Αντιδράσεις από φορείς και κόμματα για την ακύρωση της παρέλασης στο Εμπορείο Θήρας με βολές κατά Χρυσής Αυγής

Αντιδράσεις από φορείς και κόμματα για την ακύρωση της παρέλασης στο Εμπορείο Θήρας με βολές κατά Χρυσής Αυγής - Σαντορίνη

    

 

Τα δελτία έχουν με τις ανακοινώσεις έχουν ως ακολούθως:
 
ΕΛΜΕ Θήρας
 
Για μια παρέλαση που δεν έγινε
 
«Σήμερα στο Εμπορείο γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δεν ταιριάζουν ούτε στην ημέρα, ούτε στο νησί της Σαντορίνης που μετρά κι αυτό τους δικούς του νεκρούς εκτελεσθέντες από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Βουρβούλο.
 
Οργανωμένη ομάδα οργισμένων «πολιτών» με μέλη της Χρυσής Αυγής μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων εμπόδισαν τη διεξαγωγή της παρέλασης, απαιτώντας να μην παρελάσει η σημαία του Γυμνασίου Εμπορείου στα χέρια της Αλβανικής καταγωγής σημαιοφόρου. Η μικρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε δεν κατάφερε να τους αποτρέψει. Συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Εμπορείου για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν.
 
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια με βάση την κείμενη νομοθεσία στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου - παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων, συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές - μαθήτριες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα.
 
Καλούμε την κοινωνία της Σαντορίνης, τους μαθητές και τους γονείς μέσα από τα όργανά τους να αναγνωρίσουν τον εθνικισμό και το φασισμό πίσω από τις «πατριωτικές» κορώνες, να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές και να απομονώσουν τη ρητορική μίσους και ρατσισμού. Πάει πολύ «η σπορά των νικημένων του ΄45» (κατά τα λεγόμενα του ίδιου του αρχηγού της χρυσής αυγής), οι υμνητές του Χίτλερ και τιμητές των ταγματασφαλιτών να μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού.
 
Ως ΕΛΜΕ Θήρας και ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για όλες και όλους τους μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας  και τους εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Εμπορείου ότι θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση και προστασία μας σε κάθε επίπεδο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση περιφρόνησης, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και απαιτούμε σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας.
 
Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα εθνικισμού. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ελληνική παιδεία".
ΟΧΙ στο φασισμό – ΟΧΙ στο ναζισμό»
 
ΔΕΙΤΕ Εδώ VIDEO
 
 
 
ΣΥΡΙΖΑ ΟΜ ΘΗΡΑΣ
 
Ντροπή και θλίψη για τα επεισόδια στο Εμπορείο
 
Οι αρρωστημένοι φασίστες της Χρυσής Αυγής, με τις εντολές της ηγεσίας του υπόδικου Κασιδιάρη που ήταν τις προηγούμενες μέρες στη Σαντορίνη δεν δίστασαν να χαλάσουν μια μέρα γιορτής και περηφάνιας, μια μέρα τιμής στην αντίσταση στο φασισμό και το ναζισμό.
 
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας καταδικάζουν μαζί με σύσσωμο τον πολιτικό και εκπαιδευτικό κόσμο στο νησί, την απαράδεκτη και θρασύδειλη κίνηση των κρυμμένων πίσω από καινούργια μπλουζάκια φασιστών νέας κοπής που νομίζουν πως έτσι τρομοκρατούν και κερδίζουν.
 
Συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την εκδήλωση όπως και τους μαθητές για την ψύχραιμη στάση τους και την απόφασή τους να πάνε στην παρέλαση παρά τις γνωστές προθέσεις των φασιστών. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της αστυνομίας και την τιμωρία των υπευθύνων που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία. Περιμένουμε επίσης την καταδίκη των επεισοδίων από το Δήμο Θήρας, αρμόδιο για τον εορτασμό, που για την ώρα σιωπά.
 
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των ανθρώπων που κηρύσσουν το μίσος και τη βία είναι η απομόνωσή τους από την τοπική κοινωνία, η περιφρόνηση από τους συντοπίτες μας και η δημόσια καταδίκη τους με κάθε ευκαιρία.
 
Η συντονιστική επιτροπή της ΟΜ Θήρας
 
Ποτάμι Νοτίου Αιγαίου
 
   
Το_Ποτάμι Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει απερίφραστα την φασιστική παρέμβαση μελών της Χρυσής Αυγής στο Εμπορειό της Σαντορίνης την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής κατά της φασιστικής εισβολής, που είχε σαν αποτέλεσμα την ματαίωση της εκδήλωσης μνήμης.
    Η συμμετοχή όλων των μαθητών μας στις παρελάσεις -ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος- είναι δεδομένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη.
   Οποιαδήποτε διάκριση και ακόμα περισσότερο στοχοποίηση αποτελούν  αντισυνταγματική συμπεριφορά που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ακυρώνονται άμεσα από τους θεσμούς προστασίας του πολίτη.
   Στο Εμπορειό Σαντορίνης είναι αδιανόητο που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τους θεσμούς, να προστατέψει την σημαιοφόρο, αριστούχο μαθήτρια αλβανικής καταγωγής, καθώς και την διεξαγωγή της παρέλασης.
 
Το Ποτάμι, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 
 
Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη
 
 
ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ…
 
Οι μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στην Παιδεία έχει ξεπεράσει το 50%. Στα σχολεία μας – που τα περισσότερα στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια - οι μαθητές στοιβάζονται 30 άτομα σε κάθε αίθουσα γιατί δεν έχουν καθηγητές αλλά και γιατί τα σχολεία στο νησί δεν επαρκούν πια.  Οι δάσκαλοι των παιδιών μας δεν έχουν που να μείνουν.
 
Τα νέα παιδιά δεν ξέρουν κυριολεκτικά τι εργασιακό μέλλον τους περιμένει. Δεν ξέρουν αν θα έχουν σταθερή δουλειά και ανθρώπινο ωράριο εργασίας. Δεν ξέρουν ακόμα και αν θα μπορούν να εργαστούν, αν θα βρίσκονται στην ουρά της ανεργίας ή της απλήρωτης εργασίας. Σίγουρα όμως ξέρουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από ότι οι γονείς τους!
 
Όλα αυτά είναι προβλήματα που από την αρχή της χρονιάς συζητάνε χιλιάδες Σύλλογοι γονέων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Προβλήματα μπροστά στα οποία χιλιάδες γονείς έχουν πάρει θέση διεκδικώντας ένα σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά τους και δε θα τα εξοντώνει, διεκδικώντας χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών.
 
Όλα αυτά όμως είναι τα προβλήματα που κάποιοι γονείς – ελάχιστοι ευτυχώς - επέλεξαν να μην ασχοληθούν στο χωριό μας, το Εμπορείο Σαντορίνης!
 
Αντίθετα, διάλεξαν να εναντιωθούν με απαράδεκτο τρόπο στο να κρατήσει τη σημαία του σχολείου της για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη μαθήτρια που αρίστευσε μεν, αλλά …. δεν γεννήθηκε από γονείς Έλληνες! Λένε ουσιαστικά αυτοί οι ελάχιστοι ότι Έλληνας είναι κάποιος που έχει το «ανόθευτο ελληνικό αίμα» (!), που έχει γεννηθεί από γονείς Έλληνες και οποιοσδήποτε άλλος είναι για αυτούς «ξένος»! Και οι ξένοι δεν πρέπει να αγγίζουν την ελληνική σημαία!
 
Τι και αν αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή με τα ελληνικά έθιμα και ελληνικές παραδόσεις, φοιτούν στο ελληνικό σχολείο και μάλιστα κατάφεραν να αριστεύσουν στο ελληνικό σχολείο όπου διδάσκονται την ελληνική ιστορία…
 
Καταδικάζουμε το γεγονός ότι διάλεξαν να αμαυρώσουν την ημέρα που ο ελληνικός λαός, όπως και άλλοι λαοί του κόσμου, είπε ένα βροντερό ΟΧΙ στο φασισμό. Την ημέρα που τιμούμε τους ήρωες του μετώπου και τους χιλιάδες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα.
 
Καταδικάζουμε το γεγονός ότι 20 περίπου άτομα με τα γνωστά μαύρα μπλουζάκια (Hellas Ultras – παρακλάδι της Χρυσής Αυγής) κινήθηκαν ομαδικά και προσυνεννοημένα με φωνές, ύβρεις και απειλές ενάντια σε μαθητές γυμνασίου και τους καθηγητές τους, προκειμένου να αποσπάσουν τη σημαία από την ανήλικη μαθήτρια.
Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία ήταν ενήμερη εκ των προτέρων, οι αστυνομικοί που παρευρίσκονταν αντί να τους απομονώσουν και να περιφρουρήσουν την παρέλαση, άρχισαν να διαπραγματεύονται μαζί τους, δεν τους απομάκρυναν και έκαναν συστάσεις προς όλους (!) για ψυχραιμία και διάλογο (;). Τελικά, οι γονείς απομάκρυναν τα παιδιά τους, η παρέλαση δεν έγινε και κατάφεραν να μετατρέψουν την ημέρα μνήμης σε ημέρα ντροπής χύνοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο.
 
Καλούμε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τους εργαζόμενους του νησιού, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκείας να καταδικάσουν τη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία όπου κι αν εμφανίζεται.
 
Τους καλούμε να μη ξεχνούν ότι όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αφήνουν τη χώρα τους από δική τους επιλογή, αλλά γιατί οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις τους αναγκάζουν να ψάξουν ένα καλύτερο αύριο σε μια άλλη χώρα. Αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να έχουν ένα καλύτερο αύριο τα παιδιά τους!
 
Να μη ξεχνάμε ότι για τους ίδιους λόγους εκατομμύρια Ελλήνων ξενιτεύτηκαν . Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες νέοι έχουν φύγει από την Ελλάδα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο σε άλλες χώρες.
Να αναρωτηθούν, τελικά ποιον εξυπηρετεί  Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι να στέκονται ο ένας ενάντια στον άλλο;  Γιατί να μη παλεύουμε Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι ενωμένοι ενάντια σε αυτούς που καταδικάζουν τα παιδιά μας στην αμορφωσιά και την ανεργία ;
 
Η φασιστική ναζιστική ιδεολογία δεν χωράει στο νησί μας!
Το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος… ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!
 
Θήρα, 28/10/2017
Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη
 
 
Δημοκρατική  Συμπαράταξη
 
 
Σχόλιο του Μιχάλη Χάλαρη στα social media για τα επεισόδια που προκάλεσαν Χρυσαυγίτες στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Σαντορίνη
 
Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο FACEBOOK και στο twitter, ο επιστήμονας και πολιτικός ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΑΡΗΣμέλος του Κεντρικού Συμβουλίου  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετική με τα επεισόδια που προκάλεσαν Χρυσαυγίτες στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Σαντορίνη όπου προκάλεσαν τη ματαίωση της παρέλασης, επειδή η σημαιοφόρος ήταν από την Αλβανία:
 
«Τα εθνικά μας σύμβολα δεν πρόκειται να εκπέσουν σε πρόσχημα όσων θέλουν να σπείρουν τον λόγο του μίσους.  Δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα πατριδοκάπηλους να αλλοιώσουν τον πυρήνα του ελληνισμού που είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ισονομία. Οι Σαντορινιοί, οι Κυκλαδίτες, οι Έλληνες καταδικάζουμε και απομονώνουμε όσους εμποδίζουν κάθε χέρι που επιθυμεί να υψώσει και να τιμήσει την ελληνική σημαία, την ελληνική ιστορία»!