Ξεχασμένοι Μύθοι, Θρύλοι και Παραδόσεις της Σύρου – Α Μέρος

Ξεχασμένοι Μύθοι, Θρύλοι και Παραδόσεις της Σύρου – Α Μέρος - Σύρος - Ερμούπολη - Ιστορική έρευνα από τον Παναγιώτη Κουλουμπή

Ιστορική έρευνα από τον Παναγιώτη Κουλουμπή

 
Πού χτυπά, συμφώνα με τον θρύλο, η καρδιά της Σύρου; Υπόγειες στοές και κούφια Γη κάτω από το Δημαρχείο και την πλατεία Μιαούλη; Ποιος ήταν ο αιμοσταγής βρικόλακας Φρατζόλης και ο επίσης βρικόλακας Πετροκόκκινος;
 
Μυθικοί δράκοι και η Παναγία που ακούει το μουγκρητό τους. Ο θρύλος του ρόγχου στην Αγία Πακού του Γαλησσά. Η Ζώνη Της Παναγίτσας. Το στοιχείο της σπηλιάς του Ρόζου και η χαμένη πολιτεία. Ξερολιθιές, πέτρινα τοτέμ, πηγάδια με δαιμόνια και στοιχειά. Σπηλιές που κρύβουν ξωτικά.
 
Νεραϊδότοποι στη Σύρο, χαμένα κορίτσια, η σπηλιά της Χαρίκλειας. Η οπλή από το άλογο του Αγίου Γεώργιου, τα δαιμόνια στις συκιές τα μεσημέρια. Τα επικίνδυνα αλώνια. Το νερό του Σύριγγα που δείχνει να περνά από πλατάνια αλλά στη Σύρο δεν υπάρχουν. Αερικά και Γοργόνες και παράξενα πλάσματα που βγαίνουν τις νύκτες στις έρημες παραλίες και ουρλιάζουν και πολλές άλλες όμορφες ιστορίες παλιών θρύλων ….
 
Ένα ταξίδι στις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας, που ακούγαμε μικρά παιδιά και μας τρόμαζαν, αλλά μας γοήτευαν. Μας δίδασκαν αλλά και μας έκαναν όμορφους ανθρώπους που μαθαίναμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, τις εποχές και την ιστορία μας.
 
Τα Μαγικά Χάλαρα
Το Νεραιδομέρος της Σύρου ή το μέρος που κτυπά η κάρδια της Σύρου. Τα Χάλαρα βρίσκονται βόρεια του νησιού, σε απόσταση 600 – 700 μέτρων πάνω από την πηγή του Σύριγγα. Το μέρος αυτό θεωρείται εξαιρετικά μαγευτικός τόπος ακόμα και σήμερα από τους Συριανούς. Πρόκειται για μια πλαγιά βουνού που μοιάζει να είναι σκισμένη σε αμέτρητες φέτες. Θα μπορούσε να είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο ή μια δημιουργία σεισμού από μετακίνηση εδάφους. 
 
Ό,τι και να είναι, το σίγουρο είναι ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να μπει εκεί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσανατολισμού. Η χαοτική αίσθηση που νιώθει κάποιος όταν εισέρχεται σε αυτές τις σχισμές είναι τόσο έντονη που προκαλεί τρόμο και πανικό. 
 
Οι παλιοί Συριανοί λένε ότι το μέρος αυτό φτιάχτηκε όχι από φυσικά αιτία ούτε από τεχνητά, αλλά από Μύθους. Ακόμα και να βρίσκεται κανείς κοντά στην περιοχή και κοιτάξει προς την κορυφή που βρίσκεται μόλις 40 μέτρα πιο πάνω δεν μπορεί να την διακρίνει. 
 
Οι σχισμές έχουν φάρδος δυο μέτρα πάνω κάτω αλλά η κίνηση γίνεται με δυσκολία. Όπως όταν προσπαθείς να προχωρήσεις σαν μέσα στο νερό. Είναι ένας λαβύρινθος που κινδυνεύεις να χαθείς μέσα εκεί. Έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι σε παρακολουθεί μια αρχέγονη δύναμη. 
 
Οι γνώστες των θρύλων θα κατάλαβαν αμέσως πως περιγραφώ ένα κλασικό «Νεραϊδότοπο»
 
Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Χάλαρα ονομάζεται Στροβίλια και αν σκεφτούμε πως οι παλιοί ονόμαζαν μια περιοχή από το τι παρατηρούσαν να συμβαίνει, αυτό παραπέμπει σε στροβιλισμούς, διαταραχές κτλ. Συμφώνα με την Πυθαγόρεια Αριθμοσοφία, ο λεξάριθμος της λέξης ΧΑΛΑΡΑ είναι 733 όσο και οι λεξάριθμοι των λέξεων ΓΑΙΑ ΣΥΡΙΗ και ΑΓΙΑ ΣΥΡΙΗ. 
 
Άρα, λοιπόν, εκείνος ο πιο αρχαίος και ξεχασμένος θρύλος που λέει ότι εκεί κτυπά η κάρδια της Σύρου μήπως είναι αληθινός;
 
Η Νεαραϊδοσπηλιά στο Γερούσι, κοντά στα Άδειατα
 Η παράδοση λέει ότι από την σπηλιά αυτή έβγαιναν νεράιδες για να στήσουν τους μαγευτικούς τους χορούς, κάτω από το φως του φεγγαριού... Λένε ότι όταν μπεις, μέσα χάνεσαι και νιώθεις σαν να είσαι σε άλλους κόσμους. Λένε ακόμα ότι «τρελαίνονται» και οι πυξίδες σε εκείνο το σημείο.
 
 
Το_νερό του Σύριγγα
Το νερό του Σύριγγα ένα από τα ωραιότερα και καθαρότερα νερά της Ελλάδας. Στις αναλύσεις του πιστοποιήθηκε ότι περιέχει στοιχεία από φυλλώματα πλάτανου. Πανέμορφα! Τέλεια! Μόνο που στην Σύρο δεν υπάρχουν πουθενά πλατάνια!

Η Σπηλιά του Ρόζου
Η σπηλιά αυτή βρίσκεται στην Αμπέλα και είναι γνωστή από αρχαιότατων χρόνων αφού και η Ιστορία λέει ότι εκεί κατέφευγαν οι Συριανοί, όταν δεχόταν αποδρομές από κουρσάρους, πειρατές κ.λπ.
 
Το στόμιο είναι πολύ μικρό και μοιάζει με πηγάδι. Αλλά μέσα η σπηλιά είναι τεράστια χαώδης και ανεξερεύνητη.
 
Η ευκαιρία που είχαμε να εξερευνηθεί χάθηκε όταν - μέσα σε αυτήν - έπεσαν χώματα και σχεδόν έκαναν την είσοδο στο σπήλαιο αδύνατη. Οι πληροφορίες που μας έρχονται από παραδόσεις και θρύλους μιλούν για ένα σύμπλεγμα με δαιδαλώδεις διάδρομους, λες και έγιναν από ανθρώπινο χέρι.
 
Λένε ακόμα πως είναι χιλιόμετρα μακρύ και φτάνει ως την θάλασσα. Λένε ακόμα πως από το εσωτερικό αναβλύζει ζεστός αέρας που οι παλαιοί λένε πως είναι η ανάσα ενός στοιχειού που παραφυλάγει στα έγκατα του σπηλαίου.
 
Ο γνωστός  ιστορικός Τιμολέων Aμπελάς γράφει ότι το σπήλαιο ήταν τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να χωρέσει τον πληθυσμό ολόκληρου του νησιού σε ώρα ανάγκης και να μείνουν εκεί μέσα για πολύ καιρό αυτόνομοι.