Γρηγορότερο ίντερνετ σε όλη την Ερμούπολη

Γρηγορότερο ίντερνετ σε όλη την Ερμούπολη - Σύρος - Βελτιωτικές εργασίες στο δίκτυο του ΟΤΕ

Βελτιωτικές εργασίες στο δίκτυο του ΟΤΕ

 
Συχνό θέαμα πλέον αποτελούν τα συνεργεία του ΟΤΕ που εισχωρούν στα υπάρχοντα φρεάτια δρόμων και πεζοδρομίων, τοποθετώντας καλώδια οπτικών ινών, τα οποία θα αυξήσουν θεαματικά τις ταχύτητες του ίντερνετ που θα φτάνει από τα ΚΑΦΑΟ στα σπίτια των καταναλωτών.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Συνομιλώντας με τον υπεύθυνο του ΟΤΕ Σύρου Νίκο Απέργη, τόνισε ότι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν περίπου μέχρι τον Οκτώβριο (σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2017) στην ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης.
 
«Το αντικείμενο του έργου είναι η μεταφορά του κέντρου μας στα ΚΑΦΑΟ, δηλαδή θα μεταφέρουμε τα μηχανήματα που δίνουνε VDSL (υψηλές ταχύτητες). Αυτό σημαίνει ότι τα ΚΑΦΑΟ, από παθητικά που είναι, δηλαδή χωρίς ρεύμα, θα πάρουν ρεύμα και τα μηχανήματα του κέντρου, και θα μετατραπούν σε καμπίνες. Επομένως, πρέπει να μεταφέρουμε το δίκτυο από το παλιό ΚΑΦΑΟ  στο καινούργιο, που είναι η καμπίνα.
 
Άρα σκάβουμε λάκκους στη νέα θέση των καμπινών για να δώσουμε και το οπτικό δίκτυο αλλά και το δίκτυο του χαλκού, που θα πάει μέχρι τα σπίτια. Σε αυτή τη φάση, η τεχνολογία περνάει την οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα και σε μεταγενέστερη φάση η οπτική ίνα θα πάει μέχρι το σπίτι. Αναμφίβολα, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, θα έχουμε επανάσταση γιατί αλλάζει τελείως η δομή του δικτύου. Η παράδοση του έργου, κατά την οποία υπολογίζεται ο πελάτης να πάρει την υψηλή ταχύτητα ίντερνετ στο σπίτι του, είναι μέχρι τον Οκτώβρη, αν δεν υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.
 
Στην Ερμούπολη έχουμε ουσιαστικά δύο κέντρα, το ένα στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ και το άλλο πάνω από το σούπερ μάρκετ του Νεωρίου.  Βάσει της Ρυθμιστικής Αρχής (ΕΙΕΤΤ), θα φτάσουμε στο 80% των ΚΑΦΑΟ που βρίσκονται μακρύτερα των 500 μέτρων από αυτά το δύο κέντρα. Πιο κοντά, δεν χρειάζεται γιατί ήδη οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν αυτές τις ταχύτητες καθώς είναι θέμα απόστασης. Οπότε μιλάμε για τις περιοχές, όπως η Ανάσταση, η Άνω Σύρος, το Μάννα, οι εργατικές κατοικίες, τα Λαζαρέττα, ο Φύλακας κ.ά. όπου θα εγκατασταθούν οι νέες καμπίνες.
 
Το έργο, βεβαίως, εκτελείται με σχετική άδεια που έχει δώσει ο Δήμος, ο οποίος ενδιαφέρεται πολύ για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες αυτές, ενώ ανάλογα έργα υλοποιούνται στα κέντρα της Πάρου και της Νάξου. Το σχετικό πρόγραμμα του ΟΤΕ είχε, βέβαια, ξεκινήσει αρχικά από την Μύκονο και τη Σαντορίνη με παρόμοια σχεδόν έργα.
 
Με την ολοκλήρωση του έργου, οι ονομαστικές ταχύτητες που θα προβλέπονται για τα σπίτια θα φτάνουν τα 100 MBPS, ανάλογα πάντα με την απόσταση και την κατάσταση του δικτύου. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να αποκτήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βελτίωση των υπηρεσιών στο νησί», κατέληξε ο κ. Απέργης.