Συνάντηση Δημάρχων των Κυκλάδων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ανεμογεννήτριες

Συνάντηση Δημάρχων των Κυκλάδων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ανεμογεννήτριες - Αθήνα

    

 

Συνάντηση Συντονιστικού Οργάνου ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και εκπροσώπων φορέων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ) για τις ανεμογεννήτριες
 
Κατόπιν της από 10/03/2017 πρόσκλησης του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/04/2017, σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου των τεσσάρων νησιών Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ), κ. Γεώργιο Σταθάκη.
 
Το συντονιστικό της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποτελούμενο από τους Δημάρχους των νησιών  Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη, Πάρου Μάρκο Κωβαίο, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Τήνου και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου Γιάννη Σιώτο (κατόπιν εξουσιοδότησης του Δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού), τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχο Πάρου – Αντιπάρου Κώστα Μπιζά και τον Νομικό Σύμβουλο των νησιών Γ. Ξανθούλη, ενημέρωσαν διεξοδικά τον αρμόδιο υπουργό για τη ομόφωνη θέση τους και τα επιχειρήματα τους προς την κατεύθυνση ακύρωσης της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά μας .
 
Ο Υπουργός ΠΕΝ, κος Γεώργιος Σταθάκης απαντώντας έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των νησιών αλλά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα του Συντονιστικού, αναμένοντας την απόφαση του ΣΤΕ. Επίσης τόνισε πως αν και το υπουργείο προσανατολίζεται να αλλάξει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ στα νησιά, που είναι τουριστικοί προορισμοί, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δε μπορεί να αλλάξει άμεσα.
 
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση οι φορείς των νησιών ευχαρίστησαν τον υπουργό για την πραγματοποίηση αυτής της συζήτησης και δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι οριστικής ακύρωσης της απόφασης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στα νησιά των Κυκλάδων Άνδρο, Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου, εκφράζοντας έτσι και το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών.
 
Στη συνάντηση έδωσαν το παρών και οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων  Νίκος  Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τις Ανεμογεννήτριες, Κώστας Ροκονίδας -επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, Θανάσης Μαρινόπουλος -πρόεδρος ΚΔΕΠΑΠ Πάρου, οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ Σπύρος Μητρογιάννης και Μαρία Μπιρμπίλη, και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των τεσσάρων νησιών.