Το Φθισιατρείο Σύρου («ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΝ»)

Το Φθισιατρείο Σύρου («ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΝ») - Σύρος - Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

 
Το Φθισιατρείο Σύρου («ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΝ») θεμελιώθηκε την 3/4/1921, στη θέση "Αυροφίλητο", με δαπάνες του Ανδριώτη εφοπλιστή Λεωνίδα Εμπειρίκου. 
 

 
Ο_θεμέλιος λίθος στη μία πλευρά έφερε χαραγμένο Σταυρό και στην άλλη την επιγραφή: "Χορηγούντος Λ. Εμπειρίκου, Επί Νομάρχου Ν. Λουριώτου, Δημαρχούντος Ε. Τσιροπινά, ετέθη ο θεμέλιος λίθος, τη 3η Απριλίου 1921".
 
Το όλο συγκρότημα, μαζί με τη προϋπάρχουσα βίλα (οικία της οικογένειάς του) και τον περιβάλλοντα χώρο, παραχώρησε ο ίδιος ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, για να χρησιμοποιηθεί ως αντιφυματικό θεραπευτήριο (Φθισιατρείο Σύρου), στο Σύλλογο Υγιεινής Σύρου, ο οποίος είχε συσταθεί το έτος 1918 με πρωτοβουλία του ιατρού Ιωάννη Αρφάνη και είχε φιλανθρωπική δραστηριότητα.
 
 
Διάδοχος του συλλόγου Υγιεινής (μετά τη διάλυσή του) στην ιδιοκτησία του ακινήτου, ήταν το Νοσοκομείο Σύρου.
 
Το έτος 1940 άλλαξε η νομική του μορφή (έγινε Ν.Π.Δ.Δ) και μετονομάστηκε σε "Βαρδάκειο Φθισιατρείο Σύρου", λόγω της μεγάλης δωρεάς που άφησε εν ζωή, ο Ιωάννης Κυριαζής Βαρδάκας υπέρ του φθισιατρείου.
 

 
Το_κτίριο αυτό που ανήκει στο νοσοκομείο, ανακαινίστηκε το 2007, λειτούργησε για μερικά χρόνια ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου και τώρα σ' αυτό λειτουργεί η ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Σύρου (Σχολή Νοσοκόμων). 
 
Πηγή φωτογραφιών - "Η Ερμούπολη Σαν παραμύθι", του Δημ. Χάλαρη.