Νίκος Ροσσολάτος για άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη στην παραλία της Ερμούπολης

 

«Αν θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω, αν θέλουν να κάνουν μια υπερβολή, ας κάνουν το άγαλμα του Μάρκου και ας το τοποθετήσουν στον ιστορικό του χώρο, στην πλατεία της Άνω Σύρου που φέρει το όνομά του»

του Γιάννη Ρουσσουνέλου

Όχι απλά και μόνο είναι υπερβολικό, να στηθεί άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη στην παραλία της Ερμούπολης, αλλά μια τέτοια ενέργεια θα υπερέβαινε ακόμα και αυτή την ίδια την... υπερβολή, εκτιμά από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας του Μάννα και πρώην αντιδήμαρχος Ερμούπολης Νίκος Ροσσολάτος, σημειώνοντας ότι "συμφωνεί με τα περισσότερα από εκείνα τα οποία δήλωσε στον ΛΟΓΟ ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Παπαγούνας".

Θα αποτελέσει πρόκληση

Ο κ. Ροσσολάτος, με αφορμή το δημοσίευμα για πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενστερνιστεί πρόταση συγγενών του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως τοποθετηθεί σε περίοπτο θέση στο λιμάνι της Ερμούπολης άγαλμα του Μάρκου, αλλά και την κάθετα αντίθετη άποψη του κ. Παπαγούνα, δηλώνει στον ΛΟΓΟ ότι μια τέτοια ενέργεια θα είναι άκρως προκλητική. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι  υπάρχει το προηγούμενο του Συλλόγου των Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, οι οποίοι κατασκεύασαν μνημείο στον Ξηρόκαμπο, χωρίς να έχουν την απαίτηση από τον Δήμο να τους δοθεί χώρος σε "περίοπτο θέση" στο λιμάνι, αν και είχαν κάθε δικαίωμα να το ζητήσουν, όντας  πρόσφυγες οι πρόγονοι τους (δέκα χιλιάδες) που κατέφυγαν, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην Ερμούπολη και συντέλεσαν στην ανάπτυξή της στη συνέχεια.

Θυμάται τον Μάρκο και τα όσα έλεγαν γι αυτόν

Θυμάται , μικρό παιδί, τη δεκαετία του '50, όταν δούλευε παραγυιουδάκι  στα "Γύφτικα" στο λιμάνι της Ερμούπολης, βοηθός πεταλωτή αλόγων, είχε γνωρίζει (εκ του μακρόθεν) τον Μάρκο, που τότε έκανε παρέα με τον Γιάννη Μώτο, έναν εργολάβο της εποχής. "Αναφέρανε τότε το όνομα του Μάρκου Βαμβακάρη και καθένας έλεγε τα θετικά και τα αρνητικά του. Τον έβλεπα σε ένα παγκάκι στην πλατεία να τρώει ψαράκια που είχε πάρει από το τηγανητζίδικο του Σπίνου, μαζί με τον Μώτο".

Αντιπαράθεση με τον συγγραφέα της ζωής του Μάρκου

Δηλώνει απερίφραστα ότι είναι εξόχως υπερβολικό να στηθεί άγαλμά του στην παραλία, και μάλιστα κάνει γνωστό ότι είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Βαρθαλίτη, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη ζωή και το έργο του Μάρκου, την οποία κατέγραψε σε βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα. "Του είπα ότι φαίνεται πως πάτε να ηρωοποιήσετε έναν άνθρωπο, ενώ ο Μάρκος δεν ήταν αυτός. Μας κάνει υπερήφανους με τα λίγα ποιοτικά του τραγούδια, τα οποία υμνούν την πατρίδα μας τη Σύρα, αλλά μέχρι εκεί. Αυτός ήταν ο Μάρκος, με τα όποια αρνητικά του που τα ξέρουμε όλοι, αν και αυτά τα αρνητικά του τα είχαν τότε οι περισσότεροι, αλλά άφησε κάτι να τον θυμόμαστε....".

Η Άνω Σύρος τον τίμησε και με το παραπάνω

Θεωρεί πως "...η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Άνω Σύρος, τον έχει τιμήσει και με το παραπάνω, επί δημαρχίας Γιώργου Πάπιτση...", με την τοποθέτηση προτομής σε πλατεία η οποία φέρει το όνομά του, αλλά και με τη δημιουργία και λειτουργία Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη. ¨Αν θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω, αν θέλουν να κάνουν μια υπερβολή, ας κάνουν το άγαλμα του Μάρκου και ας το τοποθετήσουν στον ιστορικό του χώρο, στην πλατεία της Άνω Σύρου που φέρει το όνομά του", είπε ο κ. Ροσσολάτος.

Τι έπρεπε να ζητήσει ο Σύλλογος Μικρασιατών;

Ο κ.  Ροσσολάτος αναφέρεται στον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και στο μνημείο που έχει στηθεί στην περιοχή Ξηρόκαμπος. "Εδώ ένας λαός, οι Μικρασιάτες, θέλοντας να τιμήσουν τις Αξέχαστες Πατρίδες, δεν είχαν απαίτηση να κάνουν το μνημείο στο λιμάνι, που είχαν όλη τη δυνατότητα να το κάνουν. Ήταν η δεύτερη πατρίδα προσφυγιάς, μετά (την προσφυγιά) του 1821 που δημιούργησε την Ερμούπολη και μετά από εκατό χρόνια, το 1922, ήλθαν οι Μικρασιάτες εδώ, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Είχαν λοιπόν το δικαίωμα να ζητήσουν κάποιο σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης. Όμως πήγαν ταπεινά εκεί που βρήκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες στον Ξηρόκαμπο και έκαναν το μνημείο τους...."

Καταλήγοντας, δηλώνει απερίφραστα πως η πρόθεση τοποθέτησης αγάλματος του Μάρκου σε περίοπτο σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης, αποτελεί πρόκληση. ¨"Μην το παρακάνουμε, λοιπόν, μην το τραβάμε. Νομίζω ότι είναι υπερβολή αυτό που επιδιώκουν"., είπε χαρακτηριστικά.