Θάνατος Αντωνίου Τσιροπινά - ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ

Θάνατος Αντωνίου Τσιροπινά - ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ- Σύρος - Ερμούπολη - Πως διέθεσε την περιουσία του

Πως διέθεσε την περιουσία του

 
ΑΠΕΒΙΩΣΕ στην Αθήνα ο Αντώνιος Τσιροπινάς, ο τελευταίος άρρεν απόγονος της κραταιάς χιακής οικογένειας.
 
Ο μεταστάς είχε γεννηθεί στην Ερμούπολη το 1878 και από 35ετίας είχε μεταφέρει τις επιχειρήσεις του στην Αθήνα.
 
Η σορός του, που την συνόδευαν οι αδελφές του Αράγκη και Λαδοπούλου, καθώς και τα ανίψια του, διακομίσθηκε κατ’ επιθυμία του στην Ερμούπολη και ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο της οικογένειας Τσιροπινά.
 
Κατά την άφιξη του πλοίου που μετέφερε τη σορό, ο δήμαρχος Ερμούπολης Επαμεινώνδας Παπαδάμ και προσωπικός φίλος του εκλιπόντος, ανέμενε στο λιμάνι επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Ανέμεναν επίσης οι διοικήσεις φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και εκπρόσωποι του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου του νησιού, καθώς και πλήθος Ερμουπολιτών, οι οποίοι συνόδευσαν τη νυκτερινή πομπή στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.
 
Την επαύριο, στην τέλεση της εξόδιας ακολουθίας και του ενταφιασμού, παρέστη σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας, ενώ η φιλαρμονική του Δήμου παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.
 
Τον νεκρό αποχαιρέτησαν με επικήδειους λόγους, ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Δημοσθένης Ζορμπάνος και ο πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Αντώνιος Νικολιάς.
 
Ο θανών Αντώνιος Τσιροπινάς κατέλιπε στα εξής κληροδοτήματα:
 
Εις το Ισιδώρειον Ορφανοτροφείον Αρρένων Ερμουπόλεως το ποσόν των 10.000 χρυσών λιρών, ισόποσο της αξίας του εν Αθήναις και επί των οδών Ευαγγελιστρίας 23 και Ρέμβης ακινήτου του. Εις το Ελληνικόν Δημόσιον την ενταύθα πατρική του οικία, επί της πλατείας Τσιροπινά  ευρισκομένης (φωτο), με τον όρο να χρησιμοποιηθεί μόνον ως Νομαρχία Κυκλάδων.
 
 Ο διαθέτης καταλείπει στη Σύρο 240 χρυσές λίρες υπέρ διαφόρων ναών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.