Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης στους δήμους ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης στους δήμους ληξιπρόθεσμων οφειλών  - Επιχορήγηση 220.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών
Επιχορήγηση 220.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών
 
Ως "μάννα εξ ουρανού" ήρθε στον δήμο Σύρου - Ερμούπολης η έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στους Δήμους που έχουν συσσωρευμένα προβλήματα με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (απλήρωτες οφειλές μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης) προς τρίτους.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο του Υπουργείου για επιχορήγηση των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων τους, συνολικού ύψους 326 εκατ. ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησης εξοικονομήθηκε χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που επιτεύχθηκε πέρυσι στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, τα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί το 80% της επιχορήγησης, θα δοθούν φέτος, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν στο 2017.
 
 
Έμμεση παραδοχή της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου
 
Οι αποκαλύψεις περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού του Δήμου  έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας τον τελευταίο καιρό, παρά τα αντίθετα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής που προσπαθεί να πείσει τον συριανό λαό με παρεμβάσεις της στον  Τύπο ότι "όλα είναι υπό έλεγχο".
Το μεγάλο καμπανάκι για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, έχει κρούσει εδώ και μήνες, ωστόσο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κατά τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ' Τριμήνου.  Σε αυτή τη συνεδρίαση είχε  επισημανθεί ότι τα νούμερα δεν "βγαίνουν" καθώς ο Δήμος υστερεί στη συγκέντρωση εσόδων, τη στιγμή που υπάρχουν τιμολογημένες υποχρεώσεις προς τρίτους, που φτάνουν το ύψος των 800.000 περίπου ευρώ. Και όχι μόνο...
 
Η τοπική αγορά, λοιπόν, πέρα του γεγονότος ότι έχει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη μεταπολεμική δημοσιονομική κρίση στην ιστορία της Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια, έχει να κάνει και με έναν εντελώς αναξιόπιστο Δήμο, ο οποίος αδυνατεί να αποπληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις προς τρίτους, κάτι που πιθανώς να έδινε μια οικονομική ανάσα στις εγχώριες επιχειρήσεις.
Έτσι, η αποκάλυψη της είδησης ότι ο Δήμος αναγκάστηκε να λάβει επιχορήγηση από το κράτος, για να μπορέσει να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, έρχεται να διαψεύσει τις αιτιάσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών που πρόσφατα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τρίτους προ του Ιουνίου, καθώς η επιχορήγηση που έλαβε αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπήρχαν μέχρι τις 30 Απριλίου.
 
"Σε σχέση με την επιχορήγηση που έλαβε ο Δήμος για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, θεωρώ ότι τεκμηριώνει την αδυναμία του Δήμου μας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με τον προϋπολογισμό του", δήλωσε  λακωνικά στο ΛΟΓΟ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, υποδεικνύοντας ότι αυτό αποτελεί έμμεση παραδοχή της Δημοτικής Αρχής για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος.
 
"Βαθειά ανάσα" για τον Δήμο
 
Με την αριθμό πρωτοκόλλου 36162 απόφαση της 29ης Νοεμβρίου της Διεύθυνσης Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών), ο Δήμος έλαβε επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 220.705,77 ευρώ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους, που είχαν διαμορφωθεί έως τις 30 Απριλίου.
Όπως αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια" με ΑΔΑ: 6Ι3Ν465ΦΘΕ-Ρ57, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, έχοντας υπόψη του - μεταξύ άλλων - τα επιμέρους αιτήματα των δικαιούχων φορέων για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αποφάσισε την έγκριση επιχορήγησης συνολικού ποσού 220.705,77 ευρώ προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους (φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης), με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Για την εξόφληση των οφειλών, δημιουργείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμός για κάθε Δήμο, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων.
 
Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι επιχορηγούμενοι φορείς υποβάλλουν κάθε φορά στο Υπουργείο Εσωτερικών Εντολή Εξόφλησης. Οι εν λόγω Εντολές, κατόπιν ελέγχου, θα αποστέλλονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα προχωρά στην πληρωμή του καθαρού ποσού των κρατήσεων και παρακρατήσεων προς τον επιχορηγούμενο φορέα για την άμεση απόδοσή τους. Τυχόν υπόλοιπα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό κατόπιν σχετικών ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Στο διά ταύτα
 
Στο διά ταύτα λοιπόν. Γιατί ο Δήμος αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την κίνηση και να αξιοποιήσει - έστω και ως έχων το νόμιμο δικαίωμα να κάνει - την επιχορήγηση - ανάσα του κράτους; Αν δεν είχε σοβαρό πρόβλημα αποπληρωμής μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, όπως θέλουν μετ' επιτάσεως να μας πείσουν τα κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής, γιατί έσπευσε να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών;
 
Είναι πλέον πασιφανές και σε όλους όσοι στρουθοκαμηλίζουν για να μην βλέπουν την πραγματική κατάσταση του Δήμου, ότι η απότομη αυτή στροφή της Δημοτικής Αρχής και του Οικονομικού Επιτελείου με την περικοπή 1,2 περίπου εκατομμυρίου ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2017, ακόμη και σε τομείς - ναυαρχίδες του προεκλογικού προγράμματός της, όπως ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός, είναι αποτέλεσμα μιας πλήρους καταστροφικής δημοσιονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η δογματική αντίληψη του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού και των στενότατων στελεχών του. Οι ευθύνες, λοιπόν, βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα και έχουν ονοματεπώνυμο...