Η Ερμούπολη θα μετατραπεί σε Ερ(η)μούπολη

Σύλλογος Μελετητών - Μηχανικών Κυκλάδων
του Θεοδόση Δανάμπαση

Μία από τις πιο διαφωτιστικές ενημερωτικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την Πολεοδομική Μελέτη (ΠΜ) της Ερμούπολης, το τι πραγματικά έγινε κατά την διήμερη σύσκεψη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ που έγινε στη Μυτιλήνη αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες από το περιβόητο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΣΠΔ) που συνοδεύει την ΠΜ (αν εγκριθεί ως έχει), ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Μελετητών - Μηχανικών Κυκλάδων.

Όπως τόνισαν όλα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου που πήραν τον λόγο, το συγκεκριμένο ΣΠΔ βρίθει πολλών δυσμενών παραπομπών που ενισχύουν τον σφιχτό εναγκαλισμό με το περιβόητο - για τις γραφειοκρατικές του αναλγησίες και καθυστερήσεις - Υπουργείο Πολιτισμού, υποχρεώνει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σε πολυέξοδες και χρονοβόρες διαδικασίες ακόμα και για την τοποθέτηση μια μικρής ταμπέλας σε καταστήματα, μαγαζιά, γραφεία κλπ, συντελεί στην καταστροφή της ίδιας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφού υπάρχει συνεχή κατάρρευση ιστορικών κτηρίων που δεν μπορούν να συντηρηθούν λόγω της γραφειοκρατίας και τέλος κυρίως διαμορφώνει δυσμενείς οικονομικούς και κοινωνικούς όρους έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία παραγωγική διεργασία και οικονομικό αντικείμενο από την ανάπτυξη του κλάδου της οικοδομής (και όλα όσα αυτός φέρει μαζί του), μετατρέποντας - όπως χαρακτηριστικά είπε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μ. Μονογυιός - την Ερμούπολη σε Ερ(η)μούπολη!

Στη συνάντηση - μεταξύ άλλων - έδωσαν το παρών ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Χρυσαφίδης και Κομνηνός Στρογγύλης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ενώ με έκπληξη διαπιστώθηκε η απουσία του νυν αλλά και του πρώην αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών Σταύρου Γουσγουνέλη και Φραγκίσκου Βακόνδιου καθώς και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν ακόμη περισσότερο τη συζήτηση.

Απουσία των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου διατύπωσε αρχικά την απορία του γιατί ο Σύλλογος και ο Δήμος βρίσκονται στα χαρακώματα, εξήγησε ότι το σχετικό ΣΠΔ είχε συνταχθεί και εγκριθεί από το 2005 σχεδόν με τους ίδιους όρους που συντάχθηκε και φέτος - άρα ήταν από τότε γνωστό, και ότι εν αναμονή της απόφασης του κειμένου που θα εγκρίνει το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και πριν την έλευση του Γενικού Γραμματέα κ. Γιαννέλη στη Σύρο, θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μια συνάντηση με τον Σύλλογο και τον Δήμο για να τεθούν ξανά υπόψη οι παρατηρήσεις του Συλλόγου επί του ΣΠΔ.

Επί της τοποθετήσεως του κ. Αθανασίου απάντησε κυρίως ο κ. Ευρυπιώτης, μέλος του Συλλόγου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το τελευταίο υποβληθέν ΣΠΔ που απέστειλε ο Δήμος προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν περιλαμβάνει πολλούς από τους καινούργιους νόμους και διατάξεις που έχουν ψηφισθεί και που δίνουν την αρμοδιότητα ελέγχου πολλών θεμάτων που άπτονται της ΠΔ στα τοπικά Αρχιτεκτονικά Συμβούλια και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Την ανάγκη συμπόρευσης του Δήμου με τον Σύλλογο, εξέφρασε ως πολιτικό σχόλιο ο κ. Κοσμάς, ύστερα από τη συνεχή αναφορά του κ. Ευρυπιώτη να υπάρξει έστω και τώρα η πολιτική βούληση του Δήμου να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις των νόμων, ενώ ο κ. Ρούσσος, αφού αρχικά διατύπωσε την απορία του γιατί έγινε αυτή η συζήτηση με αυτό τον τρόπο και αυτή τη στιγμή και αν υπάρχουν κάποιες προτάσεις που θα βγουν από αυτή τη συνάντηση, ανέφερε ότι η όποια λύση εξευρεθεί δεν πρέπει να την φέρει η έλευση του κ. Γιαννέλη αλλά η όποια απόφαση πάρει ο Δήμος και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τέλος, ο κ. Λεονταρίτης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή (από το 2003 που δημιουργήθηκε το θέμα), παρότρυνε τον Δήμο να εμπιστευτεί το λαμπρό νέο επιστημονικό προσωπικό της Σύρου που δεν φέρει παρωχημένες ιδέες και αντιλήψεις επί της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης.