Ημίμετρα τα οποία δεν δίνουν οριστικές λύσεις

Ημίμετρα τα οποία δεν δίνουν οριστικές λύσεις - Σύρος - Σύσκεψη φορέων για το κτηριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου

Σύσκεψη φορέων για το κτηριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου

 
Στην αναγκαιότητα της άμεσης παραχώρησης κτηριακών εγκαταστάσεων  για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του Πανεπιστημιακού τμήματος της Σύρου (πρώην κτήριο Elysee και 2 χώροι εντός κτηρίου Κορνηλάκη) συναίνεσε το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη  που συγκάλεσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης  την Δευτέρα 8/8 στην αίθουσα συνεδριάσεων  του Δ.Σ. παρουσία καθηγητών και φοιτητών του τμήματος  ΤΜΣΠΣ  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ωστόσο το θέμα της μετεγκατάστασης του Πανεπιστημίου σε τμήμα  της έκτασης που καταλαμβάνει σήμερα  το στρατόπεδο αφέθηκε  για μια ακόμη φορά να αιωρείται καθώς δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόταση από μεριάς δήμου που να μαρτυρά την βούλησή του για κάτι τέτοιο.
 
 
Αν_και ο αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Λεονταρίτης δεν παρίστατο στην σύσκεψη  (βρισκόταν στη Σίφνο) φρόντισε με επιστολή του  η οποία διαβάστηκε στους εκπροσώπους των φορέων  να ξεκαθαρίσει  τη θέση του υπογραμμίζοντας  μεταξύ άλλων : «Δεν ξέρω τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει η σημερινή συνάντηση στην υπόθεση διεκδίκησης της έδρας, απόφαση η οποία θα ληφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έχει ήδη αποφασίσει για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο και η οποία θεωρώ ότι, σεβόμενη το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, δε θα προβεί σε ανατροπή των δικών της αποφάσεων χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων. Όσο αφορά τις κτηριακές υποδομές του Πανεπιστημίου, η θέση μας παραμένει σταθερή όπως εκφράστηκε κατά τη συνάντηση των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 04/07/2017 και έγινε δεκτή από το σύνολο των παρευρισκομένων, δηλαδή : Παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου και δημιουργία ολοκληρωμένων κτηριακών υποδομών  (Πανεπιστημιούπολη), καθιστώντας σαφές πως  ο υφιστάμενος κατακερματισμός των κτηριακών εγκαταστάσεων επουδενί εξυπηρετεί την περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος με νέα τμήματα.
 
 
Ταυτόσημη και η άποψη και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλου Χρυσαφίδη  ο οποίος αν και δεν παρίστατο στην σύσκεψη, παρακολουθώντας τη ζωντανή μετάδοση από το logotypos.gr προέβη στην κάτωθι δήλωση: «Μια λύση υπάρχει, διεκδίκηση και παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου όλα τα άλλα είναι λόγια... Στη σύσκεψη των φορέων στην περιφέρεια,  παρόντος του Δήμου, αυτό είχε αποφασιστεί».  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΜΣΠΣ  Φίλιππου Αζαριάδη οι άμεσες ανάγκες του εδώ πανεπιστημιακού τμήματος σε κτηριακές υποδομές  επιγραμματικά συνοψίζονται ως κάτωθι: αίθουσα 200τμ για γραφεία διδασκόντων και ερευνητών, αίθουσα 400τμ για εργαστήρια και μαθήματα studio, αίθουσα μεγαλύτερη των 120 θέσεων (ιδανικά άνω των 150), χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις φοιτητών περίπου 200τμ, χώρος για εστιατόριο περίπου 200τμ, χώρος για γραφεία διοίκησης περίπου 200τμ, χώρος για φοιτητικές εστίες και τέλος συνεδριακός χώρος (1 μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας άνω των 250 ατόμων και δύο αίθουσες άνω των 120 ατόμων). 
 
Ο κ. Αζαριάδης στην επιστολή του προς το Δήμο καθιστά σαφές ότι η άμεση παραχώρηση χώρων που ανταποκρίνονται στις ανωτέρω προδιαγραφές θα αποτελέσει  πρόσκαιρη  και μόνο λύση του οξυμένου προβλήματος  που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή και όχι την οριστική λύση που οι ίδιοι επιθυμούν. Υπογραμμίζει λοιπόν ότι κάποιες από τις ανωτέρω ανάγκες θα μπορέσουν, εν μέρει και  προσωρινά να εξυπηρετηθούν από τις από τις παλιές τελωνειακές αποθήκες στο λιμάνι (πρώην Elysee) σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση δεδομένου ότι θα εξακολουθήσουν την λειτουργία τους κατακερματισμένοι. Αναφερόμενος δε σε άλλες ανάγκες, όπως ο συνεδριακός χώρος και οι φοιτητικές εστίες, τόνισε ότι αυτές  θα πρέπει να αποτελέσουν ζήτημα μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού ώστε κάποια στιγμή να ενταχθούν σε μια μόνιμη και λειτουργικά ολοκληρωμένη εγκατάσταση η οποία θα μπορεί να καλύψει σφαιρικά των σύνολο των αναγκών του πανεπιστημίου: «Μελετάμε τα σχέδια του συγκροτήματος Κορνηλάκη για να δούμε σε πιο βαθμό μπορούν  να καλύψουν τις λειτουργικές μας ανάγκες (εκπαίδευση, έρευνα, διοίκηση). Αναμφισβήτητα ο χώρος αυτός θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με 20 στρέμματα από το στρατόπεδο, ώστε να αποτελέσει μια ενιαία λειτουργική μονάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά απευθύνοντας το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως τα «Λαζαρέττα» και πιθανή χρηματοδότηση.
 
 
Με_τις ανωτέρω θέσεις συνέπλευσαν οι καθηγητές κκ Βοσινάκης Σπύρος και Κουτσαμπάς Παναγιώτης οι οποίοι ευχαριστώντας τους φορείς για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τα κτηριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου τόνισαν ότι οι ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι οξυμένες καθώς οι φοιτητές έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστεί.
 
 
Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της πρόεδρου του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Σύρου Άριας Χαραλαμπίδη αναφορικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ αποκλείει την συνύπαρξη του πανεπιστημίου: «Μας είχαν ενημερώσει ότι δεν μπορεί η χρήση της εκπαίδευσης, σαν χρήση, να συνυπάρχει με την τουριστική χρήση. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα μονόδρομο όσον αφορά την αξιοποίηση του στρατοπέδου αν αποφασιστεί τελικά, ότι λόγω του ανταποδοτικού τέλους  που πρέπει να υπάρχει  να ακολουθηθεί μια κατεύθυνση προς την τουριστική χρήση. Θα ήθελα να θέσω το ερώτημα αν, εφόσον υπάρχει η πρόθεση απ’ όλους τους φορείς της Σύρου ένα τμήμα του στρατοπέδου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο, στη φάση της μελέτης  που βρίσκεται σε εξέλιξη, να διαχωριστεί από το κομμάτι ή να εξαιρεθεί της αξιοποίησης. Γιατί αν ισχύει αυτό, ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν οι δύο χρήσεις τότε ή μια από τις δύο δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί».
 
 
Σε_οξύ ύφος η τοποθέτηση του πρόεδρου του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου «Ο ΕΡΜΗΣ» Αντώνη Φρέρη, ο οποίος αναφερόμενος στη φράση του δημάρχου: «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» ανταπάντησε: «Του ανέφικτου είναι. Παίρνεις κάτι οι οποίοι όλοι σου λένε ότι δεν γίνεται και το καταφέρνεις να γίνει» καθιστώντας σαφές σε όλους  ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα του πανεπιστημίου. Τόνισε δε ότι η συριανή κοινωνία πιάστηκε στον ύπνο και όλοι έτρεχαν εκ των υστέρων να σώσουν την κατάσταση: «Αν για μας το πανεπιστήμιο είναι το πρωτεύον θα έπρεπε από την αρχή να ξέρουμε τι γίνεται και όχι τελευταία στιγμή να τρέχουμε. Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό». Και απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό τόνισε «Καλοπροαίρετα θα το πω αυτό. Προτιμώ να γίνει μια μικρογραφία Καίμπριτζ η πόλη μου, παρά μια μικρογραφία Μονακό». 
 
 
Με_τον προλαλήσαντα συνέπλευσε και ο τέως  Νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας ο οποίος τόνισε σε έντονο ύφος στον Δήμαρχο: «Η πολιτική είναι όραμα, δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Η πολιτική είναι να βλέπεις μακριά και να προσπαθείς να επιτύχεις αυτά που σου λένε οι άλλοι δεν μπορείς να πετύχεις…  Όπως και το στρατόπεδο. Ήταν ένα όραμα που τελικά πιστεύω ότι χάθηκε. Και σήμερα πληρώνουμε την επιλογή  ότι δεχτήκαμε να γίνει μόνο τουριστική ανάπτυξη του χώρου. Φιλοσοφίες και μεγαλοστομίες  του υπουργού άμυνας, κατά την άποψή μου, και το λέω με γνώση λόγου αυτό. Είναι πατατοφιλοσοφίες και μεγαλοστομίες  του υπουργού. Έτσι δεν είμαστε στο σημείο αυτή τη στιγμή να έχουμε τη μελέτη έτοιμη για να πούμε εδώ θα μπει το πανεπιστήμιο και τελειώσαμε. Αν λοιπόν σ’ αυτή την εξέλιξη, κι ο θεός να με βγάλει ψεύτη κ δήμαρχε, γίνει έτσι τότε δυστυχώς εγώ προσωπικά σας το λέω ευθαρσώς θα σας θεωρήσω αποκλειστικά υπεύθυνο αν χαθεί η πολυτεχνική σχολή».