Αναζητούν τη στοργή για να ξεχνούν τη μοναξιά

Αναζητούν τη στοργή για να ξεχνούν τη μοναξιά - Σύρος - Ερμούπολη - Οδοιπορικό στα Γηροκομεία του Αγίου Παντελεήμονα και Άη Γιάννη - Κεραμιώτης - Μανδηλαράς
Οδοιπορικό στα Γηροκομεία του Αγίου Παντελεήμονα και Άη Γιάννη
 
«Όταν έρχονται οι εορτές, κάνε μια βόλτα στα γηροκομεία, τα ορφανοτροφεία και τα νοσοκομεία. Τότε, θα διαπιστώσεις πόσο πλούσιος είσαι»!
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Πρόκειται για ένα από τα χιλιάδες αποφθέγματα που κυκλοφορούν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και παρά την απλότητά του, κρύβει όντως μια σοφή αλήθεια.
 
Αυτές οι μέρες, παρά τις κακουχίες και τις στερήσεις που βιώνει η ελληνική οικογένεια από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι εορτές δεν παύουν να αποτελούν ένα φάρο ελπίδας, αγάπης και συντροφικότητας για την ελληνική οικογένεια, που γίνεται ένα σώμα για να γιορτάσει αυτές τις άγιες μέρες.
 
Και παρά τα λιτά δείπνα και τα λιγοστά δώρα, η ζεστασιά που φέρνει η συνένωση των μελών της, είναι το σημαντικότερο πράγμα από κάθε εκθαμβωτικό ρεβεγιόν ή επίσκεψη σε χώρους διασκέδασης.
Όλοι όσοι, λοιπόν, έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να βιώσουν αυτές τις στιγμές, είναι πραγματικά πλούσιοι γιατί - πιστέψτε μας - αυτοί που δεν τις ζουν, νοιώθουν φτωχοί και μόνοι.
 
Για του λόγου το αληθές, παραμονή πρωτοχρονιάς, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε τα Γηροκομεία του Αγίου Παντελεήμονα και του Άη Γιάννη στα Τάλαντα, να συνομιλήσουμε με τους υπευθύνους των ιδρυμάτων και κυρίως με μερικούς ηλικιωμένους, για το πώς περνούν και νοιώθουν τις γιορτινές αυτές μέρες.
 
Λειτουργικές ανακαινίσεις στον Άγιο Παντελεήμονα
 
Πρώτος σταθμός αποτέλεσε το καθόλα ανακαινισμένο Γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου και μας υποδέχτηκε «η ψυχή» και πρόεδρος του ιδρύματος Βαγγέλης Κεραμιώτης, που έχει συνδέσει το όνομα και το έργο του σχεδόν 3 δεκαετίες με αυτό.
 
 
 
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά», αναφέρει χωρίς κανένα δισταγμό, απαντώντας στην ερώτηση πώς κρίνει το έτος που πέρασε, και συνεχίζει: «και δεν αμφιβάλω καθόλου πως και το 2017 θα είναι ακριβώς το ίδιο.
 
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και συγκεκριμένα τους συνταξιούχους, έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε όλα τα Γηροκομεία, αφού η μοναδική πηγή εσόδων γι αυτά αποτελούν τα τροφεία των ηλικιωμένων που διαβιούν εδώ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μειώνονται συνεχώς οι συντάξεις, μειώνονται ανάλογα και οι πόροι του ιδρύματος.
 
Ωστόσο, εμείς δεν αφήνουμε κανέναν από τους 58 τροφίμους που ζουν σήμερα στο ίδρυμα στην τύχη του, καλύπτοντας πλήρως το κόστος διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης με μια λελογισμένη διαχείριση.
 
Μάλιστα, συνεπικουρούμενοι και από δωρεές ιδιωτών και άλλων φορέων, μπορέσαμε φέτος να ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση – αποκατάσταση του υπόγειου επιπέδου, όπου τώρα φιλοξενούνται τα γραφεία της διοίκησης, το αρχείο των τροφίμων, δύο αίθουσες ιματιοθήκης, το λογιστήριο, ένα ακόμα μικρό γραφείο της αντιπροέδρου, ενώ ανακαινίσαμε πλήρως το ιατρείο και μια αίθουσα – σαλόνι, έτσι ώστε όσοι γέροντες και γερόντισσες μπορούν, να κοινωνικοποιούνται σε ένα ζεστό και αξιοπρεπές περιβάλλον.
 
Εκτός από αυτά, μεγάλος στόχος για το 2017 είναι να εγκαταστήσουμε ένα κεντρικό σύστημα θερμοσιφώνων, ώστε και το λειτουργικό κόστος να πέσει για το ίδρυμα αλλά και οι τρόφιμοι να έχουν ανά πάση στιγμή ζεστό νερό».
 
 
 
Το_προσωπικό είναι η οικογένεια των ηλικιωμένων
 
Ερωτηθείς αν το προσωπικό του Αγίου Παντελεήμονα είναι ικανό να καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες του ιδρύματος και των τροφίμων, ο κ. Κεραμιώτης ανέφερε πως δεν υπάρχει υποστελέχωση, ωστόσο ακόμα και περισσότερα άτομα να δούλευαν εκεί, το πιο σημαντικό πράγμα που χαρακτηρίζει το κοινωνικό έργο που επιτελούν αυτοί οι άνθρωποι είναι το τσαγανό του χαρακτήρα τους. «Δεν έχει σημασία αν μας φέρουν 10 ακόμη άτομα. Το θέμα είναι όσοι εργάζονται εδώ να έχουν τσαγανό καθώς ασκούν κοινωνικό έργο. Και ευτυχώς, όλα τα άτομα που εργάζονται εδώ δίνουν κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους για να ικανοποιούν κάθε ανάγκη των τροφίμων. Η καθημερινότητα και η τριβή με τους γερόντους, ένα χαμόγελο και ένας λόγος παρηγοριάς, κάνει αυτά τα άτομα την πραγματική οικογένειά τους. Όχι, βέβαια, πως δεν έρχονται για να τους επισκεφτούν οι δικοί τους άνθρωποι, ωστόσο κάποιοι ηλικιωμένοι δεν έχουν κάποιο συγγενή για να τους δει, οπότε το προσωπικό καλύπτει αυτό το κενό. Και αυτές τις άγιες μέρες, προσπαθούμε να μην αφήνουμε κανένα να νοιώθει ότι είναι μόνος και εγκαταλελειμμένος», καταλήγει ο κ. Κεραμιώτης.
 
 
 
"Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει παράπονο"
 
Δεύτερος σταθμός, το Γηροκομείο του Άη Γιάννη, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη της Σύρου.
 
Εκεί, περιμένοντας τον υπεύθυνο του ιδρύματος, κ. Αλέκο Μανδηλαρά, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με 2 γέροντες που καθόντουσαν στην είσοδο, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν κάτι το διαφορετικό.
 
Το γηροκομείο, στολισμένο και φορώντας τα καλά του, περίμενε εναγωνίως τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου να πουν τα κάλαντα στους τροφίμους. Το ίδιο και αυτοί…
 
 
«Καλά είμαστε εδώ», λέει με ήρεμο ύφος ο κ. Δημήτρης, που είχε έρθει για μια εγχείριση στο νοσοκομείο της Σύρου, προερχόμενος από άλλο νησί. Περιμένω τη σειρά μου για να κάνω ένα χειρουργείο, αλλά ματαιώθηκε, οπότε περιμένω πότε θα με βάλει μέσα ο γιατρός. Κάθομαι εδώ γιατί δεν έχω που αλλού να πάω».
 
Δίπλα του μια αγουροξυπνημένη γερόντισσα, η οποία έχει δεν έχει ένα μήνα από τότε που μπήκε στο ίδρυμα. Κι, όμως, το αίσθημα της μοναξιάς και η προοπτική ότι θα ζει για όλο το υπόλοιπο διάστημα της ζωής της χωρίς την καθημερινή τριβή της οικογένειάς της (και αυτή από άλλο νησί), είχε ήδη στοιχειώσει τη σκέψη της.
 
«Τι να σου πω παιδί μου. Εδώ έχουμε όσα χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να ζήσουμε και το προσωπικό κάνει ότι μπορεί για να μας εξυπηρετεί. Η οικογένειά μου, όμως, δεν παύει να μου λείπει γιατί είναι μακριά τώρα και δεν  θα μπορεί να έρχεται συχνά να με βλέπει», λέει με ένα παράπονο στα μάτια.
 
 
Εκείνη τη στιγμή καταφθάνει και ο υπεύθυνος του ιδρύματος, με τον οποίο μεταφερθήκαμε στο υπό ανακαίνιση γραφείο του καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις απαιτούν συνεχή φροντίδα.
 
«Όπως βλέπετε, κάνουμε μια ανακαίνιση διότι έπεσε η στέγη της τουαλέτας, ενώ και ένας πυλώνας χρειαζόταν επειγόντως ενίσχυση. Παρά τα δύσκολα οικονομικά μας, που στηρίζονται στα όλο και μειούμενα τροφεία, στη γενναία συμπαράσταση της Μητρόπολης και στο Ίδρυμα Μωραΐτη, εξοικονομήσαμε κάποιους πόρους έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες του ιδρύματος.
 
Εδώ φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 38 τρόφιμοι, από τους οποίους πολλοί είναι κατάκοιτοι, περίστατοι, άλλοι ήταν μόνοι και ρακένδυτοι στον δρόμο, οπότε μένουν πια σε μας δωρεάν. Αυτές τις μέρες των εορτών, όπως είναι φυσικό, οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζεται να πουν πολλά λόγια για να καταλάβεις πώς νοιώθουν. Αρκεί μόνο να δεις τα μάτια και το βλέμμα τους. Αναζητούν τη στοργή για να ξεχνούν τη μοναξιά
 
Εμείς ως προσωπικό, αυτό που μπορούμε να κάνουμε με την παρουσία μας, με ένα τραγούδι ή ένα παρήγορο λόγο, είναι να τους κάνουμε να ξεχαστούν λίγο και να νοιώσουν κάπως οικεία και ευχάριστα.
 
Πάντως, με μεγάλη μου χαρά μπορώ να πω πως από το 2004 που ανέλαβα, έχουν πληθύνει οι επισκέψεις συγγενών αλλά και άλλων ιδιωτών ή φορέων, που έρχονται για να κάνουν μία δωρεά, να μεταφέρουν ένα κλίμα γιορτινό ή απλά να δουν για λίγο τους δικούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε  να μην νοιώθουν εντελώς μόνοι αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί παλιότερα, πιστέψτε με, υπήρχαν περιπτώσεις που ούτε τα παιδιά τους δεν έρχονταν να τους επισκεφτούν.
 
Σήμερα, λοιπόν, και με μεγάλη μου ευχαρίστηση βλέπω ότι έχει αναστραφεί αυτό το κλίμα και αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο όσον αφορά πρώτα απ' όλα την τοπική μας κοινωνία, τον ανθρωπισμό και τον χαρακτήρα μας.
 
 
Με_τις συχνές, λοιπόν, επισκέψεις από κάποιους συγγενείς ή φίλους, μοιραία γίνονται οικείοι και στον άλλο τρόφιμο που υπάρχει στο ίδιο δωμάτιο και είναι σαν να δέχεται και αυτός επίσκεψη και έτσι το όποιο παράπονο υπάρχει δεν γίνεται τόσο πολύ κραυγαλέο. Ότι υπάρχει, όμως, υπάρχει...Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο".