Νεώριο σημείο μηδέν (Video συνέντευξη)

Νεώριο σημείο μηδέν (Video συνέντευξη) - Ζητούν τη στήριξη της συριανής κοινωνίας  Μάρκος Βουτσίνος και Γιάννης Μπάιλας

Ζητούν τη στήριξη της συριανής κοινωνίας  Μάρκος Βουτσίνος και Γιάννης Μπάιλας

 

Στην κόψη – κυριολεκτικά -  του ξυραφιού βρίσκεται το Νεώριο  με τις εξελίξεις να αναμένονται καταιγιστικές το προσεχές διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO με την πλήρη Συνέντευξη Βουτσίνου - Μπάιλα η οποία δόθηκε στις 10-04-2017

του Γιώργου Αλβέρτη

Όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ναυπηγείο αγγίζει πλέον το  σημείο μηδέν καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση το απειλεί άμεσα με λουκέτο.

Το δυσοίωνο αυτό σκηνικό  προκάλεσε την σύγκληση συνέλευσης Εργαζομένων του Ναυπηγείου την προπερασμένη Δευτέρα προκειμένου να υπάρξει κατ’ αρχάς μια ενημέρωσή τους ως  προς τα τεκταινόμενα και αφετέρου να διερευνήσουν τρόπους για να ξεπεράσουν το κώλυμα που έχει προκύψει ως προς τον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίας τους.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή το Νεώριο - μετά την παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου Γιάννη Στεφάνου εμφανίζεται  ακέφαλο – τη στιγμή κατά την οποία σωρεία προβλημάτων ζητούν επιτακτικά λύσεις.    

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η ΔΕΥΑΣ έχει διακόψει την υδροδότησή του καθώς το συνολικό ποσό των οφειλών της επιχείρησης (πρόστιμα μαζί με προσαυξήσεις) υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ,  ότι ο υποτιθέμενος επενδυτής ή αγοραστής του Ναυπηγείου - σύμφωνα  τα λεγόμενα του Νίκου Ταβουλάρη - δεν υφίσταται, ότι οι οφειλές σε μισθούς εργαζομένων υπερβαίνουν τους 14 μήνες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η πρόσφατη καταγγελία του τρόπου πληρωμής των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πλέον ούτε το πώς ούτε το πότε θα ξαναπληρωθούν.

Το τελευταίο περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς  εργαζόμενοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εργάζονται δίχως να γνωρίζουν πώς θα πληρωθούν με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματικός ακόμα και ο δεξαμενισμός πλοίων. Έτσι,  αυτή η αλληλουχία γεγονότων τροφοδοτεί  ένα φαύλο κύκλο που σταδιακά θα βυθίσει σε περαιτέρω ύφεση τα οικονομικά του ναυπηγείου, τη στιγμή που  τα ανοίγματά του σε προμηθευτές και απασχολούμενους είναι ήδη πολύ μεγάλα.  Ενδεχομένς στο προσεχές διάστημα - λόγω αδυναμίας καταβολής χρημάτων στη ΔΕΗ - να διακοπεί και η ηλεκτροδότηση, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου  Κυκλάδων Μάρκου Βουτσίνου μετά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Νεωρίου κάποιο πρόβλημα εντοπίζεται και στους λογαριασμούς του Εργολάβου, μέσω των οποίων πληρώνονταν μερί στιγμής οι εργαζόμενοι.

Τόσο ο κ. Βουτσίνος, όσο και ο Γ.Γ. του Ε.Κ. Κυκλάδων και πρόεδρος του Σωματείου Αμμοβολιστών Σύρου, με δηλώσεις τους στο «Λ» τονίζουν ότι επιβάλλεται πλέον όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, και παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές τους και να μιλήσουν ειλικρινά, βρίσκοντας λύσεις που θα επιτρέψουν στον οικονομικό αυτόν πνεύμονα της Σύρου να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Την προπερασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία εργαζομένων αναχώρησε για την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόλα,  ο οποίος προ ημερών με δηλώσεις του έκανε λόγο περί  εξεύρεσης λύσης  για τα ναυπηγεία, προκειμένου να του εκθέσουν την όλη κατάσταση.  

Αυτή η  δήλωση του Υπουργού προκάλεσε την παρέμβαση του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Σάφφα ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο υπουργός λέει παραμύθια.

 «Αυτό που πιστεύουμε εμείς  και όπως βλέπουμε εμείς τα πράγματα, ως εργαζόμενοι του ναυπηγείου, είναι ότι υπάρχει μια κρυφή ελπίδα ότι το Νεώριο θα σωθεί γιατί πάνε να σώσουνε τα άλλα δύο  Ναυπηγεία. Δηλαδή, κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα» λέει ο κ. Βουτσίνος σπεύδοντας να προσθέσει: «Αυτά δεν είναι εύκολο να τα κλείσουν. Έχει τριάντα βουλευτές  η συγκεκριμένη περιοχή… κι εμείς έχουμε τέσσερις  που δεν τους ενδιαφέρει  τίποτα. Ο ένας της ΝΔ δεν εμφανίζεται καν και οι άλλοι  και που έρχονται παραμύθια μας  λένε…  Άρα πιστεύουμε ότι αφού θα δοθεί λύση για τα ναυπηγεία, ίσως μας κατατάξουν κάπου κι εμάς για να μην γκρινιάζουμε. Ελπίζουμε βέβαια, δεν είναι σίγουρο αυτό».

Συνεχίζοντας κάνει λόγο για απαξίωση του Νεωρίου  από μεγάλη μερίδα  δημοτών, τονίζοντας ότι το κλίμα αυτό έχει πολύ έντεχνα καλλιεργηθεί από κύκλους, οι οποίοι  έχουν συμφέρον  να μπει λουκέτο στον σημαντικότερο οικονομικό πνεύμονα του νησιού και προαναγγέλλει εκστρατεία αντιστροφής του άμεσα.  

Χρήση σκληρή γλώσσας κάνει  ο κ. Μπάιλας ο οποίος, χωρίς να μασά τα λόγια του, φωτογραφίζει πρόσωπα και καταστάσεις: «Όταν γινότανε οι δημοτικές εκλογές, είχε περάσει ή δύο ή τρείς φορές από το Εργατικό Κέντρο ο Δήμαρχος και η συμφωνία ήταν το ναυπηγείο θα συνυπάρξει με τον τουρισμό. Και αυτό είναι το σωστό. Δεν μπορεί 25.000 κάτοικοι να περιμένουν οφέλη  από τον τουρισμό μόνο, όποτε κι αν υπάρξουν. Βλέπω ότι δεν την τηρεί. Τον βοηθήσαμε να γίνει δήμαρχος .. όμως δεν την τηρεί» υπογραμμίζει, και συνεχίζει κάνοντας σαφές ότι  το Σωματείο Αμμοβολιστών ό,τι καλύτερο μπορεί, τόσο για το Νεώριο όσο και για το καλό της τοπικής κοινωνίας, θα το πράξει: «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο εργοδότης , οι εργολάβοι και ποιοι οι εργαζόμενοι… θέλουμε μόνο το ναυπηγείο να παραμείνει ναυπηγείο, να έχουμε δουλειά και ο κόσμος να πληρώνεται στην ώρα του. Για μας δεν υπάρχουν μόνιμοι και έκτακτοι. Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι» καταλήγει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή  οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους και δεν ξέρουν ποιόν και τι να πιστέψουν. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι η στερεότυπη φράση εργαζομένων κατά την αποχώρησή τους από τη Γενική Συνέλευση: «20 χρόνια ακούμε τα ίδια και τα ίδια και τελικά τίποτα δεν γίνεται». Πέραν αυτού αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η αποκάλυψη «δεν υφίσταται επενδυτής» δεν έγινε δια στόματος του πρόεδρου του Εργοστασιακού Σωματείου, αλλά ενός απλού μέλους, του Μάρκου Ρηγούτσου, προκαλώντας σε πολλούς αμηχανία.

Το μύθο περί  ύπαρξης σημαντικού επενδυτή που θα διέσωζε το Νεώριο κατέρριψε ουσιαστικά  ο ίδιος ο Νίκος Ταβουλάρης στην πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με αντιπροσωπεία του Δ.Σ Εργοστασιακού Σωματείου, επιπλήττοντας – σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές – τους επικεφαλής του Εργοστασιακού Σωματείου, οι οποίοι έσπευσαν σε Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων  να ανακοινώσουν με τυμπανοκρουσίες ότι  είχε βρεθεί αγοραστής.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει με τον πλέον αδιάσειστο τρόπο τον κ. Βουτσίνο ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα εμφανιζόταν απολύτως βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν υφίστατο,  και ότι η κατάσταση στο ναυπηγείο, με την ακολουθούμενη πολιτική,  θα επιβαρυνθεί τόσο πολύ ώστε στους εργαζομένους να οφείλονται άνω των 15 μισθών: «Εγώ δεν είμαι ούτε προφήτης ούτε θέλω μετά από καιρό να πω ότι δικαιώθηκα.   Το φώναζα όμως… “δεν υπάρχει επενδυτής”, γιατί μου το είχε πει και ο ίδιος ο Ταβουλάρης ότι δεν υπάρχει. Παράλληλα φάνηκε και από τον τρόπο που ήρθε  ο υποτιθέμενος. Ήρθε κάποιος για μια ώρα,  γιατί έπρεπε να πάει με αεροπλάνο στην Τουρκία… και χθες δεν ήρθε γιατί είχε γαστρεντερίτιδα… και θα ‘ρθει αύριο… Αυτά είναι παιχνιδάκια και φαίνονται. Αν έχεις λίγο πείρα το βλέπεις ότι κάτι συμβαίνει. Εμείς αγοραστή θέλουμε, όχι επενδυτή. Ο αγοραστής ο σοβαρός έρχεται, εκτιμά τι κάνει αυτό το μαγαζί και δίνει την προσφορά του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ» καταλήγει.

Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Ο κ. Βουτσίνος εμφανίζεται υποψιασμένος για την σκοπιμότητα της παραίτησης Στεφάνου: «Πριν από κάνα δυο μήνες αναβαθμίστηκε ο κ. Στεφάνου και μετά παραιτήθηκε. Αυτό, για μας που έχουμε ζήσει και σκεφτόμαστε λίγο πονηρά, λέει κάτι. Ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι συζητήσεις που γίνανε τότε ήτανε για να κρατάνε τον κόσμο ήρεμο και τώρα που είδανε ότι μια λύση πρέπει να δοθεί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Ο ένας φεύγει. Ο Κοκκάλας  λέει ότι είναι μη Εκτελεστικός Πρόεδρος και δεν ξέρει. Ο Ταβουλάρης δεν πατάει ποτέ στην Σύρο και δεν υπάρχει κανείς να απευθυνθούν οι εργαζόμενοι. Θέλουν να φαίνεται ότι είναι ακέφαλο το ναυπηγείο όμως δεν είναι έτσι. Απλά, έχουν βρει τον τρόπο ο εργαζόμενος να μην μπορεί να συναντήσει κάποιους υπεύθυνους, ώστε να διεκδικήσει αυτά που θέλει».

Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση πως το Νεώριο σήμερα διανύει την κρισιμότερη φάση λειτουργίας του από το ’90 και μετά. Είτε κάποιοι θέλουν να το παραδεχτούν είτε  όχι απασχολεί περιστασιακά πάνω από 500 άτομα  (200 μόνιμοι και 300 έκτακτοι) αποτελώντας  σημαντικότατο πυλώνα της οικονομίας της Σύρου.  Αν οι Συριανοί δεν αφυπνιστούν έγκαιρα δεν αποκλείεται στο μέλλον να βιώσουμε  εικόνες ανάλογες με αυτές του ’90 με τις μαύρες σημαίες παντού και τα συσσίτια, ικετεύοντας προς κάθε κατεύθυνση για την ανάσταση αυτού που εμείς οι ίδιοι απαξιώσαμε και οδηγήσαμε στη σταύρωση.