Ανάγκη για κοινούς αγώνες και στόχους (video)

Πανελλαδική απεργία 17ης Μαΐου
Του Θεοδόση Δανάμπαση

Το ενωτικό μήνυμα για κοινούς στόχους και αγώνες προσπάθησε και εν μέρει κατάφερε να μεταδώσει η κίνηση των συνταξιοδοτικών σωματείων του νησιού, αφού η πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων Γιάννη Χαρίτου να καλέσει σε μια κοινή πορεία από το ΙΚΑ με τερματισμό το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων απέφερε καρπούς (σε αυτή δεν συμμετείχε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ναυτικών καθώς δεν θέλησε να κατακερματιστεί η πορεία και πήγε κατευθείαν στο Εργατικό Κέντρο, όπου απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γ. Μηλιός).

Έτσι, εκπρόσωποι των Συλλόγων Συνταξιούχων από ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ κ.ά. καθώς και από τον Σύλλογο Τεχνικών ΔΕΗ Σύρου – Τήνου, έδωσαν το παρών στις 10.30 το πρωί έξω από το ΙΚΑ, ακούγοντας αρχικά τον κ. Χαρίτο να μιλάει για το άδικο κόψιμο των συντάξεων των απομάχων της δουλειάς.

Αμέσως μετά, η πομπή, ακολουθώντας την παραλιακή οδό, πέρασε μπροστά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση από τον Σύλλογο των Εργαζομένων στην Περιφέρεια, το ΠΑΜΕ, τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλες συλλογικότητες, ανταλλάσοντας μεταξύ τους συνθήματα υποστήριξης κυρίως για τον αγώνα των εργαζομένων του Νεωρίου.

Η πομπή τελικά έφτασε μερικά λεπτά μετά τις 11.00 στο Εργατικό Κέντρο, όπου τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων Συλλόγων κυρίως για τις αντιλαϊκές πολιτικές των Μνημονίων αλλά και των κομμάτων που τις επέβαλλαν στον ελληνικό λαό, ενώ τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό και μήνυμα ενότητας έδωσαν ο Λάμπρος Κατσαρός και ο επίτιμος νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας.

"Αγκάθι" το Νεώριο

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκος Βουτσίνος αναφέρθηκε κυρίως στο ακανθώδες ζήτημα του Νεωρίου, μέμφοντας όσους καθοδηγούν και παροτρύνουν την ηγεσία του Σωματείου να μην συμμετέχει μαζικά στους κοινούς αγώνες, αλλά και αυτούς που οραματίζονται πεντάστερα ξενοδοχεία στο Στρατόπεδο ή να γίνει η Σύρος Χόλιγουντ, τονίζοντας ότι όλοι μπορεί να συνυπάρξουν χωρίς να χαθεί ούτε το Νεώριο αλλά και καμία θέση των εργαζομένων σε αυτό.

Μάλιστα, όπως τόνισε, υπήρξε μια επαφή με όλα τα εργατικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Νεώριο έτσι ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών κι εδώ και στην Αθήνα αλλά και για να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες για τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από ένα "υγιές" οικονομικά και πλήρως λειτουργικό ναυπηγείο.

Από κει και πέρα, όπως προαναφέρθηκε υπήρξε μία ακόμη συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία κατάληξαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου Μυκόνου και η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων (έδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Νεωρίου), ενώ οι εργαζόμενοι του Νεωρίου συμμετείχαν στην απεργία εντός του ναυπηγείου.