Γεμάτοι περηφάνια οι μαθητές του

Γεμάτοι περηφάνια οι μαθητές του - Σύρος - Ερμούπολη - Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου – Μαθήτρια ετών 64
Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου – Μαθήτρια ετών 64
 
Πάρτι στο καφέ «Πόλις» διοργάνωσαν οι  μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου, σε μια έξοδο που στόχο είχε την καλύτερη μεταξύ τους γνωριμία. Υπό τους ήχους τραγουδιών, κυρίως από την δεκαετία του ‘70 και του ’80 -  λικνίστηκαν μέχρι πρωίας, την ζεστή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ο πρόεδρος του 15μελούς Λευτέρης Τζαβελάκης (πρώτος αριστερά στη φωτογραφία) παραχώρησε μια μίνι συνέντευξη στον «ΛΟΓΟ», δίνοντας έμφαση στο σπουδαίο έργο που επιτελείται στο Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου.
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 30 άτομα στο σχολείο,  με το μεγαλύτερο ηλικιακά να υπερβαίνει τα 60 έτη: «Η  κα Μαρία  είναι ο μεγαλύτερος από τους μαθητές που φοιτούν στο Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου. Είναι 64 ετών και είναι ένας καταπληκτικός και ιδιαίτερος άνθρωπος. Προσπαθεί πολύ στη ζωή, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μας εμπνέει όλους  ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο κομμάτι που αποφασίσαμε να κάνουμε σε αυτή την ηλικία», λέει χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι εμπειρίες  που αποκομίζουν ως μαθητές είναι κυριολεκτικά μοναδικές.
 
Ποιο είναι ωστόσο το κίνητρο που ωθεί ανθρώπους που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους να ξανακαθίσουν μετά από τόσα χρόνια στα μαθητικά θρανία;
 
Ο κ. Τζαβελάκης το αποδίδει κυρίως στην οικονομική κρίση, επακόλουθο της οποίας είναι οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις: «Φαντάζομαι είναι η αβεβαιότητα και οι δυσκολίες που υπάρχουν έξω στη ζωή», λέει και προσθέτει: «Πιστεύω ότι οι σπουδές αυτές βοηθούν περισσότερο, γιατί, παρότι είναι στην εφηβεία οι πιο μικροί, στο πρωινό σχολείο, αν παρεκκλίνεις λίγο της πορείας σου, χάνεις τον στόχο, ενώ στο Εσπερινό είσαι συγκεντρωμένος σε αυτόν».
 
Οι στόχοι που θέτουν για το προσεχές διάστημα πολλοί και στην πλειονότητα τους  επίκεντρο έχουν την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο: «Ξεκινήσαμε την κατασκευή κάποιων χριστουγεννιάτικων στολιδιών και γουριών από την πώληση των οποίων προσδοκούμε να ενισχύσουμε το ταμείο που δημιουργήσαμε την φετινή χρονιά. Κάναμε αυτήν την εκδήλωση στο καφέ «Πόλις», η οποία παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές. Ευελπιστούμε να δηλώσουμε παρουσία στο φετινό καρναβάλι και φυσικά το Πάσχα να κάνουμε κάποιες δράσεις. Ο κοινός μας στόχος είναι να φτιάξουμε ένα ταμείο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες χωρίς να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά των μαθητών».
 
Γεμάτος αίσθημα εθνικής περηφάνιας, χαρακτηρίζει συγκλονιστική  τη συμμετοχή τους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προτρέποντας τους συμμαθητές του να αποτινάξουν το αίσθημα ντροπής που ενδεχόμενα νοιώθουν και στις επόμενες παρελάσεις να παρελάσουν όλοι: «Ήταν πολύ συγκινητικό… Μοναδική εμπειρία … Ό,τι δεν κατάφερα μικρός, που δεν το είχα και στόχο τότε, το έπραξα τώρα. Ένοιωσα μεγάλη περηφάνια. Τα παιδιά μου με συγχαρήκανε, και ακόμα το λένε.. Και φυσικά  οι συμμαθητές μου στο σχολείο είναι περήφανοι και καμαρώνουνε για τη συμμετοχή τους», τονίζει, σπεύδοντας να προσθέσει : «Να βγάλουμε από πάνω μας την ντροπή που είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε  και να συμμετέχουμε περισσότεροι. Πρέπει να αναδείξουμε το σπουδαίο έργο που κάνει αυτό το σχολείο. Την ευκαιρία που δίνει για μάθηση και να εξελιχθούνε οι άνθρωποι στη σημερινή κοινωνία». 
 
Δεν παραλείπει, τέλος, να ευχαριστήσει τους καθηγητές τους οι οποίοι, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του κράτους στον εκπαιδευτικό τομέα, παράγουν σπουδαίο έργο: «Εύχομαι να συνεχίσουν να το κάνουνε. Δυστυχώς, η Πολιτεία  με τις λίγες δυνάμεις που έχει και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να κάνει πολλά. Τουλάχιστον από μόνοι μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν το έργο τους ακόμα καλύτερα», κατέληξε ο κ. Τζαβελάκης.