Εκπλήξεις σε πρόσωπα

Εκπλήξεις σε πρόσωπα  - Σύρος - Πρώτη συνάντηση μελών της Λέσχης Ανάγνωσης

Πρώτη συνάντηση μελών της Λέσχης Ανάγνωσης 

 
Κυριολεκτικά πρέπει να προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, η παρουσία του τέως Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Φραγκίσκου και τριών Πατέρων Καπουκίνων, κατά την πρώτη συνάντηση των μελών της που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης.
 
της Σπεράντζας Δουράτσου
 
Τα μέλη της Λέσχης, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λίτσα αλλά και άλλους αξιόλογους επιστήμονες αλλά και ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία, είχαν επιλέξει ως βιβλίο μελέτης πάνω στο οποίο θα αντάλλασαν απόψεις και προβληματισμούς το γνωστό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο φτωχούλης του Θεού», το οποίο αναφέρεται στο βίο του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης, αν και δεν αποτελεί το βιβλίο αυτό τη βιογραφία του. Και φυσικά η συζήτηση δεν κινήθηκε μόνο σε θρησκευτικό πλαίσιο εξαιτίας της αναφοράς του τρόπου ζωής ενός Αγίου, αλλά προκάλεσε συζήτηση φιλοσοφικών και άλλων αναζητήσεων που άπτονταν του τρόπου ζωής του Αγίου.
 
Κατά την έναρξη της συζήτησης, τον λόγο πήρε ο π. Φραγκίσκος ο οποίος έδωσε διευκρινήσεις γύρω από τη ζωή του Αγίου, η οποία ενέπνευσε τόσο πολύ τον Νίκο Καζαντζάκη ώστε έζησε ένα χρόνο στην Ασίζη προκειμένου να μπορέσει να καταλάβει και να ζήσει το πνεύμα φτώχιας του «Φτωχούλη του Θεού».
 
Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις, ήπιου βαθμού υπήρξαν για τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο, και σε ορισμένα σημεία είναι ακραία, καθώς οι απόψεις ως γνωστόν διίστανται πάνω σε θέματα πίστης τα οποία εμπλέκονται με φιλοσοφικές ανησυχίες και πνευματικές αναζητήσεις, γιατί ο καθένας διαβάζοντας όχι μόνο το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά ένα οποιοδήποτε βιβλίο, εκφέρει την δική του κριτική σκέψη πάνω σ αυτό.
 
Τα μέλη της Λέσχης ευχαρίστησαν τον Σεβ/τατο και τους τρεις Πατέρες Καπουκίνους για την παρουσία τους, η οποία τελικά οφείλεται, για όσους δεν το γνωρίζουν, στο γεγονός ότι ο Άγιος Φραγκίσκος υπήρξε ιδρυτής της μοναχικής κοινότητας των Φραγκισκανών μοναχών στους οποίους ανήκουν τόσο ο π. Φραγκίσκος όσο και οι τρεις Πατέρες Καπουκίνοι και έτσι θεώρησαν σκόπιμο να δώσουν το «παρών».
 
Φυσικά, στην πρώτη αυτή συνάντηση υπήρξαν και καινούρια μέλη τα οποία καλωσόρισε ο κ. Λίτσας ο οποίος, μαζί με τα παλαιότερα μέλη, έδωσαν το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης τη φετινή χρονιά.