Οι Δήμαρχοι της Ερμούπολης από τον Παναγιώτη Κουλουμπή

Οι Δήμαρχοι της Ερμούπολης από τον Παναγιώτη Κουλουμπή - Σύρος -  Έργα και Πράξεις επί των ημερών τους (Μέρος Δεύτερο)

 Έργα και Πράξεις επί των ημερών τους (Μέρος Δεύτερο)

 
Αργύριος Ταρποχτζής (1846-1848). Ανέλαβε τη δημαρχία της Ερμούπολης στις 16/6/1848.
 
Ο Αργύριος Ταρποχτζής καταγόταν από τις Σέρρες και είχε διατελέσει προηγουμένως και Δημογέροντας. Ήταν από τους πρώτους που κατοίκησαν την Σύρο. Διορίστηκε από τον βασιλιά.
 
Επί της δημαρχίας του χτίστηκε το Ιχθυοπωλείο, το Κρεοπωλείο και το Παντοπωλείο. Ισοπεδώθηκε η πλατεία του Όθωνα (νυν Μιαούλη), κατασκευάστηκε ο Μώλος του ναυπηγείου και λιθοστρώθηκε ο περίβολος του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης. Ιδρύθηκε το εκπαιδευτήριο-οικοτροφείο Ι.Βαλέττα και το Λύκειο του Χρ. Ευαγγελίδου (1846).
 
 
Νικόλαος Πρασακάκης (1848-1850). Ανέλαβε τη δημαρχία της Ερμούπολης στις 23/11/1848.
 
Ο Νικόλαος Πρασακάκης είχε καταγωγή από Χίο. Αγωνιστής του 1821, πολιτικός και επιχειρηματίας. Ανέθεσε τη σύνταξη και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως. Αγόρασε το οικόπεδο για τη δημιουργία της πλατείας Όθωνα (νυν πλατείας Μιαούλη).
 
Ανήγειρε τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στην Ερμούπολη και νέου νεκροστασίου στο νέο νεκροταφείο. Ήταν έμπορος και ένας από τους ιδρυτές του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου στο Παρίσι (1809).
 
Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ακολούθησε το σώμα των Φιλελλήνων του στρατηγού Φαβιέρου στην Ελλάδα. Πήρε ενεργά μέρος στην εκστρατεία της Χίου (1822) και άφησε αφήγηση σχετική με αυτήν.
 
Μετά το 1831 εγκαταστάθηκε ως έμπορος στη Σύρο και το 1836 έγινε δήμαρχος της Ερμούπολης. Επί Όθωνα διετέλεσε γερουσιαστής (1844).
 
Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ελληνικής Ατμοπλοϊκής Εταιρείας της Σύρου (1857).
 
 
 
Νικόλαος Γιαγιτζής (1850-1853). Ανέλαβε τη δημαρχία της Ερμούπολης στις 10/12/1850.
 
Ο Νικόλαος Γιαγιτζής είχε καταγωγή από την Άμφισσα και είχε διατελέσει μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Κατά τη θητεία του χτίστηκε ο Ι.Ν. Γενεθλίων της Θεοτόκου στα Χρούσσα.
 
Τιμήθηκε από την κυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα με τον Σταυρό του Σωτήρος.
 
Αμβρόσιος Δαμαλάς (1853-1862). Ανέλαβε τη δημαρχία της Ερμούπολης στις 16/4/1853.
 
Χίος ευπατρίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που επεδίωξε την απελευθέρωση της Χίου το 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
 
 
Επί των ημερών του ολοκληρώθηκε το Παντοπωλείο, ισοπεδώθηκε η περιοχή «Νησάκι», ανοίχθηκε οδός μέχρι το Μάννα, ισοπεδώθηκε και λιθοστρώθηκε η οδός Ταλάντων.
 
Ψηφίσθηκε η κατασκευή δεξαμενής στο «Νησάκι», αγοράστηκε το ακίνητο της παλιάς διαμετακόμισης, αποπερατώθηκε η οδός Φύλακα και δεντροφυτεύθηκε η πλατεία Όθωνα (νυν Μιαούλη).
 
Ανεγέρθηκε η ιερατική σχολή στον Αγ. Γεώργιο. Ανεγέρθηκε το Δημοτικό Καφενείο στο «Νησάκι» και συστάθηκε τρίτο εκπαιδευτήριο και οικοτροφείο.
 
Το 1861 αποφασίστηκε η ανέγερση της Λέσχης «Ελλάς» και του θεάτρου «Απόλλων».