουμε καλύτερο σημάδι και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους».
 
Στην αναμονή για τη μεταστέγαση
 
Επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα του Συλλόγου για ανέγερση μικρού κτίσματος 45 τ.μ, προέκταση του υπάρχοντος κτίσματος της γεφυροπλάστιγγας, σε μικρή απόσταση από το σημείο που σήμερα βρίσκεται το γραφείο του Συλλόγου. Κάνει εξάλλου και πάλι γνωστό πως,  για τον σκοπό αυτό υπάρχει δέσμευση ποσού 74.000 ευρώ από το Λιμενικό Ταμείο, με προσωπική διαβεβαίωση από τον πρόεδρό του Δημήτρη Κοσμά, για την εκτέλεση του έργου, ευελπιστώντας ότι τελικά το θέμα θα απαγκιστρωθεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο έχει κολλήσει λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
 
Τέλος, όπως είπε, πρόσθεση του Συλλόγου είναι να βγούνε μέλη του παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να πούνε τα κάλαντα κουβαλώντας το πατροπαράδοτο καραβάκι, το οποίο θα τους διαθέσει για τον σκοπό αυτό ο εφημέριος του Ι.Ν του Αγίου Νικολάου, ενώ θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει τόσο την εφημερίδα «Ο Λόγος των Κυκλάδων» όσο και το ηλεκτρονικό της site logotypos.gr για την στήριξη και προβολή του έργο του Συλλόγου.