Ο Αλέξανδρος Δουμάς κτίζει τη γαλέρα «Μοντεχρίστος» στη Σύρο (τελευταίο μέρος)

Ο Αλέξανδρος Δουμάς κτίζει τη γαλέρα «Μοντεχρίστος» στη Σύρο (τελευταίο μέρος) -  Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής
«Οι Τρεις Σωματοφύλακες», ένα από τα επιτυχημένα μυθιστορήματα του Δουμά...

Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

 

Η γαλέρα κατέφτασε τελικά στην Μασσαλία, στις αρχές Αυγούστου.


Ο Δουμάς έσπευσε από το Παρίσι στην Μασσαλία για την παραλάβει. Όταν, μάλιστα, παρέλαβε το πλοίο, έκανε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Κάλεσε ειδικούς καλλιτέχνες και συμφώνησε με αυτούς για την εσωτερική του διακόσμηση με απεικονίσεις της Ασπασίας του Περικλή και της ωραίας Ελένης. Γιατί ο Αλέξανδρος Δουμάς ήταν φιλέλληνας.

Μάλιστα, το 1824, είχε γράψει ένα ποίημα - διθύραμβο για τον Κωνσταντίνο Κανάρη και ειδικότερα το εκπληκτικό κατόρθωμα της ανατίναξης της ναυαρχίδας των Τούρκων στο λιμάνι της Χίου. Όταν ο Δουμάς έγραψε το ποίημα αυτό ήταν 24 μόλις ετών, ενώ το πρώτο του σοβαρό έργο, τη «Χριστίνα», το έγραψε τρία χρόνια αργότερα. Μετά τη «Χριστίνα», έγραψε τον «Ερρίκο τον Γ’» που, το 1829, τον καθιέρωσε. Το δημοφιλέστερο βιβλίο του, τους «Τρεις σωματοφύλακες», το έγραψε πολύ αργότερα, το 1844.

Ο διθύραμβος του Δουμά για τον Κανάρη εκδόθηκε από τον τότε βιβλιοπώλη Σανσόν. Στο εξώφυλλο, κάτω από τον τίτλο, εικονιζόταν η καιόμενη τουρκική ναυαρχίδα, καθώς και απόσπασμα από άλλον φιλελληνικό διθύραμβο του ποιητή Casimir Delavigne, με τους στίχους: «Τιμή στους άξιους γιους των Μαραθωνομάχων, λεύτεροι κι όταν νικούν, λεύτεροι κι όταν χάνονται, ο ποιητής τούς συντρέχει, οι βασιλιάδες τούς προδίδουν!

Στην τρίτη σελίδα της μπροσούρας υπήρχε ολοσέλιδη προσωπογραφία του ψαριανού πυρπολητή.Οι εισπράξεις από τις πωλήσεις της ειδικής αυτής έκδοσης πήγαν, όπως αναγραφόταν στο εξώφυλλο της μπροσούρας «au profit des grecs», δηλαδή υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων.

Στο Παρίσι, άλλωστε, εκτός από την «Ελληνική Επιτροπή» που ίδρυσε το 1823 η Εταιρεία Χριστιανικής Ηθικής (Societe de la Morale Chretienne) και στην οποία μετείχαν και εξέχοντες Έλληνες όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, λειτουργούσε, από το 1825, και το φιλελληνικό κομιτάτο (Societe philanthropique en faveur de Grecs), που ανέλαβε την αρχηγία της όλης φιλελληνικής κίνησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε τρία χρόνια συγκεντρώθηκαν 1.500.000 φράγκα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι εισπράξεις από τις πωλήσεις του φυλλαδίου του Αλέξανδρου Δουμά.

Το φλογερό ποίημα του Δουμά έχει τον τίτλο «Κανάρης» και αποτελείται από 112 στίχους. Αρχίζει με αναφορά στην καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους, συνεχίζει με την περιγραφή της στάθμευσης στο λιμάνι της Χίου της τουρκικής αρμάδας, επικεφαλής της οποίας ήταν η καπιτάνα του Καραλή, μιλά για το γλεντοκόπι των Τούρκων στο κατάστρωμα, το πλησίασμα του μπουρλότου, την προσκόλλησή του στο μεγάλο τούρκικο ντελίνι, κάνει μια θαυμαστή ποιητική αναπαράσταση των μύχιων σκέψεων του τούρκου ναυάρχου και καταλήγει στην επαλήθευση των κακών προαισθημάτων του τελευταίου, δηλαδή στην ανατίναξη της ναυαρχίδας μέσα σε μια κόλαση καπνού και φωτιάς.

Ο ένθερμος φιλέλληνας Αλέξανδρος Δουμάς ανανέωσε έμπρακτα την αγάπη του για την Ελλάδα με επίσκεψή του στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 1859 και την παρουσία του στη δίκη του Αλέξανδρου Σούτσου, κατηγορουμένου για εξύβριση του Όθωνα και της τότε κυβέρνησης.

Την ίδια δίκη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον κατηγορούμενο, παρακολούθησε και η Δέσποινα Κανάρη, σύζυγος του μπουρλοτιέρη. Η απόφαση όμως ήταν καταδικαστική και τότε ο Αλ. Δουμάς εδήλωσε: «Κατάφεραν να νικήσουν την ελευθερία αλλά μόνο με την μπαγιονέτα». Ο γάλλος συγγραφέας δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τον Όθωνα και την Αμαλία, αλλά δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν.

Ο Δουμάς έγινε στρατιώτης για να πάρει μέρος στα οδοφράγματα, διοίκησε μία λεγεώνα, μονομάχησε δέκα φορές, ναύλωσε καράβια και μοίρασε συντάξεις από το δικό του πορτοφόλι, χόρεψε, κυνήγησε, αγάπησε, ψάρεψε, υπνώτισε, μαγείρεψε, απέκτησε 10.000.000 φράγκα και ξόδεψε πολλά περισσότερα.

Το μόνο που μπόρεσε να τον σταματήσει ήταν ο θάνατος, αλλά όπως έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ: «Εκείνο που έσπειρε είναι η Γαλλική ιδέα».

Με τα χρήματα που του απέφεραν τα μυθιστορήματά του, ο Δουμάς έκτισε μέγαρο στο Σεν Ζερμέν που του κόστισε 250.000 φράγκα και το γέμισε με θησαυρούς τέχνης.

Τη βίλα του την ονόμασε «Μόντε-Χρήστο» και εκεί ζούσε περιστοιχισμένος από παράσιτους, κόλακες και πιστωτές. Επιπλέον, έκτισε δικό του θέατρο που κόστισε 1.500.000 φράγκα. Τα έξοδά του ήταν πάρα πολλά και μονάχα με την επιτυχία των θεατρικών του έργων μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Τον Σεπτέμβριο του 1870, μετά από ένα ατύχημα που τον άφησε σχεδόν παράλυτο, ο Αλέξανδρος Δουμάς εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά του νεώτερου, στο Πουί όπου και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 2002, ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένες λαμπρές προσωπικότητες της Γαλλίας.

Πηγές: Κώστας Κριτσίνης – Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» - Wikipedia