Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την κρουαζιέρα

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την κρουαζιέρα - Σύρος - Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

 

Με αφορμή το 10ο Συνέδριο Εμποροεπαγγελματιών Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στην Νάξο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Βαγγέλης Αλεξανδρίδης μίλησε στον «Λ» για το βασικό θέμα της εισήγησής του, που ήταν η κρουαζιέρα.

του Θεοδόση Δανάμπαση

«Ένα από τα αντικείμενα που ασχολήθηκα στο συνέδριο είναι το θέμα της κρουαζιέρας που μπορεί άμεσα να βοηθήσει την Ερμούπολη, αν και σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι έχουν γίνει ελάχιστα, αν όχι τίποτα! Βλέπετε χρόνο με τον χρόνο η κρουαζιέρα δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το βλέπετε ξεκάθαρα. Και πάρα πολλά καταστήματα της Ερμούπολης με την κρουαζιέρα έχουν βρει μια βοήθεια. Κι λέω για την κρουαζιέρα γιατί την έχουμε την υποδομή. Έχουμε το λιμάνι που μπορεί να δέσει ένα πλοίο 100 μέτρων, έχουμε μια πόλη η οποία είναι πολλή όμορφη, έχει τα αξιοθέατά της και είναι ιδανική για μια 5ωρη επίσκεψη. Ωστόσο, δεν έχουμε χρόνο προς χάσιμο, πρέπει άμεσα να σοβαρευτούν οι υπεύθυνοι και να ολοκληρωθούν οι υποδομές στο νησί για μακροχρόνιο τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό – όπως τονίστηκε στο συνέδριο -ότι η Σαντορίνη, αν δεν είχε τους λεμβούχους, δεν θα μπορούσε να δέσει κρουαζιερόπλοιο, καθώς δεν έχει λιμάνι.

Οι τουρίστες-παραθεριστές για να βγούνε στο λιμάνι πάνε με τα καΐκια και αν έχει θαλασσοταραχή βρέχονται, ενώ έχουν βάλει μια ποσόστωση 4 κρουαζιερόπλοια την μέρα καθώς περισσότερα δεν μπορούν να δέσουν.

Εμείς, λοιπόν, που έχουμε όλη αυτή την αρχιτεκτονική κληρονομιά και υποδομή, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε κάτι απ’ αυτό; Αυτό είναι το ερώτημά μου και το έθεσα και στο συνέδριο. Τι φταίει; Δεν μιλάμε να έχουμε 1000 κρουαζιερόπλοια που πάνε στη Σαντορίνη, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε 100 κρουαζιερόπλοια τον χρόνο, Αυτός είναι ένας επιθυμητός και ρεαλιστικός στόχος. Και μια κρουαζιέρα που θα έχει ένα ποιοτικό επιβάτη μέσα, θα κάνει έναν περίπατο και θα βοηθήσει την τοπική αγορά.

Όλα αυτά είναι θέματα που μας απασχολούν και μας λένε μην τα περιμένετε όλα από τον Δήμο. Δεν τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο, αλλά για την κρουαζιέρα, γι αυτά τα θέματα είναι αποκλειστικά αρμόδιος να τα χειριστεί. Να  πάει να ενδιαφερθεί για γραμμές, να φέρει ειδικούς και να προβάλλει τι πρέπει να κάνουμε, που πρέπει να απευθυνθούμε, ποιους πρέπει να κοιτάξουμε να φέρουμε. Δεν μπορεί να τα κάνει αυτά ένας φορέας, πρέπει να τα κάνει ο Δήμος. Άλλωστε και στα άλλα νησιά, όπως και στη Σαντορίνη, τα κρουαζιερόπλοια ο Δήμος τα προσελκύει και όχι οι φορείς.