Τι απαντά ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός στο ΛΟΓΟ (Video)

Τι απαντά ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός στο ΛΟΓΟ  - Σύρος - Ερμούπολη - Ξεσηκωμός για την απαγόρευση υπαίθριας διαφήμισης στη Σύρο
Ξεσηκωμός για την απαγόρευση υπαίθριας διαφήμισης στη Σύρο
 
Αναστάτωση στους εμπορο-επαγγελματικούς  φορείς της Σύρου έχει προκαλέσει η απαγόρευση κάθε είδους ανάρτηση διαφημιστικής αφίσας ή banner εντός των ορίων του Ιστορικού Κέντρου της Ερμούπολης.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα  προέκυψε αιφνιδίως, πριν μερικές ημέρες,  μετά από σχετική καταγγελία δημότη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου η οποία με παρέμβασή της συνέστησε στον Δήμο να πράξει τα δέοντα για την τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.
 
Απόρροια αυτής της εξέλιξης ήταν η έκδοση του κάτωθι Δελτίου Τύπου με το οποίο ο Δήμος εφιστά την προσοχή στους εμπλεκομένους με την υπαίθρια διαφήμιση φορείς και πολίτες και την προοπτική επιβολής προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσής  τους με την κείμενη νομοθεσία:
 
«Υπενθυμίζουμε σε όλους τους πολίτες, συλλόγους, θεατρικούς ομίλους, καλλιτέχνες και επαγγελματίες ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2946/8-10-2001 ΦΕΚ Α 224), απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση αφισών και άλλων διαφημιστικών ανακοινώσεων σε όλα τα σημεία εντός του Ιστορικού Κέντρου Ερμούπολης.
 
Εκτός της Ερμούπολης, επιτρέπεται μόνο στους ειδικούς χώρους (μεταλλικά πλαίσια), κατόπιν σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία, η αρμόδια Επιτροπή, κατόπιν ελέγχων, θα προβαίνει σε καταγραφή των παραβάσεων.
 
Σε συνέχεια πρόσφατων καταγγελιών και αναφοράς του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, εφιστούμε την προσοχή σας για την πιστή τήρηση της νομοθεσίας».
 
Ερωτηθείς από τον «ΛΟΓΟ» για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, τόνισε ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την εισαγγελική παρέμβαση είναι πολλά και ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης αρκετών διαμαρτυριών από  επιχειρηματίες που πλήττονται από την αιφνίδια απαγόρευση. 
 
Κατέστησε δε σαφές ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί η εφαρμογή ενός πιο ελαστικού πλαισίου εφαρμογής ή αλλαγή  της κείμενης διάταξης της νομοθεσίας, υπογραμμίζοντας ότι από την πλευρά τους θα καταβληθεί προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση: «Η αλήθεια είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, καθώς και τους υπαίθριους χώρους που βρίσκονται εντός του Ιστορικού Τόπου, τα πράγματα είναι εξωπραγματικά αυστηρά. Είναι σαφές ότι εμάς τουλάχιστον μας απασχολεί. Πρέπει να δούμε, μετά από διαβούλευση άμεση με τους ειδικούς φορείς και τους επιχειρηματίες, τι προτάσεις μπορούν να γίνουν προκειμένου να διαμορφωθεί μια πρόταση, και να πιέσουμε και να επιμείνουμε κι εμείς και όλες οι άλλες περιοχές και Δήμοι που διαθέτουν Ιστορικούς Τόπους, ενδεχομένως κατ’ εξαίρεση να υπάρξει η δυνατότητα τροποποίησης των διατάξεων του Νόμου ώστε να είναι τα πράγματα περισσότερο βατά. Διότι αν πάμε με το γράμμα του νόμου, ουσιαστικά νομίζω ότι η πλήρης συμμόρφωση κι εφαρμογή του θα λειτουργήσει εξοντωτικά  για τις επιχειρήσεις».
 
Δεν έκρυψε τέλος ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα και στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου. Περισσότερα στο Video που ακολουθεί: