Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη η οριστική επανατοποθέτησή του

Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη η οριστική επανατοποθέτησή του - Σύρος - Ερμούπολη - Προπαρασκευαστική συνάντηση για το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Προπαρασκευαστική συνάντηση για το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

 
Στην τελική φάση της οριστικής επανατοποθέτησής του, στο σημείο που ακριβώς ήταν πριν την ανάπλαση της παραλίας, βρίσκεται το άγαλμα της Νίκης, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευστάθιος Λεοντής, και το οποίο αποτέλεσε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Σύρο.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Οι όποιες φήμες που είχαν ακουστεί για μερική καταστροφή του γλυπτού ή απομάκρυνσής του από το νησί αποδείχτηκαν λανθασμένες, καθώς υπήρξε επιτόπια αυτοψία του αγάλματος από τον ίδιο τον γλύπτη που φιλοτέχνησε το έργο.
 
Επίσκεψη Λεοντή στη Σύρο
 
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με μια σχετική μυστικότητα, ο γλύπτης Ευστάθιος Λεοντής ήρθε στη Σύρο το περασμένο Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να δει από κοντά το γλυπτό και να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρη Κοσμά για τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, προτού το άγαλμα επανατοποθετηθεί οριστικά στην αρχική του θέση.
 
Οι δύο άνδρες, συνοδεία του κ. Ξανθάκη που έχει αναλάβει την αποπεράτωση του έργου, εξέτασαν από κοντά το άγαλμα και την βάση αυτού, καταγράφοντας κάποιες λεπτομέρειες που χρήζουν προσοχής.
 
Από την επιτόπια παρατήρηση, προέκυψε ότι πιθανώς θα υπάρξει μια μερική συντήρηση του αγάλματος (καθαρισμός) από τις όποιες παρενέργειες έχει προκαλέσει η πολύχρονη έκθεσή του στη θάλασσα και η πολύμηνη τοποθέτησή του σε ένα κουτί που βρίσκονταν στο τελωνείο της Σύρου.
 
Από κει και πέρα, μέσα στον Φλεβάρη θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για την κατασκευή της βάσης - εξέδρας που θα υποδεχτεί το Μνημείο, και αμέσως μετά η οριστική τοποθέτησή του.
 
Έβαλε τέλος στην παραφιλολογία
 
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοσμά, "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε στη Σύρο τον γλύπτη αυτού του περίφημου αγάλματος, τον κ. Ευστάθιο Λεοντή, τον οποίο ευχαριστούμε που ξαναεπισκέφτηκε τη Σύρο.
 
Έπρεπε να δούμε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για την επανατοποθέτηση του αγάλματος, τις οποίες και καθόρισε ο ίδιος, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Καρακατσάνη και με τον κ. Ξανθάκη που έχει αναλάβει τις εργασίες. Υπήρχε συνεννόηση, καταλήξαμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, οπότε δεν μένει τίποτε άλλο παρά να αρχίσουν οι εργασίες το επόμενο χρονικό διάστημα για την επανατοποθέτηση του αγάλματος. Η πρότασή του είναι να γίνει και μια συντήρηση - ως είθισται - και από την πολυκαιρία που είναι δίπλα στη θάλασσα το άγαλμα. Θα το προσπαθήσουμε και αυτό, έτσι ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένη η επανατοποθέτηση αυτού του αριστουργήματος".
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα για την περάτωση όλων αυτών των εργασιών, ο κ. Κοσμάς απάντησε το εξής: "Πιστεύουμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά. Σε κάθε περίπτωση, 25 του Μάρτη πρέπει να είμαστε έτοιμοι και θα είναι στη θέση του".
 
Σχετικά με την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από το άγαλμα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τόνισε ότι "Νομίζω ότι δεν υπήρχε λόγος ούτε καν να ξεκινήσουν αυτές οι παραφιλολογίες. Άλλωστε και από την Δημοτική Αρχή δεν υπήρχε η αντίθετη άποψη. Απλώς, κάποιοι ξεκίνησαν αυτή την ιστορία και επανειλημμένως και εγώ ο ίδιος και ο Δήμαρχος είχαμε πει ότι η θέση η συγκεκριμένη είχε φτιαχτεί για να τοποθετηθεί το άγαλμα και - όπως βλέπετε- φτάσαμε στο τελικό στάδιο της επανατοποθέτησής του".
 
 
 
Όλα κύλησαν ομαλά
 
Από την πλευρά του, ο κ. Λεοντής υπογράμμισε τα εξής: "Το άγαλμα της Νίκης, όταν πριν από 23 χρόνια μου υποδείξανε ότι θα τοποθετηθεί στη θέση αυτή, σχεδιάστηκε ώστε να δεθεί με το όλο πολεοδομικό σύστημα και την προοπτική τόσο από την πλευρά της πλατείας ως προς τη θάλασσα όσο και από την πλευρά της θάλασσας προς την πλατεία.
 
Γι' αυτό τον λόγο επιλέχτηκε η αρχική θέση που όλοι ξέρουμε και απ' όσο γνωρίζω κανείς δεν έβαλε στο μυαλό του ότι αυτό θα τοποθετηθεί κάπου αλλού. Το ευτύχημα είναι ότι υπήρξε αγαστή συνεργασία σε όλα τα στάδια με όλους τους υπεύθυνους φορείς, και με τον κ. Κοσμά και με τον κ. Καρακατσάνη των Τεχνικών Υπηρεσιών. Επίσης, και ο κ. Μαραγκός, κατά τη διάρκεια της τότε αποκαθήλωσής του, με είχε διαβεβαιώσει ότι το άγαλμα θα επανατοποθετούντο στο ίδιο σημείο.
 
Από τότε και μετά δεν είχα κάποια επίσημη αρνητική θέση από κανέναν και γι' αυτό τον λόγο ήμουν προσεχτικός σε κάποιες δηλώσεις - τοποθετήσεις μου κατά το παρελθόν. Το ευχάριστο πλέον είναι ότι αυτή η αγαστή συνεργασία οδηγεί στην πραγματική υλοποίηση επανατοποθέτησης, με τον απόλυτο σεβασμό σε όλο το αρχιτεκτονικό σύστημα, εκτός από μια πολύ μικρή διαφορά που μας την επιβάλλει η καινούργια διαρρύθμιση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία όμως δεν αλλοιώνει καθόλου και σε τίποτα το όλο στοιχείο της Νίκης και του ανάγλυφου. Ξεκινάμε, λοιπόν, όπως είπε και ο κ. Κοσμάς άμεσα. Δεν έχει προκύψει σε κανένα σημείο κάποια τεχνική διαφωνία και όλα βαίνουν καλώς. Ευελπιστώ να είμαι παρών και κατά τη διάρκεια όλων των εργασιών της επανατοποθέτησης καθώς σε ορισμένες τουλάχιστον φάσεις αυτό θα είναι αναγκαίο.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ευελπιστούμε σε μερικές εβδομάδες να έχει τελειώσει η αποπεράτωση της επανατοποθέτησης. Οπότε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που ενεπλάκησαν σε αυτό και κυρίως τον κ. Κοσμά, που φρόντισε με την άμεση συμμετοχή του να λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα. Πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον συριανό κόσμο που δεν ξέχασε τι πραγματικά έργο έχει στα χέρια του. Γιατί πρέπει να σας τονίσω ότι είναι το μοναδικό έργο στην Ελλάδα που έχει χυτευτεί μονοκόμματο (υπάρχει μόνο μία κόλληση στα πτερύγια), είναι ένα κράμα άριστου χαλκού και έχει πλαστεί κατά τρόπο (ογκολογικά και σχεδιαστικά) έτσι ώστε να συνάδει με τον χαρακτήρα της Ερμούπολης: το νεοκλασικό και ακαδημαϊκό στοιχείο, εκείνο που τελικά δεν πεθαίνει ποτέ", κατέληξε ο κ. Λεοντής.