Συμβούλιο Επικρατείας: «Δεν ανήκει η χρήση των παραλιών στους Δήμους»

Συμβούλιο Επικρατείας: «Δεν ανήκει η χρήση των παραλιών στους Δήμους» - Σύρος - Ερμούπολη - Γιώργος Παπαμανώλης: «Παραλίες δύο ταχυτήτων»

Γιώργος Παπαμανώλης: «Παραλίες δύο ταχυτήτων»

 
Προβληματισμό για το τι θα ισχύσει ως προς τη διαχείριση των παραλιών από τους Δήμους και τι καθυστερήσεις ενδεχομένως να επιφέρει αυτή η απόφαση, σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ.
 
Επιμέλεια: Θεοδόσης Δανάμπασης
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι είναι άκυρη η συλλήβδην παραχώρηση προς τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας.
 
Όπως αναφέρει, η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Ως εκ τούτου ακυρώνει την πρότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους Δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη απόφαση που ακυρώνεται, όριζε την απευθείας παραχώρηση στους ΟΤΑ με το οριζόμενο αντάλλαγμα, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας.
Το δικαίωμα αυτό μπορούσε να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία, ενώ εγκρινόταν η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης έναντι ανταλλάγματος.
 
Γιώργος Παπαμανώλης: «Παραλίες δύο ταχυτήτων»
 
«Είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για παραχώρηση παραλιών με την προτελευταία να είναι αυτή του 2015. Παρόλα αυτά, λίγες εβδομάδες μετά την ακύρωση μιας παλιάς ΚΥΑ, εκδόθηκε κανονικά η επόμενη ΚΥΑ που ακυρώθηκε τελικά και αυτή πριν μερικές μέρες, άρα μιλάμε για ένα αλισβερίσι μεταξύ ΚΥΑ και ΣτΕ. Οπότε, για μας δεν ήτανε κάτι καινούργιο. Ουσιαστικά, το όλο ζήτημα γίνεται για να συμμετάσχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην ΚΥΑ και οι χώροι που παραχωρούνται να είναι ονομαστικοί και κάπως συγκεκριμένοι, έτσι ώστε να είναι γνωστό σε ποιον παραχωρείται κομμάτι της παραλίας και πόσο. Όλα αυτά ήταν γνωστά και έπρεπε να είχαν βγει νωρίτερα οι αποφάσεις. Θυμίζω ότι και πέρσι, η παραχώρηση των παραλιών έγινε με παράταση προηγούμενης ΚΥΑ, η οποία ακυρώθηκε πριν λίγες μέρες, οπότε δεν υπάρχει πλέον ανοιχτή αυτή η επιλογή.
 
Αυτό το γεγονός τρώει ακόμα περισσότερο χρόνο και θα φτάσουμε πάλι το Πάσχα να μην έχουνε ΚΥΑ για να παραχωρήσουμε τις παραλίες. Αυτό βέβαια είναι αρνητικό και για τα έσοδα του Δήμου αλλά και του Δημοσίου, που εισπράττει το 30% από τα μισθώματα και ωθεί τους επιχειρηματίες στην παραβατικότητα γιατί, όταν ένας έχει μια επιχείρηση με προβολή στην παραλία και έχει το δικαίωμα να αναπτύξει ξαπλώστρες, ενδεχομένως να το κάνει χωρίς να υπάρχει η σχετική ΚΥΑ.
 
Έτσι, διαμορφώνονται παραλίες δύο ταχυτήτων διότι σε αυτές τις παραλίες που διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο μπορεί ένας επιχειρηματίας νόμιμα να συνεχίσει τη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, ενώ στις παραλίες που διαχειρίζεται ο Δήμος μπλοκάρεται η διαδικασία.
 
Επειδή γίνεται δημοπρασία για τις παραλίες και πέρσι ανέβηκαν κάπως τα ποσά, το συνολικό καθαρό ετήσιο ποσό που εισπράττεται από τον Δήμο για την εκμίσθωση των παραλιών είναι της τάξης των 30.000 ευρώ. Αν, όμως, ο Δήμος δεν εισπράξει αυτά τα ποσά, πώς θα πληρώσει τους ναυαγοσώστες για να είναι ασφαλείς οι πολυσύχναστες παραλίες; Αν το κράτος δεν μας παραχωρήσει τις παραλίες, ας αναλάβει λοιπόν εκείνο το κόστος για τους 5 συνολικά ναυαγοσώστες που χρειαζόμαστε καθώς επίσης και το κόστος εξοπλισμού των παραλιών».