15 υποτροφίες σε συριανούς σπουδαστές από το Αρτέμειο ίδρυμα

15 υποτροφίες σε συριανούς σπουδαστές από το Αρτέμειο ίδρυμα - Σύρος - Ερμούπολη -Αναβλήθηκαν, λόγω απεργίας ΠΝΟ, οι χειροτονίες δύο νέων ιερωμένων
Αναβλήθηκαν, λόγω απεργίας ΠΝΟ, οι χειροτονίες δύο νέων ιερωμένων

 

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την περασμένη Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως στην Ερμούπολη,  απενεμήθησαν σε 15 Φοιτητές-τριες  της Σύρου οι υποτροφίες του «Αρτεμείου Ιδρύματος Σύρου».

του Γιώργου Αλβέρτη

Ο Μητροπολίτης Σύρου και πρόεδρος  του Ιδρύματος κ. Δωρόθεος Β', με αφορμή την Ευαγγελική Περικοπή της ημέρας αναφέρθηκε εν συντομία στην πρόσκληση του Κυρίου προς όλους τους πιστούς για το πνευματικό Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας, και ακολούθως ενημέρωσε τους παρισταμένους για την προσφορά των ευεργετών της σπουδάζουσας νεολαίας της Σύρου Γεωργίας και Νικολάου Αρτέμη τονίζοντας ότι είναι χρέος όλων να τιμάται η μνήμη τους.

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Μαρκουίζος διάβασε  το ιστορικό και τους σκοπούς του Ιδρύματος καλώντας τους γονείς και τους κηδεμόνες  των υποτρόφων να παραλάβουν τα τιμητικά διπλώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμώμενοι σπουδαστές δεν δήλωσαν παρουσία στην εκδήλωση καθώς  βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, ενώ και η απεργία της ΠΝΟ συνέτεινε σε αυτό.  

Όσον αφορά το τελευταίο, όπως τόνισε ο σεβασμιότατος, στάθηκε αιτία να ματαιωθούν και οι προγραμματισμένες χειροτονίες  δύο νέων ιερωμένων.   

Τα τιμητικά διπλώματα απένειμαν, ο μητροπολίτης Σύρου, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης, ο Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο επί τιμή προϊστάμενος Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης  Φακορέλλης, ο Πρωθιερέας του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος  Εμμανουήλ Συρίγος, ο ακτινολόγος Σέργιος Απέργης, ένας αστυνομικός, η υπεύθυνη των Κύκλων Συμμελέτης Αγίας Γραφής  Αλεξάνδρα Φεντουρή, ο ψάλτης του ναού Δημήτρης  Ζαράρης, ο γραμματέας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Μαρκουίζος και ένα μικρό παιδί.

Με την ολοκλήρωση της απονομής, εψάλλει Τρισάγιο στη μνήμη των αοιδίμων Ευεργετών Γεωργίας και Νικολάου Αρτέμη.

 

Λίγα λόγια

«ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ»

 

Το "ΑΡΤΕΜΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ" ιδρύθηκε το 1988 με Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο υπ’  αριθμ. 784/ 26.10.1988/ τ. Β' ΦΕΚ, κατ^ εφαρμογή σχετικής της μυστικής Διαθήκης της αειμνήστου Γεωργίας, χήρας Νικολάου Αρτέμη, που δημοσιεύθηκε με το υπ’  αριθμ. 68/03.04.1987 Πρακτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου.

Το σχετικό απόσπασμα από τη Διαθήκη της αείμνηστης Ευεργέτιδος αναφέρει επί λέξει τα εξής: "Η υπογεγραμμένη Γεωργία, χήρα Νικολάου Αρτέμη,.... εγκαθιστώ κληρονόμον μου… το διά της… παρούσης μου διαθήκης συνιστώμενον ίδρυμα, υπό την ονομασίαν Αρτέμειον Ίδρυμα, επί σκοπώ όπως, εκ των προσόδων της κληρονομιάς και μετά την εκκαθάρισιν αυτής, δίδεται.... οικονομική ενίσχυσις εις απόρους και μη δυναμένους να παρακολουθήσουν ανωτέρας Πανεπιστημιακός Σπουδάς με ιδίας δαπάνας...διακρινομένους διά το ήθος και την επίδοσίν των, καταγωγής εκ της νήσου Σύρου..."

Το "ΑΡΤΕΜΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ", σύμφωνα με τη βούληση της διαθέτιδος διοικείται από Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Σύρου, με την επισήμανση "προσωπικώς , τον Νομάρχη - σήμερα Αντιπεριφερειάρχη - Κυκλάδων, το Δήμαρχο Σύρου- Ερμουπόλεως και τον Επιθεωρητή - σήμερα Διευθυντή - Μέσης Εκπαιδεύσεως,

Σύμφωνα με το Καταστατικό του, παρέχει ετησίως εφ’ άπαξ βοήθημα, σε φοιτητές, καταγόμενους από τη Σύρο, με την προοπτική να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο νησί.

Κάθε χρόνο, ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών, που ολοκληρώνουν τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών τους, προκηρύσσονται και οι νέες υποτροφίες.

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Προϋπολογισμό του Ιδρύματος, εφέτος διατίθεται το συνολικό ποσόν των 6.000 Ευρώ σε 15 συνολικά φοιτητές.

Να αναφέρω ότι, όπως και πέρυσι, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον Τραπεζικό Τομέα, δεν θα δοθούν επιταγές, όπως συνέβαινε, αλλά το ποσό της υποτροφίας θα κατατεθεί απ' ευθείας στους Λογαριασμούς των υποτρόφων, οι οποίοι καλούνται τώρα να παραλάβουν το Τιμητικό Δίπλωμα Υποτροφίας Σπουδών.

 

Τα ονόματα και οι σχολές φοίτησης των 15 υπότροφων

 

1-   ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΙΓΑΛΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ)

2-   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ (ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΠΘ)

3-   ΕΙΡΗΝΗ ΦΩΤΕΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. (ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

4-   ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ)

5-    ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΘΟΠΟΛΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ

6-   ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔ. (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ)

7-   ΖΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤ.

(ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΤΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

8-    ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝ. (ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ)

9-   ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΣΠΥΡ. (ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

10. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ (ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ)

11- ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΖΕΡΒΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΘ)

12- ΠΕΤΡΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ)

13- ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ)

14- ΕΛΕΝΗ ΑΕΡΑΚΗ (ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ)

15-   ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ)