«10-20% η πτώση τζίρου στη Σύρο» - Δύσκολη η κατάσταση στην αγορά

«10-20% η πτώση τζίρου στη Σύρο» - Δύσκολη η κατάσταση στην αγορά - Σύρος - Ερμούπολη -Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

 
Απογοητευτική χαρακτηρίζει την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων - από τις αρχές της νέας χρονιάς έως και σήμερα -  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, υπογραμμίζοντας στον «Λ» ότι, παρότι το μεσοδιάστημα των εκπτώσεων, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα ή πτώση του τζίρου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Παράλληλα καθιστά σαφές ότι, στην περίπτωση που το Νεώριο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα, η οικονομική κατάσταση του νησιού θα ήταν σαφώς καλύτερη, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αναπληρώσει την δύναμη σε κινητικότητα και σε οικονομική ευμάρεια στο νησί, όσο το ναυπηγείο.
 «Και την περίοδο των Χριστουγέννων δεν πήγαμε καλά, αλλά και μετά την περίοδο αυτή μέχρι και σήμερα, παρόλο που υπήρξαν και εκπτώσεις, δεχτήκαμε πάρα πολλά παράπονα. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 10-20% στη Σύρο, σε σχέση με την περσινή περίοδο. Είναι μια σοβαρή πτώση αυτή, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο βρισκόμαστε όλο και πιο κάτω από την προηγούμενη χρονιά», τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης, καθιστώντας σαφές ότι, παρά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, υπήρξε μια κινητικότητα στο νησί καθώς ήρθε αρκετός κόσμος, η αγορά όμως δεν κινήθηκε. «Τουλάχιστον στα εμπορικά καταστήματα δεν υπήρξε κινητικότητα. Εγώ είδα ότι ήρθε κόσμος, αλλά δεν μπήκε στα καταστήματα. Εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Βλέπετε κι εσείς εξάλλου σε κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης πόσα ξενοίκιαστα καταστήματα  υπάρχουν, και πόσα άλλα κλείνουν συνεχώς. Και στην περιφέρεια και σε κεντρικούς δρόμους. Πράγμα που δείχνει ότι δεν υφίσταται θέμα κέντρου ή περιφέρειας, αλλά ότι δεν υπάρχει χρήμα και δουλειά, με αποτέλεσμα να έχουμε άσχημες συνέπειες. Με την έλευση του ’17, η κατάσταση είναι απελπιστική. Αν και το καλοκαίρι δεν υπάρξει μια κινητικότητα,  δυστυχώς αλλά… (τόνισε κουνώντας σκεπτικά το κεφάλι του)».
 
Φέρνει κινητικότητα ο Τουρισμός, αλλά όχι τζίρο
 
Στο ερώτημα, κατά πόσο αισθάνεται αισιοδοξία ότι μέσω του τουρισμού δύνανται να κινηθούν τα εμπορικά καταστήματα, εμφανίστηκε προβληματισμένος: «Πρέπει να αισιοδοξούμε, αλλά δεν βλέπω να έχει ο κόσμος χρήματα. Μπορεί να γεμίζουμε τα τριήμερα από κόσμο, μιας και είμαστε κοντά στο κέντρο και την Αθήνα, όμως όλα αυτά δεν έχουν σχέση ιδιαίτερα με το εμπόριο. Θα ‘χει βέβαια μια κινητικότητα το τρόφιμο, αναμφισβήτητα. Όλα αυτά - όταν έρχεται κόσμος -  θετικά είναι και προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν βλέπω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από την αναδουλειά και θα δούμε καλύτερες μέρες. Για το ’17, εγώ προσωπικά δεν το βλέπω».
 
Η ύφεση συνυφασμένη με την κατάσταση του Νεωρίου
 
Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στο Νεώριο με τους απλήρωτους επί πολλούς μήνες εργαζομένους, ο κ. Αλεξανδρίδης φρονεί ότι το γεγονός αυτό συνέβαλε κατά πολύ στην κρίση που πλήττει το τελευταίο διάστημα την οικονομία του νησιού: «Ακουμπάτε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τον Εμπορικό Σύλλογο. Για το Νεώριο, ο Ε.Σ. επανειλημμένα έχει μιλήσει. Βεβαίως θα μπορούσε το ναυπηγείο, σε αυτές τις δύσκολες αναμφισβήτητα μέρες, να βοηθήσει. Αυτό δεν το βλέπουμε όμως, καθώς απ’ την μια δεν φέρνει δουλειά για να απασχολεί κόσμο και από την άλλη υπάρχει η αβεβαιότητα ότι και δουλειές που έρχονται, δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Οπότε αυτοί οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση τραγική. Αυτό το κατάστημα που λέγεται Νεώριο θα μπορούσε να βοηθήσει τον τόπο, ιδιαίτερα στα δύσκολα που περνάει σήμερα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν βλέπω ότι μπορεί να βοηθήσει».
 
Καθιστά δε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η δυναμική που έχει το ναυπηγείο στην οικονομία του νησιού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνεται από τον τουρισμό: «Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να αναπληρώσει ο τουρισμός τη δύναμη σε κινητικότητα και σε οικονομική ευμάρεια στο νησί, όσο το ναυπηγείο. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αν έρθουν πλοία, προσλάβει κόσμο, υπάρξουν μισθοί και μείωση της ανεργίας, τα παιδιά δουλέψουν και μάθουν μια τέχνη, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η δυναμική του ναυπηγείου να αναπληρωθεί με τον τουρισμό».
 
Τέλος, απευθυνόμενος στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, ο κ. Αλεξανδρίδης  τονίζει την κρισιμότητα της υφιστάμενης κατάσταση, λέγοντας: «Έχω πει επανειλημμένα στους εμπόρους  ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Τους έχω πει μάλιστα ότι ακουμπάνε τα άκρα του ηρωισμού. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας τώρα που είναι σωστός και δεν έχει οφειλές, είναι ήρωας. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, είτε σε τράπεζες, είτε σε ασφαλιστικό φορέα, είτε σε προμηθευτές ή οπουδήποτε αλλού, να μην έχουν οφειλές και να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν. Αυτό που μπορώ να πω στους επαγγελματίες είναι ότι θα πρέπει να κοιτάξουν ιδιαίτερα τις αγορές τους και να αποκτήσουν έναν ανταγωνισμό πολύ πιο σοβαρό, γιατί έχουν έλθει και πολυεθνικές στον τόπο που κι αυτές έχουν κάνει ζημιά, και πιστεύω ότι θα πρέπει να διαθέτουν πολύ δυνατό τιμόνι προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα».