Πήγαν να «σαμποτάρουν» τον διαγωνισμό για το σχολείο της Βάρης!

Πήγαν να «σαμποτάρουν» τον διαγωνισμό για το σχολείο της Βάρης! - Σύρος - Ερμούπολη -Οικονομική Επιτροπή Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

 
Ως μνημείο προχειρότητας και ελλιπούς προετοιμασίας πρέπει να χαρακτηρισθεί η προτελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, στην οποία προέδρευσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Φωτεινιάς, επειδή ο πρόεδρός της Γιώργος Παπαμανώλης απουσίαζε δικαιολογημένα εκτός Σύρου.
 
του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να αποσυρθούν τρία θέματα που συζητήθηκαν ή πήγαν να συζητηθούν στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ύστερα από την καταλυτική παρέμβαση του κ. Φωτεινιά και του κ. Γιαλόγλου, που αντιστάθηκαν σθεναρά έτσι ώστε να τροποποιηθούν οι «προβληματικές» εισηγήσεις και να έρθουν ξανά σωστά διατυπωμένες και με σωστές διαδικασίες στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, όπερ και εγένετο.
 
Έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια
 
Η αρχή έγινε με το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα που έφερε η Δημοτική Αρχή για την έγκριση ή μη του πρακτικού του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τις «Υπηρεσίες του Web Marketing», όπου με την τότε παρούσα σύνθεση της Επιτροπής (Αθανασίου, Πρίντεζης, Βακόνδιος από την πλειοψηφία και Φωτεινιάς, Γιαλόγλου από την μειοψηφία – αργότερα προσήλθε και ο κ. Ρουσσουνέλος) δεν ήταν δυνατόν να υπερψηφιστεί καθώς ο κ. Αθανασίου ήταν παράλληλα και μέλος της σύνταξης του πρακτικού και άρα δεν μπορούσε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία, στην οποία οι Φωτεινιάς και Γιαλόγλου θα μειοψηφούσαν.
 
Το δεύτερο «αλαλούμ» ήρθε πάλι σε θέμα εκτός ημερήσιας που πήγε να φέρει η Δημοτική Αρχή και το οποίο αφορούσε στην έγκριση ή μη διάθεσης πίστωσης για τις υπηρεσίες σύνταξης πρότασης αξιοποίησης του Στρατοπέδου Ζαφείρη (βλ παραπάνω).
Όπως παρατήρησε ο κ. Φωτεινιάς, ενώ μεν υπήρχε η εισήγηση για την πίστωση, απουσίαζε όμως η τεχνική έκθεση – μελέτη που συνόδευε το σχετικό ζήτημα, με αποτέλεσμα και τα δύο αυτά θέματα να αποσυρθούν και να συζητηθούν τελικά, κατά την τελευταία συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Τρίτη (δηλαδή πριν από δυο μέρες).
 
Παρ’ ολίγον τραγικό «αυτογκόλ» της Δημοτικής Αρχής
 
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την εισήγηση που αφορούσε στη συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Βάρης Ν. Σύρου και ανέγερση Νηπιαγωγείου».
 
Κατά τη συζήτηση του θέματος, προέκυψε ότι είχε προηγηθεί κλήρωση για τη στελέχωση της σχετικής Επιτροπής που απαρτίζονταν με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, μία για τα τακτικά μέλη και μία για τα αναπληρωματικά.
 
Στη λίστα με τα αναπληρωματικά μέλη υπήρχαν τα ονόματα δύο στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας που είναι παντρεμένα, συνθήκη που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο για τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών, καθώς οποιαδήποτε δυνητικά απόφαση θα χαρακτηρίζονταν ως μη νόμιμη.
Το παρ’ ολίγον καταστρεπτικό αυτό γεγονός έπεσε στην αντίληψη του κ. Φωτεινιά, ο οποίος έθεσε αμέσως βέτο στην περαιτέρω συζήτηση του θέματος, αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα έβαζε «τρικλοποδιά» στο πολυπόθητο – απ’ όλους - έργο της επέκτασης του Δημοτικού και της ανέγερσης του Νηπιαγωγείου της Βάρης.
 
Το γεγονός αυτό θα συνέβαινε καθώς η σχεδόν σίγουρη ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα ακολουθούσε, θα μετέφερε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του όλου έργου πολύ πίσω, αφού θα είχε «χαθεί» η ημερομηνία για τον διαγωνισμό του αναδόχου του έργου, που έχει προκηρυχτεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Έτσι, με τη δυναμική αυτή παρέμβαση των μελών της μειοψηφίας, το θέμα αποσύρθηκε ώστε να ξαναγίνει η κλήρωση για τη στελέχωση της Επιτροπής από τα μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας (τακτικά και αναπληρωματικά) και να ξαναέρθει στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.