Ξεκίνημα με τους καλύτερους οιωνούς

Ξεκίνημα με τους καλύτερους οιωνούς -Σύρος - Ερμούπολη - Έναρξη νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην ΑΕΝ Σύρου
Έναρξη νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην ΑΕΝ Σύρου
 
Αγιασμός, ενόψει  της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς,  πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5-12-2016 στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄.

Η παρουσία ωστόσο των γονέων ήταν δυστυχώς η ελάχιστη δυνατή καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ απέτρεψαν την παρουσία τους στην τελετή.
    
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο σεβασμιότατος αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία της συγκεκριμένης σχολής όσο και στην ναυτοσύνη ολόκληρου του νησιού, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο Περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, δίνοντας τις ευχές τους στους σπουδαστές για μια καλή εκπαιδευτική χρονιά. Αμφότεροι τόνισαν την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σχολή καθιστώντας σαφές στους σπουδαστές ότι θα πρέπει να τους θεωρούν αποκούμπι στις όποιες δυσκολίες ενδεχόμενα αντιμετωπίσουν κατά την διάρκεια της εδώ διαμονής τους.  

Εκ μέρους των ναυτικών μίλησε  ο πρόεδρος των συνταξιούχων ναυτικών Σύρου Γιώργος Μηλιός ο οποίος,  απευθυνόμενος στους σπουδαστές,  υπογράμμισε  ότι το πλοίο που μελλοντικά θα κληθούν να κυβερνήσουν ως πλοίαρχοι αποτελεί προέκταση του ελληνικού κράτους και εκείνοι ως πρεσβευτές της χώρας τους  θα πρέπει πάντοτε να μεριμνούν για την διασφάλιση της έξωθεν καλής εικόνας της.

Άπαντες τόνισαν στους σπουδαστές (ιδιαίτερα στους πρωτοετείς) ότι διάλεξαν ένα δύσκολο αλλά συνάμα πολύ όμορφο επάγγελμα, που πρέπει πρώτα να το αγαπήσουν, να γίνουν όσο το δυνατό καλύτεροι μέσα από τη μελέτη και την εμπειρία και να μην το δουν απλά και μόνο βιοποριστικά.

Από την πλευρά της Σχολής μίλησε ο νέος διοικητής της αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Δημήτρης Βατίστας, ο οποίος πέραν της ανάγνωσης της Ημερήσιας Διαταγής προέβη και σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προ διετίας σημαντική κτιριακή αναβάθμιση, ενώ τελευταίος πήρε το λόγο ο αναπληρωτής διευθυντής της Γιώργος Δούναβης εκφράζοντας, παράλληλα με  τις ευχές του, τη σημασία που έχει η άρτια εκπαίδευση. Ο κ. Δούναβης προανήγγειλε σημαντική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού της σχολής εντός του 2017 υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της ένταξης της σχολής σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Μελανό σημείο ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποτελεί η μη επαρκής μέχρι στιγμής στελέχωση της ΑΕΝ Σύρου με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.    

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι την φετινή χρονιά το κατώφλι της Ακαδημίας Σύρου, η οποία θεωρείται ως η δεύτερη κορυφαία στο αντικείμενό της σχολή σε ολόκληρη τη χώρα,  διάβηκαν 39 νέοι σπουδαστές, καθώς και ότι από ιδρύσεώς της έχουν αποφοιτήσει πάνω από 1600πλοίαρχοι.