Προβληματισμός ως προς την έγκαιρη και ποιοτική εκτέλεση του έργου

Προβληματισμός ως προς την  έγκαιρη και  ποιοτική εκτέλεση του έργου - Σύρος - Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο Βάρης

Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο Βάρης

 
Τον έντονο προβληματισμό για την έγκαιρη και κυρίως ποιοτική εκτέλεση του έργου για το νέο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Βάρης, εξέφρασαν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, κατά τη συζήτηση για την έγκριση της προσφοράς του προσωρινού αναδόχου του έργου.
 
Του Θεοδόση Δανάμπαση
 
Για το αρχικά προϋπολογιζόμενο έργο ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, τελικά επιλέχτηκε η οικονομικότερη προσφορά που δόθηκε από συγκεκριμένο ανάδοχο, ο οποίος προσέφερε έκπτωση της τάξης του 46% (!), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και ο μέσος όρος των πρώτων 10 οικονομικότερων προσφορών που δόθηκαν για το συγκεκριμένο έργο ξεπέρασε το 40%.
 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εύλογη ανησυχία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής μήπως για ευνόητους λόγους θυσιαστεί στο βωμό της ελεύθερης αγοράς η έγκαιρη και ποιοτική εκτέλεση του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Δήμο και την ίδια την κοινωνία του νησιού.
 
Α. Αθανασίου "Θλίβομαι πραγματικά"
 
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου γι αυτή την εξέλιξη, δεν μάσησε τα λόγια του και ανέφερε τα εξής: «Μας προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η έκπτωση. Θεωρώ πάρα παρά πολύ υψηλό και πέραν της λογικής το ποσοστό έκπτωσης που έδωσαν κάποιες εταιρείες για τον διαγωνισμό. Το τιμολόγιο Σουφλιά είναι συγκεκριμένο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να "πειράξεις" τις τιμές. Άρα, η μελέτη, για να έχει αυτές τις συγκεκριμένες τιμές, σημαίνει ότι χρειάζονται για την σωστή και πλήρη ολοκλήρωση του έργου.
 
Πραγματικά και επειδή σαν πρώην Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας, ο τότε Δήμαρχος και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε τρέξει πάρα πολύ για το νέο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βάρης, ενώ είχε βοηθήσει και η πρώην νομαρχία με το όμορο οικόπεδο που αγοράστηκε....Ήταν ένα οραματικό έργο - αν θέλετε  - από τότε για τον μικρό Δήμο Ποσειδωνίας, το οποίο έφτασε να έχουμε τη χαρά να βγαίνει ο διαγωνισμός τώρα...Θλίβομαι πραγματικά για την τεράστια έκπτωση που δόθηκε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο...
 
Βέβαια, αυτό μετά είναι θέμα των Τεχνικών Υπηρεσιών ούτως ώστε να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα, να υπάρχει ο επιβλέποντας 24 ώρες το 24ωρο πάνω από το κεφάλι του εργολάβου, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο και να μπορέσει να αποκτήσει πάλι το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο τη  μορφή που όλοι οραματιστήκαμε.
 
Ναι μεν ο νόμος μας καλύπτει σαν μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να πάρουμε αυτή την απόφαση και να ορίσουμε προσωρινό ανάδοχο αυτόν που έκανε την προσφορότερη οικονομική πρόταση (δηλαδή με το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης από το αρχικό 2,4 εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογιζόμενο έργο), ωστόσο πρέπει το χρονοδιάγραμμα να είναι σφιχτό, πρέπει ο επιβλέπων μηχανικός να είναι από πάνω του, πρέπει σύσσωμη η Τεχνική Υπηρεσία να είναι από πάνω καθώς, αν μη τι άλλο, για φέτος τουλάχιστον, θα είναι το μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει. Οι βαριές χωματουργικές εργασίες ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι για να μην έχει πολύ όχληση το παλιό σχολείο".
 
Α. Γιαλόγλου: "Ανησυχία και ανασφάλεια"
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέα Γιαλόγου, ο οποίος τόνισε τα εξής:
"Το υπερβολικό ποσοστό έκπτωσης, που φτάνει σχεδόν το 46%, δημιουργεί μία ανησυχία και ανασφάλεια ως προς την επίτευξη μιας ομαλής υλοποίησης του έργου διότι υπάρχει μια άσχημη εμπειρία από υψηλά ποσοστά έκπτωσης. Θυμίζω την περίπτωση της ανάπλασης της παραλίας όπου εκεί υπήρχε ένα ποσοστό έκπτωσης μικρότερο από αυτό των σχολείων της Βάρης και είδαμε πόσα προβλήματα δημιούργησε ως προς την εμπρόθεσμη και έγκαιρη υλοποίηση του έργου.
 
Δεν προδικάζουμε κάτι άσχημο, παρόλα αυτά θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή ώστε να υπάρχει μια πολύ στενή παρακολούθηση, ούτως ώστε να μην υπάρξουνε παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη σύμβαση.
 
Νομίζω ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει τη δυνατότητα μέσω μιας σωστής και στενής επίβλεψης να προλάβει οποιαδήποτε τυχόν δυσαρμονία ή δυσλειτουργία μέσω του χρονοδιαγράμματος, μέσω των υλικών που θα μπαίνουν στο έργο και μέσω των ποσοτήτων. Εάν αυτά γίνονται εν τάξει και στην ώρα τους, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το παράδειγμα της ανάπλασης της παραλίας, λοιπόν, με ό,τι ανέδειξε στην επιφάνεια, πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει "σχολείο" για την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να φυλάει καλύτερα τα νώτα της και να προσέξει εν όψει αυτού του έργου".