Επαναπατρίζεται τμήμα των οστών του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο

Επιστολή της οικογένειας προς τον Δήμο
Του Θεοδόση Δανάμπαση

Ως μια ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός την επιστολή που έλαβε από την οικογένεια του Μάρκου Βαμβακάρη, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία η οικογένεια του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου γνωστοποιούσε ότι με ίδια έξοδα θα παραχωρήσει στον Δήμο ένα άγαλμα του μεγάλου μουσικού για να στηθεί σε κεντρικό σημείο του λιμανιού και ότι θα δεχθεί να παραχωρήσει τμήμα των οστών του έτσι ώστε να τοποθετηθούν σε ένα μαυσωλείο αντάξιο αυτό που βρίσκεται τώρα στην Αθήνα, για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Η επιστολή της οικογένειας

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
«Εν συνεχεία τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας εκφράζω επισήμως την επιθυμία μου να κατασκευάσω ιδίοις εξόδοις άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο θα τοποθετηθεί στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού της Σύρου.
Επίσης, σας γνωστοποιώ ότι αποδέχομαι την πρότασή σας να μεταφερθεί μέρος των οστών του στην αγαπημένη του πατρίδα Σύρο με την προϋπόθεση ότι το Μαυσωλείο που θα κατασκευάσετε θα είναι αντάξιο αυτού στο 3ο Κοιμητήριο Αθηνών.
Αναμένω την επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αρχίσω άμεσα τις διαδικασίες κατασκευής του αγάλματος, ώστε μέχρι τον επόμενο Αύγουστο να είναι έτοιμο και τοποθετημένο».

Με τιμή
Βασίλης Βαμβακάρης.

Αποκατάσταση των σχέσεων Βαμβακάρη με τη Σύρο
Για αποκατάσταση των σχέσεων της οικογένειας του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο, έκανε λόγο και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαίς Μενδρινού, η οποία επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη υπήρξε προϊόν μιας επίπονης προσπάθειας που καταβλήθηκε για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μάρκου Βαμβακάρη και ειδικά κατά τη διάρκεια του φετινού, όπου και υπήρξε μια πολύ στενή επαφή και συνεργασία του Δήμου με την οικογένεια του μεγάλου συριανού καλλιτέχνη.