Ο Αλέξανδρος Δουμάς κτίζει τη γαλέρα «ΜΟΝΤΕΧΡΙΣΤΟΣ» στη Σύρο pt1

Ο Αλέξανδρος Δουμάς κτίζει τη γαλέρα «ΜΟΝΤΕΧΡΙΣΤΟΣ» στη Σύρο pt1 - Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

Γράφει ο Παναγιώτης Κουλουμπής

 
O Αλέξανδρος Δουμάς πατέρας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους μυθιστοριογράφους και δραματουργούς και αναμφισβήτητα ο πιο διαβασμένος συγγραφέας του ΙΘ’ αιώνα.
 
Γιος του στρατηγού του Βοναπάρτη, Thomas Alexandre Dumas, εγγονός του μαρκήσιου Davy de la Pailleterie και μιας μαύρης σκλάβας, της Marie Cessette, έζησε περιπετειώδη ζωή με πολλές οικονομικές μεταπτώσεις.
Διέπρεψε στο ιστορικό μυθιστόρημα, εισήγαγε το ιστορικό δράμα στο θέατρο και άφησε ενδιαφέροντα κείμενα ταξιδιωτικών εντυπώσεων.
 
Ο Αλέξανδρος Δουμάς ήταν Φιλέλληνας και μάλιστα φανατικός. Στο Παρίσι είχε πάμπολλους συνεργάτες, οι οποίοι τον βοηθούσαν στη σύνθεση και τη συγγραφή των πολύτομων έργων του. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται και δύο Έλληνες, ο Ειρηναίος Ασώπιος και ο Θεόδωρος Κασάπης.
 
Ο Αλέξανδρος Δουμάς είχε αποφασίσει ένα τουριστικό ταξίδι στην Ανατολή, κάτι πολύ συνηθισμένο την εποχή εκείνη. Αναχώρησε από το Παρίσι τον Ιούνιο του 1858. Ο Αλέξανδρος Δουμάς φθάνει στην Αθήνα στις αρχές του 1859. Είναι η στάση του στο δρόμο της επιστροφής από το ταξίδι του στη Ρωσία. Στην επιστροφή του από την Ανατολή στην Αθήνα στις 14/2 του 1859, η εφημερίδα των Αθηνών Αυγή αναφέρει για τον Αλέξανδρο Δουμά: «Ερχόμενος εκ Ρωσίας δια Τυφλίδως Καυκάσου Κωνσταντινουπόλεως και Σμύρνης και διαμένοντας ενταύθα δυο ημέρας αναχώρησε εις Σύρον δια να παραγγείλει εκεί την κατασκευή ενός πλοίου».
 
Δεν είναι εξακριβωμένο πόσες ημέρες έμεινε στην Ερμουπόλη ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας. Αυτό όμως που είναι σίγουρο ήταν ότι δεν ήταν μονός. Και μάλιστα συνοδευόταν από ένα διάσημο φίλο του… «παρ ενός διακεκριμένου Γάλλου ζωγράφου», όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής.
 
Ο διακεκριμένος ζωγράφος που επισκέφτηκε μαζί του την Ερμούπολη και μαζί παράγγελλαν το σκάφος δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Κλωντ Μονέ. Ο Δημήτριος Βικέλας που ήταν και αυτός βρισκόταν στην Ερμουπόλη εκείνη την εποχή, τους παρατηρεί και γράφει στην αυτοβιογραφία του: «Την παραμονή της αναχωρήσεως μου εκ Σύρου για Παρίσι έβλεπα τρεις Καυκάσιους περιφερομένους εις τας οδούς της Σύρας την δεν επαύριον όταν επιβιβασθούν του πλοίου διεπίστωσα ευχαρίστως ότι θα τους έχω συνταξιδιώτες.
 
Δεν άργησα να αποκαλύψω ότι ήσαν γάλοι και ότι ο πρεσβύτερος εξ αυτών ήταν ο μέγας Αλέξανδρος Δουμάς. Ευτυχώς το ταξιδιον ητο μακρόν από Σύραν εις Πειραιά και από Πειραιά εις Μασσαλίαν και εκείθεν εις στα Παρίσια επί 10 ημέρας συνέζησα με τον γόητα μυθιστοριογράφο».
Σκοπός της άφιξης του Δουμά στην Ερμούπολη ήταν η παραγγελία ενός πλοίου στο ναυπηγό Νικόλαο Παγίδα. Το ναυπηγείο του Νίκου Παγίδα βρισκόταν στην περιοχή περίπου μεταξύ της σημερινής Πυροσβεστικής μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο «Γρηγόρης», κοντά στα πρώτα πρακτορεία των πλοίων.
 
Το πλοίο που παρήγγειλε ο Αλέξανδρος Δουμάς ήταν μια απίστευτα για την εποχή της πολυτελή γολέτα. Το όνομα της «ΜΟΝΤΕΧΡΙΣΤΟΣ χαράκτηκε στην πρύμη με ελληνικά γράμματα. Μετά την παραγγελία και την περιήγηση του στην Ερμούπολη, ο Αλέξανδρος Δουμάς αναχώρησε αφού άφησε αντιπρόσωπο του τον πλοίαρχο Αποστολή Ποδηματά για να ελέγχει την κατασκευή του πλοίου. Επρόκειτο για εξαιρετικά εμπιστευτική αποστολή, την οποία έβγαλε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία ο Έλληνας καπετάνιος.
 
Το πλοίο κατασκευάστηκε τελικά από τον έμπειρο ναυπηγό και αναχώρησε από το λιμάνι της Ερμούπολης στις 4/6/1859, με πλήρωμα από έξι ναυτικούς και καπετάνιο τον Ποδηματά για τη Μασσαλία, όπου θα παραδινόταν στον διάσημο ιδιοκτήτη του.
 
 
 Ο Αλέξανδρος Δουμάς ο πρεσβύτερος (24 Ιουλίου 1802 - 5 Δεκεμβρίου 1870) ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως από τα ιστορικά του μυθιστορήματα, τα οποία τον κατέστησαν έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς στον κόσμο. 
 
 
Ο Κλωντ Μονέ (14 Νοεμβρίου 1840 - 5 Δεκεμβρίου 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού.