Τύμπανα πολέμου και φημολογούμενη πτώχευση συνθλίβουν τον τουρισμό;

Τύμπανα πολέμου και φημολογούμενη πτώχευση συνθλίβουν τον τουρισμό;  - Σύρος - Ερμούπολη - Σχολιάζει ο Γιώργος Αλβέρτης

Σχολιάζει ο Γιώργος Αλβέρτης

 

Οι παραληρηματικοί τακτικισμοί από τους Τούρκους, με την Άγκυρα να αμφισβητεί πια ανοικτά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας  βάζοντας ευθέως στο στόχαστρό της τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει  πλέον να μας προβληματίσει όλους σοβαρά, και να αποτελέσει το έναυσμα για να θωρακιστούμε οικονομικά, αναζητώντας και πηγές εσόδων που δεν θα άπτονται του τουρισμού. 

Τους κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών από μία ενδεχόμενη πολεμική  σύγκρουση -  περιορισμένη ή ευρύτερης κλίμακας - τις είχαμε επισημάνει σε αντίστοιχο κείμενο στον ΛΟΓΟ με ημερομηνία 12/5/2016.

Σ’ αυτό ξεκαθαρίζαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκηρύσσουμε τον τουρισμό ή ότι στρεφόμαστε κατά της τουριστικής εξέλιξης της Σύρου. Καθιστούσαμε δε σαφές  ότι απώτερος στόχος του κειμένου  ήταν να αφυπνιστούν οι υπεύθυνοι ως προς τους κινδύνους που απειλούν την τοπική μας οικονομία και οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που αδυνατούμε να παρέμβουμε ή να αποτρέψουμε  ώστε, παράλληλα με τον τουρισμό,  να αξιοποιήσουν και άλλους  τομείς, όπως το Πανεπιστήμιο, το Νεώριο, τον αγροτικό  και κτηνοτροφικό τομέα κλπ, προκειμένου  το νησί να θωρακίσει γενικότερα την οικονομία του και ενδεχόμενα κάποια στιγμή να καταστεί αυτάρκες ως προς τα παραγόμενα προϊόντα του.

Δυστυχώς τα πράγματα με την Τουρκία βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενα και ένα πιθανό «ατύχημα» στο σκηνικό πολέμου που στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Το μέλλον για την Ελλάδα, όπως το προοιωνίζονται οι επιχειρηματίες Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ στην DW, επίσης  δεν προκαλεί αισιοδοξία. Ακριβώς το αντίθετο. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της ΕΕ, ότι η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και νέοι άνθρωποι ελλείψει προοπτικής θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Σύμφωνα  μάλιστα με τη βρετανική «Capital Economics», η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της Ελλάδας να καταβάλει δόσεις αποπληρωμής δανείων.

Στις εκτιμήσεις για την προοπτική της Ευρωζώνης, η Capital Economics αναφέρει: «Η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση, παρά τις κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να μην είναι άμεση, αλλά φαίνεται ως ένα πιθανό αποτέλεσμα».

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει λοιπόν το γεγονός ότι περεταίρω συρρίκνωση της  Εθνικής Οικονομίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις ήδη εύθραυστες οικονομίες των νησιών μας που πασχίζουν να σταθούν όρθιες μετά την επιβολή του 24% ΦΠΑ.

Η εμμονή ορισμένων σε έναν μόνο οικονομικό πυλώνα, μακάρι να διαψευσθούμε, μόνο δεινά θα φέρει. Πρέπει άπαντες να κατανοήσουν ότι το τουριστικό  προϊόν δεν είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις τοπικές κοινωνίες. Όσο καλή οργάνωση και να υπάρχει σε έναν νησιωτικό τουριστικό προορισμό, κάθε στιγμή τα πάντα είναι ρευστά και  κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα εξ’ αιτίας  διαφόρων εξωγενών παραγόντων και συγκυριών.

Και να που οι Τούρκοι επιλέγουν το δρόμο της όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, καταρρίπτοντας πλέον το σενάριο πως αυτές οι αλυτρωτικές και ανιστόρητες επιθέσεις του τελευταίου  διαστήματος εναντίον της χώρας γίνονται μοναχά για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης». Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως οι Τούρκοι επιδιώκουν απροκάλυπτα πια μια ελληνοτουρκική κρίση.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί σε τουριστική περίοδο, δεν είναι ανάγκη κανείς να είναι ιδιαίτερα  ευφυής για να  αντιληφθεί τι θα συμβεί στο τουριστικό προϊόν  των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου και κατ’ επέκταση στις κοινωνίες που έχουν δομήσει τις οικονομίες τους με μοναδικό άξονα αυτόν τον πυλώνα.

Μακάρι να διαψευστούμε…