Παρέλασε η ελπίδα της Χώρας για έξοδο από την κρίση

 
Απούσας της Φιλαρμονικής, αλλά παρούσας της λεβεντιάς και της υπερηφάνειας της  μαθητιώσας νεολαίας της Σύρου, κορυφώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, με την καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, οι εορταστικές εκδηλώσεις  για την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
Μαζική η παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών, αλλά και κόσμου, στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄, επί τή επετείω της εθνικής μας εορτής, με το μήνυμα της ομιλίας του Διευθυντή του Γυμνασίου Σύρου Απόστολου Ποντίκα, άκρως επίκαιρο στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η ελληνική κοινωνία. 
 
«Σήμερα, αυτή τη μέρα, όλοι εμείς έχουμε ένα χρέος. Το χρέος  μας είναι να μην ξεχνάμε. Γιατί οι λαοί που ξεχνούν, σταδιακά χάνουν τις ιστορικές τους μνήμες και μοιραία εξαφανίζονται από τον παγκόσμιο πολιτικό  χάρτη. Να μην ξεχνάμε ότι τη μέρα εκείνη, ένα Έθνος, το δικό μας Έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στο φασισμό. Μέσα στην παγκόσμια απόγνωση και σ’ ένα κατασκότεινο ορίζοντα μιας Ευρώπης που υποτάσσεται, ο Έλληνας ανεβαίνει στα κορφοβούνια. Μονάχος και ολόλαμπρος. Τόσο φωτισμένος από φώς που φαίνεται η καρδιά του. Τόσο πιωμένος από Ελευθερία που ξάσπρισαν τα κόκκαλα του. Τα κατορθώματα του είναι εντυπωσιακά. Γι’ αυτό άλλωστε ακόμη και ο Χίτλερ είπε: “Χάριν ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους μας, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς το θάνατο”…
 
Οι Έλληνες, μέσα από τα σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια της Πίνδου δείχνουν τον δρόμο προς την Ελευθερία... Αίσθημα ευθύνης που είχαμε ξεσυνηθίσει να βλέπουμε στους λαούς. Υπάρχει τριγύρω ένα ανώνυμο θαύμα που κανείς πριν δεν το υποψιαζόταν. Ένα πράγμα που σε βυθίζει ή φυτρώνει σαν το φρέσκο χορτάρι. Αυτό το ανώνυμο θαύμα πρέπει να το διαφυλάττουμε και να το ανανεώνουμε διαρκώς. Ιδιαίτερα δε σε μια εποχή που η Ελευθερία θεωρείται από κάποιους δεδομένη. Σε μια εποχή άρνησης του ιδίου του ανθρώπου.  Άλλωστε όλα τα θαύματα ξεκινούν από την ανωνυμία και καταλήγουν σ’ αυτήν. Αρκεί να αποκτήσουν οικονομικό καθολικό χαρακτήρα, συλλογική ψυχή και υπόσταση….
 
Σήμερα ένας άλλος πόλεμος μαίνεται. Ένας πόλεμος ανένδοτος, πιο ύπουλος και πιο επικίνδυνος. Ένας πόλεμος που κυριαρχεί το δίκιο του ισχυρού. Όπου το ζητούμενο είναι η παγκόσμια κυριαρχία και η συσσώρευση πλούτου με οποιονδήποτε τρόπο. Άνθρωποι εξοντώνονται από έναν αόρατο εχθρό. Κι εμείς τι κάνουμε; Ο Έλληνας καλείται πάλι να βροντοφωνάξει παρών. Να πεί όχι στους δυνάστες των λαών. Να σταθεί όρθιος στις απαιτήσεις των καιρών, ως άξιος συνεχιστής της Ιστορίας του και του Τόπου του. Ας στείλουμε λοιπόν, όλοι μαζί, μια αγκαλιά κι ένα μήνυμα. Να το πάρει το Συριανό αεράκι και να το ανεβάσει στης Πίνδου τα γκρεμίσματα: “Τούτος ο τόπος, και πυξίδα του κόσμου είναι, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον άνθρωπο, έξω από κάθε γεωπολιτικό προσδιορισμό”» είπε μεταξύ άλλων.      
 
Η στιγμή που ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεου Β προέτρεψε του σημαιοφόρους των σχολείων να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες και σύσσωμο το εκκλησίασμα - προεξάρχοντος του ιδίου -  απήγγειλε εντός του Ναού τον Εθνικό μας Ύμνο, έκανε τις καρδιές  όλων των παρισταμένων κυριολεκτικά να σκιρτήσουν.
 
«ΖΗΤΩ Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ», «ΖΗΤΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ» βροντοφώναξε ο σεβασμιότατος  με τους παρισταμένους με στεντόρεια φωνή να σπεύδουν να ανταποδώσουν το «ΖΗΤΩ». Ίσως η κορυφαία στιγμή στον εορτασμό της φετινής επετείου.
 
Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγ.Νικολάου) και κατάθεση στεφανιών από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πολύκαρπο Πολυχρονάκη, τον βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Συρίγο,  τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης  Γιώργο Μαραγκό, την  πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά, την  Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου – Νάξου, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, τον  Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, τον Πρόεδρο Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Κυκλάδων, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Οπλιτών-Τραυματιών, ο Δικηγορικός Σύλλογο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α’θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης  Νοτίου Αιγαίου, και τέλος το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Εκ μέρους των κομμάτων στεφάνια κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ απέτισε χαιρετισμό καθώς το αντίτιμο του στεφανιού το προσέφερε στην «Στέγη Εφήβων και ανηλίκων Σύρου». Τέλος στεφάνια κατέθεσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης ,το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου.
 
Ακολούθησε η παρέλαση της Μαθητιώσας νεολαίας του νησιού στην πλατεία Μιαούλη, με το στρατιωτικό άγημα να την διασχίζει καταχειροκροτούμενο από τον κόσμο.
 
Με το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου παρουσίασαν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.