Τώρα εξηγούνται όλα…

Τώρα εξηγούνται όλα… Σύρος - Γιάννης Ρουσσουνέλος - Λίτινας - Σκυρόδεμα

   

 

Ακούγοντας τους Νικόλαο Λίτινα και Βασίλειο Σκαράκη, που συνέταξαν τον νέο Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος και Σιδηρών Οπλισμών, στην ημερίδα την οποία πραγματοποίησε η «ΕΡΜΗΣ Σκυρόδεμα ΑΕ», καταλάβαμε, επιτέλους, γιατί στις περισσότερες οικοδομές στη Σύρο βλέπουμε παρεμβάσεις, καθώς ο οπλισμός τους έχει πετάξει τους σοβάδες και βρίσκεται εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η όλη κατάσταση στον φέροντα οργανισμό των κτηρίων.
 
Σχολιάζει ο Γιάννης Ρουσσουνέλος
 
Ο κ. Νικόλαος Λίτινας, πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ - πρώην διευθυντής ποιότητας της ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ - πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου Πιστοποίησης του ΕΛΟΤ και επικεφαλής Αξιολογητής του ΕΣΥΔΔ, παρουσίασε τον νέο Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος που πλέον ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τα αδρανή υλικά που απαιτούνται στον νέο Κανονισμό, και δεν ήταν λίγες οι φορές που τόνισε πως «Αυτά τα οποία ξέραμε πρέπει να τα ξεχάσουμε», κάνοντας λόγο για αυθαιρεσίες στα σκυροδέματα και τον οπλισμό των κτηρίων, με αποτέλεσμα -πέραν όλων των άλλων- σε λίγα χρόνια να παρατηρούνται διαβρώσεις στα σίδερα με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.
 
Και οι δύο ανέλυσαν διεξοδικά πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το σκυρόδεμα. Με ποιες σύγχρονες προδιαγραφές από μονάδες παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, όπως είναι στη Σύρο η «ΕΡΜΗΣ Σκυρόδεμα ΑΕ», η οποία χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και εγγυάται την βελτιστοποίηση στην παραγωγή σκυροδέματος, μηδενίζοντας τις περιπτώσεις αστοχιών που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα.
 
Τουλάχιστον μάθαμε γιατί «πληρώνουμε το μάρμαρο» και ξοδεύουμε χρήματα καθαίρεσης επιχρισμάτων και αναζωογόνησης ή αντικατάστασης οπλισμού σε κατασκευές που έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το σκυρόδεμα χωρίς προδιαγραφές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αφού «άλλος θα πλήρωνε τη νύφη».