Τα λέει έξω απ’ τα δόντια ο Γιώργος Βάλβης

Τα λέει έξω απ’ τα δόντια ο Γιώργος Βάλβης - Σύρος - Αιχμές προς κάθε κατεύθυνση…

Αιχμές προς κάθε κατεύθυνση…

 
Έξω από τα δόντια, για μια σειρά θεμάτων, όπως την ανεργία, την οικοδομή, τα δημόσια έργα  και τον τουρισμό τα λέει ο πρώην Ταμίας και νυν μέλος  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων σε Συναφή Επαγγέλματα, και πρόεδρος  της Ένωσης Απόρων Μελών πολυτέκνων και Τριτέκνων  Οικογενειών Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Βάλβης.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
«Η κατάσταση στη Σύρο είναι δραματική» λέει, όσον αφορά τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα νησί με 25 - 26.000  μόνιμους κατοίκους οι 8 - 10.000 είναι συνταξιούχοι με τους τελευταίους να δέχονται βαρύτατο χτύπημα με την επικείμενη  περικοπή των συντάξεών τους σε ποσοστό 18-20%.
 
«Εργαζόμενοι δεν νοούνται αυτοί που είναι εκ περιτροπής απασχολούμενοι, όπως επικαλείται η κυβέρνηση για να σπάσει η ανεργία» λέει, ξεκαθαρίζοντας  ότι ως Εργατικό Κέντρο και με γνώμονα την μακρά του εμπειρία από  την ενασχόλησή του για πάνω από 30 χρόνια με τον συνδικαλισμό, εκτιμά πως  η ανεργία δεν έχει σπάσει: «Βλέπω, και σε οργανισμούς, ότι προσλαμβάνεται κάποιος με συγκεκριμένη  ιδιότητα  και τον αναγκάζουν να κάνει κι άλλα πράγματα. Η σύμβασή σου φερειπείν είναι διασώστης ή τραυματιοφορέας  και σε βάζουν να κάνεις κι άλλες εργασίες, τις οποίες αποδέχεσαι υπό τον φόβο να μην χάσεις τη δουλειά σου. Έχουμε δεχτεί  αρκετές προφορικές καταγγελίες και ως Ε.Κ. προτρέπουμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν, έστω και ανώνυμα, τέτοια περιστατικά ώστε  να παρεμβαίνουμε».
 
Αναφερόμενος στον οικοδομικό κλάδο στην Σύρο  κάνει λόγο για μεγάλη κάμψη, θεωρώντας ως κύριο παράγοντα της εξέλιξης αυτής την μη επίλυση του πολεοδομικού της Ερμούπολης: «Η οικοδομή είναι σε ομηρία από το 2010. Έχουμε καταλάβει κι έχει μπει στο πετσί μας ότι αναδόμηση πλέον δεν υφίσταται… Ρίχνω μεγάλη μερίδα ευθύνης στους δήμους, την πρώην Νομαρχία και νυν Περιφέρεια για την μη επίλυση του πολεοδομικού. Βλέπω ότι δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους παρά μόνον για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Κι αυτό είναι δεδομένο, όποιος κι αν βγει πάνω». 
 
Ζητάμε την άποψή του στην επίκληση του Δημάρχου ότι οι κλίνες στο νησί είναι περιορισμένες και αδυνατούν να καλύψουν μαζικά κύματα τουριστών, ρωτώντας τον αν  μπορούν να αυξηθούν δεδομένης της κρίσης στον οικοδομικό κλάδο: «Δεν είναι δυνατόν, κι είναι αστείο βέβαια, με την ομηρία που υπάρχει με το πολεοδομικό της Ερμούπολης, να αυξηθούν οι κλίνες» απαντά και συνεχίζει: Αυτό το είπα στον Δήμαρχο κατά την συνάντησή μας στο Ε.Κ. Όταν δεν έχεις το δικαίωμα να αντικαταστήσεις μια στέγη πως θα γίνει κατασκευή; Ήμουν σαφής σε αυτό. Αυτά που λέει είναι αστεία πράγματα και δεν ευσταθούν… Αν δεν αποκατασταθεί το πολεοδομικό  δεν γίνεται τίποτα».
 
 
Εκτίμησή του  είναι ότι ο τουρισμός από μόνος του δεν μπορεί να παράσχει ανάπτυξη στην Σύρο: «Ο τουρισμός δεν είναι για την Σύρο. Πρέπει να  συνυπάρξει με το Νεώριο που είναι οικονομικός πνεύμονας για το νησί, και με το Πανεπιστήμιο».
 
Όσον αφορά το Νεώριο υπογραμμίζει ότι  θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας και παράλληλα στρέφει τα πυρά του κατά των συνδικαλιστών που το οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο: «Δυστυχώς  φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο, πάλι με συνδικαλιστές,  οι οποίοι για μένα ήταν άπειροι. Τους είχα πει ορισμένα πράγματα, αλλά δεν τα καταλάβανε. Δεν είχαν την εμπειρία αυτά τα παιδιά  και καναδυό  ήτανε και ειρωνικοί. Υπήρχε μια καρεκλοκενταυρία άνευ όρων από τους προηγούμενους συνδικαλιστές του Εργοστασιακού, οι οποίοι δεν δέχονταν και συμβουλές. Το σφάλμα  που τους έφαγε ήταν αυτό… «
 
Στην αναφορά του για την ενασχόλησή του με την κοινωνική μέριμνα, κάνει λόγο για μεγάλες ανάγκες σε ένα ευρύτατο φάσμα ανθρώπων υπογραμμίζοντας ότι  Ένωση Απόρων Μελών πολυτέκνων και Τριτέκνων  Οικογενειών Νοτίου Αιγαίου της οποίας είναι πρόεδρος δεν τυγχάνει  βοηθείας  από πουθενά και  προσπαθεί με τις πενιχρές  συνδρομές των μελών της και μόνο να παράξει το όποιο έργο: «Μέριμνα από Δήμους, Περιφέρεια  δεν υπάρχει. Κάνουμε ένα κοινωνικό έργο  από το 1997 αθόρυβα…  Όποιος θέλει να βοηθήσει το γραφείο της Ένωσης βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο. Συστεγαζόμαστε με τους νεφροπαθείς. Εκεί  μπορεί να μας επισκεφθεί και με όποιο τρόπο επιθυμεί να μας στηρίξει».
 
Τέλος, αφήνει  αιχμές  για την ποιότητα  εκτέλεσης πολλών  δημοτικών έργων στο νησί, υποστηρίζοντας ότι χάριν οικονομίας ανατίθενται σε άπειρους τεχνίτες με αποτέλεσμα να βρίθουν κακοτεχνιών και προβλημάτων: « Στο έργο της ανάπλασης της παραλίας  δεν απασχολήθηκαν ντόπιοι  επαγγελματίες  τεχνίτες  λόγω υψηλότερου κόστους…  Στη συνάντηση που είχαμε με το δήμαρχο του είπα: “το ακριβό είναι φτηνό”. Δεν ήθελαν να απασχολήσουν  τρία – τέσσερα άτομα  από εμάς τους συριανούς στο έργο, ωστόσο στο τέλος πήραν δυο –τρείς για να αποκαταστήσουν τις κακοτεχνίες που είχανε γίνει  κάτω στο λιμάνι. Όπως στις ράμπες των ΑΜΕΑ που  δεν υπήρχε η κατάλληλη κλίση και κάποιες φτιάχτηκαν εκ των υστέρων,  ενώ  κλίσεις στο δρόμο δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα νερά» καταλήγει.