Κωνσταντίνος Κόρκας: «Έχουμε πόλεμο»

Κωνσταντίνος Κόρκας: «Έχουμε πόλεμο» - Σύρος - 72η επετειος Ιερού Λόχου

72η Επέτειος από την απελευθέρωση των νησιών από τον ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ

 
Παρουσία της πιο θρυλικής μορφής του Ιερού Λόχου, του στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Ερμής», η εκδήλωση μνήμης και απότισης τιμής στην ένδοξη δράση του Ιερού Λόχου  στο Αιγαίο την περίοδο 1942-1945 για την ουσιαστική συμβολή του στην απελευθέρωση των νησιών της πατρίδας μας.
 
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Σήμερα το πρωί,  οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 72ης επετείου της απελευθέρωσης των Κυκλάδων από τα γερμανικά στρατεύματα ολοκληρώθηκαν με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ιερολοχιτών, έμπροσθεν του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
 
Ειδικότερα, κατά την προσφώνησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Σύρου  Κωνσταντίνος Πατιαλάκας, χθες βράδυ στο ξενοδοχείο Ερμής, προέβη σε μια σύντομη αντιπαραβολή των τότε συνθηκών με τις σημερινές , υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται με την υποστήριξη ισχυρών συγκροτημάτων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης οι λεγόμενοι «αποδομητές» ιστορικοί αλλά και συγγραφείς και πολιτικοί, οι οποίοι αρνούνται όχι μόνο την αξία, αλλά και τη σημασία της αντικειμενικής ιστορικής αλήθειας. Στον όνομα της «Νέας διδακτικτικής» ή κάποιας νεφελώδους «αποδομητικής ιστορίας» προσπαθούν να διαγράψουν ότι ονομάζεται Έθνος ή Εθνικό, προκειμένου να επικρατήσουν τα οράματα – φαντάσματα, που ονομάζονται πολυφελιτισμός και πολυπολιτισμός».
 
Στην προσπάθειά του δε να αφυπνίσει τους έλληνες ως προς τα επερχόμενα δεινά, πρόσθεσε: «Θολώνουν την αλήθεια και βλάπτουν την πατρίδα εκείνοι που αποσιωπώντας, είτε ανομήματα είτε κατορθώματα, και συνθλίβοντας πρόσωπα και πράξεις κάτω από την καλύπτρα μιας μονόπλευρης έρευνας επιχειρούν να δώσουν στα γεγονότα του παρελθόντος ερμηνείες που προσαρμόζονται σε αμφισβητήσιμες πολιτικές επιδιώξεις του παρόντος. Δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα Ελληνίδες και Έλληνες που αμφισβητούν ή δεν γνωρίζουν τους αγώνες και τις θυσίες του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση από τα Γερμανικά στρατεύματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του κεντρικού ομιλητή, δικηγόρου, Ιάκωβου Πρίντεζη (ακολουθεί αυτούσια παρακάτω), ενώ συγκλονιστικός εμφανίστηκε ο ήρωας του ιερού Λόχου στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πλέον βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την συγκρότηση μιας παλλαϊκής άμυνας στα ελληνικά  νησιά που γειτνιάζουν με την χώρα αυτή. Περισσότερα για τα όσα επεσήμανε στον «ΛΟΓΟ» της Πέμπτης 22-06-2017.      
 
Σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως δεκάδες μέλη, συγγενείς και φίλοι των μαχητών του Ιερού Λόχου  καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν από κοινού οι π.π. Κωνσταντίνος Κοντός και Αλέξανδρος Τσιουχάρης
 
 
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ιερολοχιτών, έμπροσθεν του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τον στρατηγό Κόρκα να δηλώνει πως τα νησιά δεν χαρίστηκαν στην Ελλάδα παρά μόνο με τους αγώνες των Ιερολοχιτών, υπογραμμίζοντας ότι "ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ελληνικά".
 
 
 
ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1942-1945
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ  ΠΟΛΕΜΟΥ
 
Αν είναι αλήθεια ότι ένα Έθνος άξιο να ζήσει χαλυβδώνεται ωριμάζοντας μέσα στον Αγώνα, τότε αναμφίβολα το Ελληνικό Έθνος μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία και ως εκ τούτου δικαιούται να αναγνωρισθεί ως ο κορυφαίος δάσκαλος για όσα ωραία μπορεί να νιώσει και να διαθέσει ένας λαός.
 
Ένας λαός που πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια Ιστορία εδώ και 2500 χρόνια τουλάχιστον με λάμψη μοναδική. Η Πατρίδα μας είναι ο γεννήτορας των υψηλότερων αξιών: της Γενναιότητας, της Φιλοπατρίας, της πηγαίας Αρετής, της Αυτοθυσίας, της Εθνικής Υπερηφάνειας, του Δικαίου, του Σεβασμού στον Θεό και στον Άνθρωπο. Είναι η κοιτίδα της Θυσίας και της Ελευθερίας.
 
Μόλις είχαν σβήσει οι αστραπές του θρυλικού ΟΧΙ και της Αλβανικής εποποιίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης και η Ελλάδα καθημαγμένη με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αιματόβρεχτη και ημιθανής πάνω στις δάφνες της, σταυρωμένη και αιχμάλωτη τριών αδίστακτων δημίων, με το λαό της αποδεκατισμένο και βασανισμένο από την πείνα μετά τον τραγικό χειμώνα του 1941-42, βρήκε το κουράγιο, να ορθώσει το ανάστημα και να στείλει τα παιδιά της στα βουνά, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική για να συνεχίσουν τον " νυν υπέρ πάντων" αγώνα μέχρι την τελική Νίκη, "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι".
 
Έτσι στη Μέση Ανατολή συγκροτήθηκε παράλληλα με άλλες πολεμικές μονάδες κυρίως του Στρατού Ξηράς και ο Ιερός Λόχος που πολέμησε στις ερήμους της Τυνησίας, στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.
Η Ιστορία των Ιερών Λόχων είναι ιστορία ολοκληρωτικών θυσιών. Στη Χαιρώνεια ο Ιερός Λόχος των Θηβαίων μάχεται με ηρωισμό και στο τέλος εξοντώνεται μέχρι ενός από τη Μακεδονική Φάλαγγα κατά την αδελφοκτόνο, δυστυχώς, εκείνη μάχη. Στο Δραγατσάνι οι Ιερολοχίτες σεμνοί, πειθαρχικοί, ορμητικοί μέχρις απερισκεψίας, πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος στον αγώνα κατά του Τούρκου κατακτητή, κάτω από το πέλμα του οποίου η Ελλάδα στέναζε για τέσσερις αιώνες.
 
Ευέλπιδες και Αξιωματικοί κάθε βαθμού και ηλικίας απ' όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Σώματα Ασφαλείας, τους οποίους κατέτρωγε η φλόγα της συνέχισης του Αγώνα και' ο ανέκφραστος πόνος για τα βασανιστήρια της Πατρίδας τους, συγκεντρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 1942 στην Παλαιστίνη και αποτέλεσαν τον πυρήνα του Ιερού Λόχου, του οποίου τις τάξεις επύκνωσαν αργότερα και άλλοι φιλοπάτριδες αξιωματικοί και οπλίτες. Το προσωπικό αυτό εκπαιδεύτηκε στη διεξαγωγή ανορθόδοξων επιχειρήσεων, δηλαδή για αγώνες ερήμου, καταδρομές, ρίψεις με αλεξίπτωτα, καταστροφές, πλωτά μέσα, αγώνες περιπόλου κ.ο.κ.
Ανεπηρέαστος και αλώβητος από την οργανωμένη και συνεχή προσπάθεια υπονομεύσεως και διαλύσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τυνησίας από 16-2-43 μέχρι 16-4-43 με αποστολές αναγνωρίσεως και συλλογής πληροφοριών, όπου και υπέστη τις πρώτες απώλειες.
 
Έτσι ο Ιερός Λόχος υπό την Διοίκηση του αείμνηστου Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλου Τσιγάντε ύψωσε τη σημαία του στους πολεμικούς ανέμους της Μέσης Ανατολής και την περιέφερε νικηφόρο στην Λιβύη και στην Τυνησία.
 
Στο χώρο του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων διεξήγαγε πολλές επιχειρήσεις καταδρομών στα νησιά κάτω από τη Διοίκηση της Βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών του Ταξίαρχου Τουρνμπόλ από τον Μάρτιο 1944 μέχρι τον Μάιο 1945. Οι αποστολές που ανέλαβε είχαν σκοπό την φθορά του εχθρού σε μέσα και προσωπικό, αρπαγή φυλακίων, συλλογή πληροφοριών και αγκίστρωση των εχθρικών δυνάμεων. Ενεργούσε από πλωτές βάσεις ή απομακρυσμένες περιοχές και επενέβαινε στους χώρους επιχειρήσεων αιφνιδιαστικά από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Η βοήθεια και συμπαράσταση των κατοίκων των νησιών προς τους άνδρες του Ιερού Λόχου αμέριστη και ουσιαστική, χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος των αντιποίνων από τον κατακτητή.
 
Υπήρξε ο κύριος συντελεστής απελευθερώσεως των νησιών του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Πατρίδα. Γιατί τα Δωδεκάνησα δεν μας τα χάρισαν οι Σύμμαχοι, αλλά τα πρόσφεραν στην Πατρίδα μας οι Ιερολοχίτες με τους αγώνες, τις θυσίες και το αίμα τους. Το μέτρο της πολεμικής δραστηριότητας του Ιερού Λόχου στον χώρο αυτόν, δίνεται από τους ακόλουθους αριθμούς:
 
Σε διάστημα 13 μηνών συμμετέσχε, οργάνωσε και εξετέλεσε με τη συνεργασία των συμμαχικών Καταδρομικών Δυνάμεων 33 καταδρομικές ενέργειες και 207 περιπολίες σε 50 νησιά με απώλειες σε νεκρούς τραυματίες και εξαφανισθέντες περισσότερους από 100. Η παρουσία του Ιερού Λόχου στο στρατηγικό αυτόν χώρο και οι αιματηροί και σκληροί αγώνες του επαναβεβαίωσαν τα απαράγραπτα δικαιώματα της Ελλάδος επί των εδαφών αυτών τα οποία της ανήκουν από την αρχαιότητα και τα οποία αδίκως αμφισβητούνται από την γείτονα Τουρκία που στην διάρκεια του πολέμου παρέμεινε αμέτοχη και καιροσκόπος.
 
Για την δράση και τους αγώνες του Ιερού Λόχου χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις του Αρχιστρατήγου των συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής Στρατηγού Πάτζετ ο οποίος αποχαιρετώντας τους άνδρες του είπε μεταξύ άλλων «Αναδιχθήκατε άξιοι του Σπαρτιάτικου ρητού Η TAN Η ΕΠΙ ΤΑΣ και ελάχιστες συμμαχικές δυνάμεις επέφεραν τόσες απώλειες στον εχθρό όσες εσείς συγκριτικά με την δύναμη σας. Μετά τη απελευθέρωση των νησιών μας και την αποκατάσταση της Εθνικής Κυριαρχίας ο Ιερός Λόχος μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου στις 5 Ιουλίου 1945 παρέλασε ενώπιον του Αρχιστράτηγου των στρατευμάτων της Μέσης Ανατολής Στρατάρχου Πάτζετ.
 
Στις 20 Ιουλίου 1945 ο Ιερός Λόχος επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε η διάλυση του. Στις 7 Αυγούστου 1945 στο πεδίο ταυ Άρεως στην Αθήνα έγινε επίσημη τελετή ενώπιον του Αντβασιλέως Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ο οποίος παρασημοφόρησε την σημαία του Ιερού Λόχου. Στο τέλος της συγκινητικής εκδήλωσης οι Ιερολοχίτες τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και τον Θούριο του Ιερού Λόχου.
Σήμερα 75 χρονιά από την συγκρότηση του Ιερού Λόχου 72 χρονιά από την παράδοση των νησιών του Αιγαίου και 70 χρονιά από την ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα της Δωδεκανήσου τιμούμε τους άνδρες του Ιερού Λόχου γιατί πάνω στους τάφους των Ιερολοχιτών και των άλλων Ελλήνων ηρωικών μαχητών πυργώθηκε η ελεύθερη ζωή της Ελλάδος με τα μεγάλα πεπρωμένα του φωτός της δικαιοσύνης του ανθρωπισμού της ανεξιθρησκίας και της προόδου των ανθρωπίνων αρετών.
Ο θαυμασμός προς το πνεύμα της ολοκληρωτικής εθελοθυσίας των Ιερολοχιτών μένει ως φωτεινό παράδειγμα για τους άλλους Έλληνες και ως δίδαγμα του τι αξίζει και πως αποκτάται η Ελευθερία. Σήμερα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει στο χώρο του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου την αμφισβήτηση των απαράγραπτων στην περιοχή κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την γείτονα Τουρκία. Που καθημερινά προβαίνει σε προκλητικές και παράνομες ενέργειες. Επιδιώκει την
αναθεώρηση των Συνθηκών που διέπουν το ισχύον νομικό καθεστώς της περιοχής.
 
Επιβάλλεται λοιπόν η διατήρηση ισχυρών και ετοιμοπόλεμων Ένοπλων δυνάμεων για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα. Η πρωτόγνωρη οικονομική και όχι μόνο κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας θα πρέπει να επηρεάσει το δυνατόν λιγότερο την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Όχι άλλες,  ακόμα και σκέψεις για περικοπή των αμυντικών δαπανών. Γιατί η οικονομία θα βρει στο μέλλον το δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης. Εάν όμως χάσουμε εθνικό έδαφος μόνο με πόλεμο θα το ξαναποκτήσουμε. Μην ξεχνάμε τα τετελεσμένα γεγονότα στην μαρτυρική μας Κύπρο, που στενάζει κάτω από την απειλή των κατοχικών στρατευμάτων.
 
Κλείνοντας το σημερινό σεμνό μνημόσυνο της οφειλόμενης τιμής προς τους Ιερολοχίτες μας ας ακούσουμε το θούριο του Ιερού Λόχου που ενέπνεε τους άνδρες της επίλεκτης αυτής μονάδας.
 
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΙΝΤΕΖΗ ΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ
 
Γεννήθηκε το έτος 1946 στην Ερμούπολη Σύρου και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Απεφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο στην Ερμούπολη της Σύρου το έτος 1964.
 
Σπούδασε Νομικά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου και απεφοίτησε το έτος 1969.
 
Υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού στο Πεζικό από το έτος 1970 έως το έτος 1973 ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός.
 
Ορκίστηκε δικηγόρος Αθηνών στις 10-5-1972 και άσκησε την δικηγορία έως 28-8-1981 οπότε διεγράφη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών διότι διορίστηκε συμβολαιογράφος στην Ερμούπολη της Σύρου.
 
 Είναι έγγαμος και έχει δυο τέκνα την Άννα σήμερον καθηγήτρια ξένων Γλωσσών και την Αντωνία σήμερον πτυχιούχο του Παντείου Πανεπιστημίου τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Άσκησε το λειτούργημα του Συμβολαιογράφου από την 28-8-1981 έως 31-12-2016 οπότε απεχώρησε λόγω συμπληρώσεως του προβλεπομένου ορίου ηλικίας.
 
Ορκίστηκε Δικηγόρος στο Εφετείο Αιγαίου στις 27-3-2017 και ασκεί σήμερον Δικηγορία.