Η Άγνωστη Ιστορία του Ναού Των Ταξιαρχών και η απίθανη Ιστορία της εικόνας του

Η Άγνωστη Ιστορία του Ναού Των Ταξιαρχών και η απίθανη Ιστορία της εικόνας του - Σύρος - Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

 

Ανήμερα των Ταξιαρχών (Μιχαήλ και Γαβριήλ) σήμερα.

Ποια είναι η σημαντική και Σπουδαία Ιστορία του Ιερού Ναού Των Ταξιαρχών μιας από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Σύρου και η ακόμα πιο απίθανη ιστορία της Μεγάλης εικόνας των Ταξιαρχών που βρίσκεται στον Ναό?

Ποια σπουδαία και ιστορικά ονόματα Συριανών βοήθησαν στην ανέγερση του ναού και ποια σπουδαία και σημαντικά νεοκλασικού τύπου γεφύρια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται γύρω από τον ναό?

Διαβάστε παρακάτω άγνωστες ιστορικές λεπτομέρειες από την κατασκευή την ίδρυση και την ιστορία του ναού.

Ο Ναός των Ταξιαρχών της Σύρου είναι από τις πρώτες ορθόδοξες εκκλησιές που κτιστήκαν στην Σύρο μαζί με την Κοίμηση της Θεοτόκου Την Ανάσταση, Την Μεταμόρφωση και τον Άγιο Νικόλαο και θεωρείται πολύ υψηλής ιστορικής σημασίας για την Ερμούπολη και την Σύρο γενικότερα.
Το σπουδαίο με την εκκλησιά αυτή είναι ότι κτίστηκε την εποχή της Νεοκλασικής άνθισης της Ερμούπολης και για αυτό όλος ο ναός είναι επηρεασμένος από το Νεοκλασικό ύφος ειδικότερα στο εσωτερικό του άλλα και εξωτερικά. 

Χτίστηκε το 1898 με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Ευσέβιου Ελευθερίου.

Έχει ένα εντυπωσιακό άλλα και ευχάριστο ροδαλό χρώμα που τον κάνει να ξεχωρίζει με ευχαρίστηση στον περαστικό και επισκέπτη ενώ η κόκκινη σιδερένια καγκελόπορτα στην είσοδο του σε προδιαθέτει ευχάριστα μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο προς τον ναό. 

Ο ναός έχει σχήμα σταυρού με τρούλο. Χαρακτηριστικό του ναού είναι το εντυπωσιακό καμπαναριό που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού σχεδόν πάνω στον δρόμο όπως ανεβαίνει κανείς για την Άνω Σύρο και κτιστικά το 1908 με δωρεά των αδελφών Κώνστα.

Και ο εντυπωσιακός κατάλογος των δωρητών του σπουδαίου ναού δεν σταματά εδώ.

Αλήθεια συμπολίτες έχετε ποτέ προσέξει και διαβάσει την μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του ναού που αναγράφει τον εντυπωσιακό κατάλογο των δωρητών του ναού που είναι από τους σπουδαιότερους ευεργέτες και επιφανείς πολίτες της Ερμούπολης και της Σύρου γενικότερα που βοήθησαν να ανεγερθεί ο ναός.

Οι Βιομήχανοι Παντολέων. Κ . Βαρδάκας, Ευάγγελος Σ. Μπαρμπέτας Γεώργιος Φουστάνος, οι εφοπλιστές Μιχαήλ Κουλουκουντής και Π. Χατζηλίας και αρκετοί άλλοι.

Το εσωτερικό της εκκλησίας αν και απλό έχει μεγάλο ενδιαφέρον διότι είναι σε νεοκλασικό ύφος.

Το κοσμούν ένα νεοκλασικό μαρμάρινο τέμπλο το όποιο τοποθετήθηκε και αυτό το 1908 (μαζί με το καμπαναριό) και όμορφες βυζαντινές εικόνες του 19ου και των άρχων του 20ου αιώνα.

Το σημαντικό με τις εικόνες είναι ότι σχεδόν οι περισσότερες είναι φορητές. Δεν είναι τοιχογραφίες.

Πολύ σημαντική είναι η κύρια μεγάλη εικόνα των ταξιαρχών η όποια κρύβει πίσω της μια πολύ ωραία ταπεινή ιστορία χριστιανικής πίστης και δωρεάς. 

Η εικόνα δόθηκε ως δώρο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων σε ένα Συριανό κουρέα ονόματι Αναστάσιος Μπόταρης.

Αυτός ο κουρέας είχε κερδίσει στο λαχείο της εποχής ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.
Όλα αυτά τα χρήματα τα είχε στο πατριαρχείο.  Έτσι ο πατριάρχης τον ρώτησε τι δώρο θα ήθελε και εκείνος πιστεύοντας ότι οι Άγγελοι τον βοηθούσαν στην ζωή του ζήτησε μια εικόνα των ταξιαρχών.

Επιστρέφοντας στην Σύρο δεν σταμάτησε τις δωρεές του. Δώρισε την εικόνα στον ναό των ταξιαρχών. 

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι δίπλα ακριβώς στον ναό υπάρχει ένα καθολικό κοιμητήριο καθότι εκείνη την εποχή ήταν ακόμα σχεδόν συνδεδεμένη η περιοχή με την Άνω Σύρο. 

Δίπλα στην εκκλησιά βρίσκονται δυο πολύ παλιά γεφύρια κατασκευασμένα και αυτά περίπου στην ακμή της Νεοκλασικής Ερμούπολης με επιγραφές που το μαρτυρούν και αξίζει να τα δείτε όσοι δεν τα έχετε προσέξει.

Είναι τα γεφύρια της Φλέβας και του Ξηροκάμπου. 

Σε ένα παλαιότερο άρθρο μου για τα γεφύρια γραφώ:
Ένα από τα άγνωστα γεφύρια της Σύρου που πολλοί περνούν από πάνω άλλα ελάχιστοι συνειδητοποιούν ότι είναι ένα από τα πιο παλιά γεφύρια της Σύρου.

Το γεφύρι της Φλέβας έχει «κλειδί» και είναι φτιαγμένο από πέτρα και μάρμαρο. Περιβάλλεται από φυτά και πέτρες ενώ η χρήση του είναι να ενώνει τον Ταξιάρχη με τη Φλέβα. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Μήκος 12,8μ Πλάτος 4,46μ Ύψος 5,04μ.

Το γεφύρι Του Ξηροκάμπου είναι χτισμένο στην δεξιά πλευρά του μεγάλου τρίτοξου γεφυριού της Λαλακιάς. Πάνω του υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ότι το γεφύρι έγινε με δαπάνη του Ι. Καλαμάρη. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα και από πάνω περνούσαν γαϊδούρια που μετέφεραν τα πράγματα των κατοίκων στην άλλη πλευρά της περιοχής. Η πολύ πυκνή βλάστηση που υπάρχει γύρω απ’ αυτό το γεφύρι, αποδεικνύει ότι τουλάχιστον κάποτε περνούσε πολύ νερό. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ύψος: 2,89μ Μήκος: 7,50μ Πλάτος 2,10μ/

Αυτή είναι η ιστορία του πανέμορφου και σπουδαίου ιστορικού ναού των Ταξιαρχών στην περιοχή Ξηρόκαμπος της Σύρου στον γρανίτινο δρόμο για την Άνω Σύρο 
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου για να συμμετέχει στη λειτουργία, τη λιτανεία και την περιφορά της εικόνας που γίνεται μέσα στην περιοχή της ενορίας του με συμμετοχή πιστών, μουσικής ενώ ψάλουν μικροί και μεγάλοι υμνομελωδοί.

Ποιοι όμως είναι και τι είναι οι Ταξιάρχες?

Είναι Άγγελοι.
Ας δούμε λίγο την Ιστορία. Τον Μύθο και την Χριστιανική λατρευτική Ιστορία τους.
Στην Αγία Γραφή συχνά γίνεται λόγος για τους αγγέλους. Κατά τον Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως, το όνομα Μιχαήλ ερμηνεύεται ως «Δύναμις Θεού» και Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος Θεού».

Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του Θεού. Σε σχέση με τους ανθρώπους είναι ανώτεροι στη γνώση, απαλλαγμένοι από τα πάθη, άϋλοι και ασώματοι, όχι όμως απολύτως γιατί παντογνώστης, απαθής, άϋλος, ασώματος, πανταχού παρών είναι μόνον ο Θεός. Είναι δεύτερα φώτα νοερά, τα οποία λαμβάνουν το φωτισμό τους από το πρώτο και άναρχο φως, το Θεού. 

Στο χριστιανισμό είναι πνευματοϋλικές υπάρξεις λεπτόσωμες και επιτελούν το έργο της δόξας και του ύμνου του Θεού. Συχνά προς ωφελεία των ανθρώπων έρχονται σε επαφή με αυτούς. Στην παράδοση μας έχει σχηματιστεί η εικόνα της ύπαρξης των αγγέλων ως νεανίες με φτερά αλλά και ιεροπρέπεια, με τη μορφή ενός επουρανίου στρατεύματος.

Χωρίζονται και κατατάσσονται σε τάγματα με ξεχωριστά ονόματα. Τα εννέα αγγελικά τάγματα είναι: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι, Κυριότητες, Χερουβείμ, Σεραφείμ. Γνωστότεροι από αυτούς είναι οι Αρχιστράτηγοι Αρχάγγελοι, Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τους Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ τους αποκαλούμε και Ταξιάρχες και την εορτή τους των Ταξιαρχών. Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Υπάρχουν πάρα πολλές διηγήσεις για την προστατευτική δράση των Αρχαγγέλων και ιδιαίτερα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που διασώζονται σε διάφορες περιοχές. Κοντά στο Αίγιο υπάρχει η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Καύχημα της Μονής είναι τα «Άχραντα Πάθη» που έχουν θαυματουργικές ιδιότητες. Στη Μυτιλήνη στο χωριό Μανταμάδες υπάρχει το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκεί φυλάσσεται μια ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία έχει πλαστεί από λάσπη, που έγινε από χώμα και από το αίμα των μοναχών μαρτύρων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία. Τον Αρχάγγελο έπλασε ο μοναδικός μοναχός που επέζησε από τη σφαγή. Είναι από τα μεγαλύτερα πανελλήνια προσκυνήματα που διαρκώς θαυματουργεί.
 

Στην είσοδο της μονής βρίσκεται και η ολόσωμη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία ενώ είναι τοιχογραφία , θαυματουργικά είχε εξαφανιστεί κατά τις ημέρες της εθνικής κρίσης στην Κύπρο το 1963 και εμφανίστηκε ξανά με τη λήξη των γεγονότων.

Στη Λέσβο επίσης υπάρχει και ολόκληρο χωριό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το χωριό Ταξιάρχης , όπου και η φερώνυμη εκκλησία, στην οποία μπορεί να δει κανείς το αποτύπωμα στο μαρμάρινο δάπεδο της εκκλησίας, ανάμνηση του θαύματος που συνέβη εκεί παλιότερα. Όταν ο Αρχάγγελος με τη θαυματουργική παρουσία του διέσωσε μια μοναχή την οποία καταδίωκαν οι Τούρκοι. Τον Ταξιάρχη ακόμη τιμούν με μεγάλη ευλάβεια στη Σύμη της Δωδεκανήσου, όπου και το μοναστήρι του Πανορμίτη, όπως έτσι τον ονομάζουν εκεί. Πολλά θαύματα αποδίδονται και εκεί στον Αρχάγγελο. Με τους Αρχαγγέλους και την προστασία τους συνδέεται ιδιαίτερα η Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Την ημέρα που γιορτάζουν οι Ταξιάρχες γιορτάζει και Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς και τα ονόματα ΑΓΓΕΛΟΣ, ΓΑΒΡΙΕΛΑ, ΓΑΒΡΙΗΛ , ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ, ΜΕΤΑΞΙΑ, ΜΑΤΙΝΑ, ΜΙΧΑΕΛΑ, ΜΙΧΑΗΛ, ΡΑΦΑΗΛ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.
 

Χρονιά Πολλά σε όλους.. Καλά να είμαστε και του χρόνου.

Παναγιώτης Κουλουμπής
8 Νοεμβρίου 2017
Ερμούπολη, Σύρος Κυκλάδες Ελλάδα.